Nettisodankäyntiä

Gazalaisen tavallisen kansalaisen SMS viesti siirtyy Al-Jazeeran palvelusivulle muutamssa sekunnissa ja on välittömästi luettavissa vaikka täällä Vaasassa. Kartasta näkyy paikat, mistä viestejä on lähetettyu. Vaasalaisia.info foorumissä käynnissä oleva keskustelu Gazan pommituksista on osa globaalia nettisotaa, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin

Israel ja Gaza sotivat myös netissä

Israelin ja Gazan konflikti on tuonut nettisodankäyntiin SMS viestit ennen näkemättömällä tavalla sekä erilaisten sosiaalisten palveluiden laajamittaisen käytön. Erittäin suosituksi on gazalaisten keskuudessa osoittautunut Twitter sekä Microsoft Virtual Earth map. (myös Israelin New Yorkin lähetystö on asettunut Twitteriin) Sen sijaan sotablogien määrä on pudonnut infran hävitessä. Toki sotablogeilla on edelleenkin suuri merkitys niin pitkään kuin ne toimivat.

Kiitos SMS palvelusta lankeaa pitkälle Al-Jazeera uutistoimistolle.

http://labs.aljazeera.net/warongaza/

Kysymys on oikeasta sodasta

Tietenkään Gazan asukkaat eivät yksin hallitse nettisodankäyntiä. Israel käy nettisotaa erittäin tehokkaasti patsi pommikoneilla myös valtaisan tiedotuskoneaistonsa ja suuren rahan avulla. Isaelilla on mm. You tubessa aivan oma videopalvelu: http://www.youtube.com/user/idfnadesk

Mitään uutta tämä ei tietenkään ole. Irakin hallitus yritti jo vuodenvaihteessa 2004-2005 kieltää sekä Yahoo messengerin että orkut.com:n käytön irakilaisilta. Yhdysvaltain hallituksen tiedetään tukeneen anti-irakilaisia blogeja jne. Käynnissä olevan Israel-Gaza konfliktin aikana Israel on kieltänyt toimittajilta pääsyn Gazaan.

Globaali nettisota

Me elämme globaalissa maailmassa. Gazan SMS viesti siirtyy palvelusivulle muutamssa sekunnissa ja on välittömästi luettavissa vaikka täällä Vaasassa. Vaasalaisia.info foorumissä käyn nissä oleva keskustelu Israelin Gaza toimista on osa tätä nettisotaa, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin.

Mistä kaikki alkoi?

Modernien sotablogian historian voisi ajoittaa vuoteen 2001. jolloin nuori iranilainen journalisti Hossein Derakhshan perusti yhden ensimmäisistä farsinkielisistä weblogeista Iraniin, Hossein kirjoitti myös ensimmäisen farsinkielisen oppaan siitä, miten blogi pystytetään. Blogien määrä kasvoi nopeasti yli 100.000:n

Hossein Derakhshanin taistelukutsu noudatteli tuttuja ja hyväksi koeteltuja linjoja. Hän kehoitti tietotekniikkaa osaavia etsimään kieroteitä kuten vapaita proxyjä ja vertaisverkkoja ja muita tekniikoita. Myös internetissä olevat organisaatiot ja kampanjat kuuluivat hänen arsenaaliinsa kuin myös vetoaminen kansainväliseen yhteisöön ja lakiin.

Hosseinin aloittama työ ei ole kaikunut kuuroille korville. SMS viestit kertovat tänään tavallisen gazalaisen ahdingosta kunnes tämäkin mahdollisuus suljetaan.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa