Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näin paljastat kuvahuijauksen

Näin paljastat kuvahuijauksen

Verkossa liikkuva disinformaatio on suurelta osin visuaalista. Valheenpaljastajan vinkeillä opit jäljittämään valokuvien alkuperän ja tarkistamaan, esittävätkö ne oikeasti sitä, mitä niiden väitetään esittävän.

Valheenpaljastaja neuvoi jo vuonna 2015, miten verkossa leviävän kuvahuijauksen voi tunnistaa. Artikkelissa opeteltiin käyttämään Googlen käänteistä kuvahakua, joka on edelleen varmasti maailman käytetyin kuvanjäljitystyökalu. Nyt on korkea aika päivittää kuvanjäljitystaidot 2020-luvulle ja sukeltaa aihepiiriin Googlea syvemmälle.

1. Käänteiset kuvahaut

Googlen käänteinen kuvahaku (reverse image search) on silti edelleen hyvä paikka aloittaa: se on helppokäyttöinen ja kun sen opettelee, osaa käyttää kuvahakua myös muilla hakukoneilla. Kaikki toimivat käytännössä samalla tavalla.

Tätä nykyä asiantuntijat suosittelevat erityisesti venäläisen Yandex-hakukoneen käänteistä kuvahakua. Se palauttaa usein tarkempia tuloksia kuin Google, mutta tulokset ovat jossain määrin painottuneita Itä-Eurooppaan. Tästä syystä on hyvä idea käyttää useita kuvahakukoneita rinnakkain. Ei kannata lannistua, jos ei löydä etsimäänsä yhdestä hakukoneesta. Jokin toinen voi olla juuri hakemasi kuvan kohdalla parempi.

Käänteistä kuvahakua tarjoavat myös Bing, kiinalainen Baidu ja pelkästään kuvahakuihin kehitetty Tin Eye. Viimeksi mainittu keskittyy etsimään kuvan kopioita, joten se on erityisen käytännöllinen valokuvaajille, jotka haluavat tietää, onko heidän kuviaan käytetty jollakin nettisivustolla ilman lupaa.

Verkon kuvahuijauksista tyypillisimpiin kuuluvat dramaattiset onnettomuus- ja katastrofikuvat, jotka lähtevät kiertämään uutistapahtumien yhteydessä.

Käänteinen kuvahaku etsii visuaalisesti toisiaan muistuttavia kuvia. Se voi löytää vaikkapa erikokoisen version etsimästäsi kuvasta, muita kuvia samasta kohteesta tai kuvia, joissa on samannäköisiä elementtejä.

Hyödyllinen palvelu on myös RevEye, joka on nettiselaimeen ladattava lisäosa. RevEye tekee käänteisen kuvahaun yhtä aikaa viidestä eri hakukoneesta: Googlesta, Bingistä, Yandexista, TinEyesta ja Baidusta. Käyttäjän täytyy vain klikata lisäosa päälle haluamansa valokuvan kohdalla. Näin kuvahaun pystyy tekemään yhdellä klikkauksella ja vieläpä viidestä hakukoneesta kerralla.

RevEye on saatavilla Chrome– ja Firefox-selaimille. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/02/02/valheenpaljastaja-nain-tunnistat-kuvahuijauksen-ja-jaljitat-valokuvia-verkossa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa