Home / Kolumnit / Päätöksellä päivystyksestä on kiire

Päätöksellä päivystyksestä on kiire

Vaasalle kuuluu laaja päivystys

Kerta toisensa jälkeen saamme huomata, että asioiden valmistelussa olisi parantamisen varaa. Yhden tai pari kertaa sen ymmärtää, mutta kun samaan perustuslakiongelmaan törmätään jatkuvasti, niin tulee väistämättä mieleen, että onko kyse jopa pääministeri Sipilän lanseeraamasta toimintakulttuurista?

Päätöksiä pitäisi saada aikaan nopeasti ja vastaavasti pitäisi lopettaa asioiden vatulointi. Mutta, ehditäänkö asioita kunnolla valmistella, kun on niin kiire päättää?

Esimerkiksi, jos Vaasan keskussairaala olisi heti valmistelussa ollut laajan päivystyksen sairaala, niin päättäjät eivät olisi jälleen törmäämässä perustuslaillisiin ongelmiin.

Juuri nyt näyttää siltä, että päivystysasiasta oli jo tehty periaatepäätös, jonka toivottiin ehkä menevän kaikessa hiljaisuudessa lävitse sellaisenaan.

Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt. Kiitos siitä kuuluu maamme eturivin oikeusoppineille, aina valppaalle medialle sekä valistuneille ihmisille niin kotirintamalla kuin Arkadianmäelläkin.

Alueemme kansanedustajat Koski ja Kurvinen toki paheksuivat julkisuudessa perustuslakivaliokunnassa tapahtunutta ”tietovuotoa salassa pidettävistä asioista”. Olivatko nuo julkituodut asiat edes salassa pidettäviä?

Sananvapauden lisäksi on huomioitava, että julkisuuslainsäädännön kokonaisuudistuksen tavoitteena oli nimenomaan lisätä viranomaisten toiminnan avoimuutta ja parantaa mahdollisuuksia saada tietoja viranomaisten käsiteltävistä asioista.

Asian tulkintoja voi olla monia, mutta on hyvä muistaa seuraava: kun perustuslaki ja tavallinen säädös ovat ilmeisessä ristiriidassa keskenään, tulee päätös perustaa ylempiarvoisen säädökseen, tässä tapauksessa perustuslain mukaan.

Näitä seikkoja ei oikeusvaltiossa voi olla ottamatta huomioon, vaikka kuinka harmittaisi. On toki mahdollista, että jotkut tulevat nyt vaatimaan uusia ja uusia asiantuntijoita niin kauan, että saavat mieleisensä valiokunnan lausunnon. Tämä ei täysin yllättäisi, vaikken sitä toivoisi.

Lopuksi on hyvä muistaa Olaus Petrin tuomarinohje: Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan.

JOUNI LILJA, YTM

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa