Avioliitto, työ ja opiskelu ovat yleisimmät syyt maahanmuuttoon. Oli syy maahantuloon mikä tahansa, maahanmuuttajat haluavat tehdä töitä ja hyödyntää osaamistaan uudessa kotimaassaan. Kuva: Eeku Strahl
Vetovoimainen Pohjanmaa
– lähes 3000 maahanmuuttajan osaaminen käytössä
Maahanmuuttajien työpanosta voidaan pitää merkittävänä talouden kannalta niin koko maassa kuin Pohjanmaallakin. Työvoimapulaa koskevat arviot osoittavat, että enää ei pärjätä nykyisillä resursseilla työikäisen kantaväestön määrän vähetessä.
Maahanmuuttajien osaamisen tehokkaampi hyödyntäminen luo sosiaalista ja taloudellista hyvinvointia koko maakunnalle. Maahanmuuttajat ovat Pohjanmaalle mahdollisuus ja hyödynnettävä voimavara.
Tilastokeskuksen ja Pohjanmaan ELY-keskuksen tilastot osoittavat, että Suomeen muutetaan avioliiton, työn ja opiskelun takia. Maahan muuttavat myös kansainvälistä suojelua hakevat ihmiset, joita Pohjanmaalla on neljännes maahanmuuttajista. Pohjanmaalle tullaan eniten Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Vaasassa ulkomaalaisten osuus on 6 % väestöstä.
Ulkomaalaisia Pohjanmaan työvoimasta on 3,1 %, mikä on toiseksi suurin osuus Uudenmaan 5,4 %:n jälkeen. Vuonna 2011 lähes 40 % sosiaali- ja terveysalan toimipaikkoihin on ollut vaikeaa löytää sopivaa työvoimaa. Maahanmuuttajat muodostavat 3,5 % sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä koko maassa. Ulkomaalaisten osuus alan koulutuksessa olevista oli 4 % vuonna 2010.
Reinin tutkimus (2012) osoittaa, että jos Pohjanmaa jäisi ilman maahanmuuttajien työpanosta, alueen BKT heikkenisi 1,5 – 1,7 %. Kokonaisvaikutus alueen työllisyyteen olisi -1,6 – -1,9 %. Ilman vieraskielisen työvoiman panosta julkinen ja yksityinen kysyntä laskisivat Pohjanmaan alueella reilusti yli prosentin.
Vieraskielisiä työskentelee Pohjanmaalla erityisesti alkutuotantoon liittyvissä tehtävissä. Tämä heijastuisi alkutuotantoon sidoksissa olevien toimialojen, kuten elintarviketeollisuuden heikkenemisenä.
Vaikka maahanmuuttajat itse pitävät työtä tärkeimpänä kotoutumista edistävänä tekijänä, iso osa maahanmuuttajien resurssista jää edelleen käyttämättä. Maahanmuuttajilla on useimmiten työkokemusta ja koulutusta sekä kotimaastaan että Suomesta sekä riittävä suomenkielen taito.
Maahanmuuttajien monipuolinen kielitaito ja kulttuurien välinen tietotaito ovat vielä pitkälti huomioimatta. Jotta maahanmuuttajien potentiaali työvoimana pystyttäisiin kokonaan hyödyntämään, on heidän osaamisensa tunnistettava ja otettava käyttöön.
Pohjanmaalla tehdään mittavaa yhteistyötä maahanmuuttajien kotoutumisen kehittämiseksi ja heidän osaamisensa esille tuomiseksi ottaen huomioon kotouttamislainsäädännön. Pyrkimyksenä on muun muassa saada työnantajat ottamaan käyttöönsä maahanmuuttajien oPaamispotentiaalin.
Lukuisat maahanmuuttajiin ja heidän palveluihin kohdistuvat hankkeet ovat merkittävä kehittämisen ja tutkimuksen lisäresurssi. Hankkeet ovat joko kokonaan tai pääosin muulla kuin kuntien tai kuntayhtymien rahoituksella toteutettavia, esimerkiksi kansallisella ja EU-rahoituksella.