Home / Kolumnit / Risto Kukko – Valta keskittyy Vaasassa

Risto Kukko – Valta keskittyy Vaasassa

Valta keskittyy Vaasassa

Vaasassa on edetty luottamushenkilöorganisaation uudistuksessa yleisten virtausten mukai-sesti. Muutospaineita on tehokkuuden suuntaan ja kuntavaalit painavat päälle. Haluja vallan keskittämiselle löytyy. Tosin avoimena on vielä, missä muodossa valmistelussa oleva esitys lopulta hyväksytään.

Ensin olisi kuitenkin  tarkasteltava luottamushenkilöhallinnon  nykytilaa ja sen ongelmakohtia. Yksi hyvä esimerkki saadaan koulujen lopettamisesta. Prosessi lautakunnassa oli vaikea . Olisiko päätös syntynyt helpommin jos lautakunnan puheenjohtajana olisi toiminut kaupunginhallituksen jäsen ? Kuka heistä ?

Minusta koulun perustaminen ja lakkauttaminen on iso periaatepäätös, joka tulisi tehdä aina valtuustossa. Nyt kolmannes valtuuston ajasta kuluu pääasiassa merkitykseltään pientenvaltuustoaloitteiden käsittelyssä.

Vaasassa on mielestäni yksi erityispiirre, joka ilmeni myös Vähässäkyrössä ajoittain vuosiaennen kuntaliitosta. Kysymys koskee valtuuston puheenjohtajistoa ja heidän rooliaan esim.puhe- ja läsnäolo-oikeudestaan  kaupunginhallituksen kokouksissa. Kaikki tiedämme, että

Vaasalla on energinen ja monitaitoinen valtuuston puheenjohtaja Joakim Strand. Kansanedustajana hänellä on erinomainen mahdollisuus ajaa kaupunkimme etua monissa isoissa asioissa.  Kielitaitonsa ja muitten avujensa puolesta valtuuston puheenjohtaja Strand voi olla korvaamaton vaikkapa laivahankkeen valmistelussa .

Vaasan Sähkön hallituksessa oleminen ei mielestäni oikein sovi valtuuston puheenjohtajanrooliin. Vaasan Sähkön hallituksessa linjataan se, mitä tuottoja kaupunki voi periä voittoi-naan yhtiönsä siirto- ja energiamaksuista. Ohjeistajana on kaupunginhallitus, jonka toimintaa valvoo  valtuusto puheenjohtajansa johdolla.

Kun laivan hankintaan tarvitaan lisärahoitusta, valtuuston puheenjohtaja on mukana Vaasan sähkön hallituksessa päättämässä yhtiön osallistumisesta laivahankkeeseen muistaakseni  noin 5 miljoonalla Eurolla. Rahalla, joka kerätään kuluttajilta edellämainitusti siirto ja energiamaksuina. Valtuustoseminaarissa 4.4 jätettiin tämä asia mainitsematta. Jos hanke tarvitsee yllättäen vielä 5 miljoonaa euroa lisää, Otetaanko se raha Pikipruukkilta tai joltain muulta kaupungin yhtiöltä kertomatta valtuustolle ?

Lopuksi totean, että laivahanke on tärkeä, elinkeinoja tukeva hanke , joten sen toteuttamistaen vastusta. Aivan utopistiseen toteutukseen en kuitenkaan ole valmis, jos sitä kysytään.

Risto Kukko

Vaassa

 

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa