Home / Kolumnit /
Risto Kukko – Vaasa on uuden ajan kynnyksellä

Risto Kukko – Vaasa on uuden ajan kynnyksellä

Mikään kokemus tai koulutus ei korvaa näkemyksen puutetta”, näin sanoi suuresti arvostamani konsultti Pekka Räisänen joskus 90-luvulla Vaasan ABB:llä, kun yhtiön organisaatioista purettiin menneitten vuosikymmenten painolastia.

Työvoimapulasta ei Räisäsen mukaan kannattanut kantaa suuremmin huolta: ”Valtion ja kuntien hallinnossa on valtava työvoimareservi”, hän totesi.

Nyt 25 vuotta myöhemmin tilanne voi olla hieman toinen, mutta turhaa byrokratiaa ja tehottomuutta löytyy edelleen melkoinen määrä.

Viime vuosikymmeninä sen kasvu on painottunut pääkaupunkiseudulle, jossa se nostaa valtavasti verotuloja ja saa helsinkiläiset pitämään itseään ylivertaisina. Vaasassa tärkeät investoinnit uhkaavat kaatua, kun raskaita rakenteita ei ole pystytty purkamaan riittävän nopeasti.

Edessä oleva muutos on niin valtava ja vaikea, että vanhaa latua kulkeva ”systeemi” ei pysty millään sopeutumaan kivuitta kasvavan velan ja alijäämien tuomiin paineisiin.

Vaasan erinomaisuutta on hehkutettu vuosien ajan. Elvistelijät joutuvat nyt kertomaan vaasalaisille, miten verot pidetään alhaalla, kun investointilistalla on jatkuvasti monien miljoonien hallihankkeita. Kaupunkiamme kohtaavat siten aivan samanlaiset ongelmat kuin monia muitakin vastaavan kokoisia kaupunkeja. Vaasa on nyt jotenkin pysähtyneessä tilassa. Ei yhtään auta se, kuinka meillä on sitä ja tätä, jos sakkoja tulee perusoikeuksien laiminlyönneistä ja peruspalveluissa taso laskee.

Edellisviikon uutinen kuultiin siitä, kun kaupunginhallituksen suunnittelujaosto käsitteli 19 henkilön voimin Salmikatu 13 pihassa olevan puun kaatamista. Onneksi lopputulos oli oikea. Asiaa oli valmistellut kaupungin viheraluesuunnittelija. Lisäksi asunto-osakeyhtiön toimesta oli suoritettu naapureitten kuuleminen. Kaikki tämä vaiva yksityisen taloyhtiön yhden puun kaatamiseksi!

Kaavoitus ja rakentaminen täytyy olla valvottua, mutta paljonko se saa maksaa? Siinä hyvä kysymys. Vaasa, Suomi ja Eurooppa kärsivät nyt vakavasta, yli varojensa elämisestä. Kilpailukyky on menetetty Aasian maihin ja savipaini talouden säästöohjelmista tuntuu aivan uskomattomalta.

Risto Kukko (kesk.)

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa