Vaasan kulttuuri- ja kirjastolautakunta irtisanoi 26.11. kaupungin ja Kansainvälinen kulttuuriseura Mira ry:n vuokrasopimuksen Kirkkopuistikon Mira-talosta.
Päätöksestä virinnyt keskustelu on kääntynyt päälaelleen. Viimeksi Elisabeth Kronqvistin (sd.) kirjoitus Arbetarbladetissa käsitteli salaliittoteorioita ja rotuerottelupolitiikkaa.
Mira-seuran kanssa sovittiin 11.11. vuokrasopimuksen irtisanomisesta 31.1.2015. Vuonna 2006 tehty sopimus on ollut toistaiseksi voimassa, ja irtisanomisaika on ollut kuukauden. Seuran edustajien toiveesta aikaa pidennettiin tammikuun lopulle. Asiasta väännetään kättä ja onkin syytä muistuttaa, että luottamushenkilön toimen hoitamista määrittää esimerkiksi kuntalaki. Vastuullisessa tehtävässä ei toimita muistin varassa.
Koko kulttuuri- ja kirjastotoimi kattaa alle prosentin kaupungin noin 569 miljoonan euron kokonaismenoista, mutta kireät ajat ovat edellyttäneet myös meiltä tekoja.
Mira-talo on ollut budjetoituna kulttuurikeskukselle, joka vuonna 2013 maksoi talotoimelle kiinteistöstä noin 75 500 euroa vuokraa, joka sisälsi kiinteistösähkön, lämmityksen ja veden. Siivouskuluista maksettiin siivouspalveluille noin 11 500 euroa. Mira-seura kattoi menoja 13 140 euron vuokrallaan, josta kaupunginhallituksen avustus oli 10 000 euroa. Kulttuurikeskuksen netto-osuudeksi vuodelle 2013 jäi noin 60 000 euroa.
Mira-seura on hoitanut talon toimintaa ja vuokrannut tiloja tulouttaen maksut itselleen.
Nyt tehdyillä päätöksillä vastuu talon käytöstä ja vuokraustoiminnasta siirtyy kaupungille, erityisesti kulttuurikeskukselle. Uudistuva Kulttuuritalo Fanny aloittaa 1.2.2015 tarjoten osansa ulkomaalaistoimistolle ja nuorisotoimelle. Taloa kehitetään kolmannen sektorin kanssa. Samalla turvataan avoin ja tasapuolinen vuokraustoiminta.
Lautakuntaa ja virkamiehiä on turhaan syyllistetty. Kulttuuritoimintojen, mm. Mira-talon, kehittäminen on ollut esillä koko vuoden. Kokousten pöytäkirjat ovat kaikkien nähtävinä kaupungin tietokannassa.
Minulta on tivattu, miksi perussuomalaiset hyökkäävät näin maahanmuuttajia vastaan. Haluan muistuttaa, että lautakunnassamme on yhdeksän kaupunginvaltuuston valitsemaa jäsentä, kaksi on kokoomuksesta, kolme RKP:stä, kaksi SDP:stä, yksi vihreistä ja itse kuulun perussuomalaisiin.
Lisäksi kokouksissa saavat olla läsnä nuorisovaltuuston edustaja ja kaupunginhallituksen edustaja Anita Niemi-Iilahti (sd.). Ei sillä, että kenenkään puoluetausta olisi lautakunnassa noussut esiin, hyvässä yhteishengessä olemme ohjanneet, valvoneet ja kehittäneet toimintaa ja taloutta, jotta tarjottavana on kattavia kulttuuri- ja kirjastopalveluja.
Lokaamisen sijaan toivon, että keskitytään talouden tervehdyttämiseen, jota kulttuuri- ja kirjastolautakuntakin pyrkii tukemaan. Läpinäkyvä päätöksenteko tuo tervettä näkökulmaa siihen, miten yhteisiä varoja ohjataan ja käytetään.
Myös osallistavan ja yhteisöllisemmän kaupungin eteen tehtävää työtä on vaalittava, jotta kuilu kantaväestön ja maahanmuuttajien väliltä saadaan pois. Paljon on Vaasassakin vielä ponnisteltava sen eteen, että osaisimme kohdata toisemme ihmisinä.
Koivisto Raija (ps.)
puheenjohtaja Kulttuuri- ja kirjastolautakunta