Riuku vai ei
Pakinanpakertaja saa aiheensa usein uutisista. Yleensä niin, että niissä joku alkaa ärsyttää ja jää vaivaamaan mielt, pohtii Harri Hakala.
Tämän tekstin saatteli vauhtiin nimenomaan tuo ärsytys, joka seurasi hieman huolimattomasti kuunneltua televisiouutista, jossa kerrottiin Suomen puolustusvoimien suunnitelmista raahata maastossa pidettyihin sotaharjoituksiin erilaisilta kesäfestareilta tutuksi tulleita, siirrettäviä WC-pömpeleitä. Kesäjuhlien ja muiden yleisötapahtumien yhteydessä niiden tarpeellisuuden toki ymmärtää. Eikä tässäkään ole tarkoitus väittää, ettei varusmiesten, -naisten ja kantahenkilökunnan fysiologia edellyttäisi nestemäisten ja vähän tanakampienkin nautinta-aineiden ulospääsyn helpottamista.
Mieltä jäi kuitenkin vaivaamaan se, mitä vikaa vanhassa kunnon riu’ussa on? Onko Suomen puolustajiksi koulutettavien pers’hipiä tullut niin herkäksi, ettei se siedä tarpeidentekoa luonnon helmassa, vaan vaatii toimitukseen lukollisen, tehdasvalmisteisen eriön.
Naisten mukaantulo konkreettisiin maanpuolustustoimiin saattaa tietenkin selittää jotain, mutta onhan naisia ollut mukana sotaharjoituksissa jo vuosikausia ja nyt vasta on alettu puhua siirrettävistä käymälöistä. Toisaalta, on näkösuoja riittänyt ennenkin. Otetaan nyt esimerkkinä paljon harrastetut, linja-autoilla tehdyt seuramatkat. Kun autoissa ei takavuosina vielä ollut asianmukaista tilaa tarpeiden hoitamiseen, sellaisten yllättäessä, bussi yleensä pysäytettiin rauhalliselle tieosuudelle komennolla, miehet vasemmalle ja naiset oikealle puolelle.
Kolmantena syynä moiseen, metsään siirrettävien vessojen kuljetussirkukseen saattaa löytyä joltain luonnonsuojelutaholta. Ehkä ne, jotka aatemaailmastaan huolimatta, ovat päättäneet lähteä suorittamaan asepalvelusta, ovat huolissaan omien ja toisten jätösten tuhovaikutuksista luonnossa. (Kas kun ei eläinten.) Tai ehkä siirrettäviä vessavaatimuksia esitetään jostain siviilipalvelupaikkojen sisäkloseteista käsin. Yhtenä vaihtoehtona saattavat olla myös ne, jotka siviilipalveluvakaumuksella aivopestyinä näkevät jopa riu’ulla käynnin niin sotaisana toimintana, että sitä on vastustettava vaatimalla käyttöön siirrettävät siviilivessat.
Kovin vakuuttavassa valossa ei siis esiinny tasavallan puolustuspoliittinen julistus, uskottavasta itsenäisestä ja liittoutumattomasta puolustuksesta, jos ensimmäisinä toimina mahdollisille sotatoimialueille edellytetään vessaverkoston rakentamista – jopa ennen, kuin noita julistuksessa mainittuja maanpuolustustoimia lähdetään edes harjoittelemaan. Tositoimista puhumattakaan!