Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmällea Vaasaan: Gustaf Swanljungin säätiö

Näe syvemmällea Vaasaan: Gustaf Swanljungin säätiö

Gustaf Svanljungin säätiö

Säätiön tarkoituksena on perustajan Gustaf Svanljungin testamentin mukaan ”tukea kaupankäyntiä, teollisuutta ja maataloutta Pohjanmaalla, erityisesti Vaasan kaupungissa, kuitenkaan ei osuustoimintaa”.


Hallitus päättää vuosittain avustuksista vuosikokouksen yhteydessä ja mahdollisista lisäavustuksista syyskokouksen yhteydessä. Edellisen vuoden ylijäämästä jaetaan n. 80 % stipendeinä ja avustuksina hallituksen päättämiin avustuskohteisiin.

Aito vaasalainen

Gustaf Svanljung syntyi Vaasassa 16.10.1864, missä hänen isänsä Johan Kristian Svanljung toimi oikeusneuvoksena. Hän kävi koulua Vaasan reaalilyseossa 4 vuotta, minkä jälkeen hän keskeytti koulunkäyntinsä ja aloitti toimintansa kaupan alalla. Vuonna 1889 hän avasi tupakkakaupan Turussa, jonka hän seuraavana vuonna siirsi Vaasaan, missä hän jatkoi toimintaa omalla nimellään. Vuonna 1920 hän osti talon Raastuvankatu 18:sta, missä liiketoiminta jatkui vuoteen 1970 saakka.

Tupakkakaupan toiminta laajeni vähitellen uusille urille. Hän toi maahan mm, lannoitteita, vei maasta puutavaraa, puolukoita ja jäkälää. Svanljung oli monien maantalouskoneiden, pyörien, meijerikoneiden sekä myös kivihiili- ja koksikaupan edustaja. Hän suoritti myös laivanselvitys- ja huolintatoimintaa ja oli pääomistajana Vasa Fartygs Ab:ssa, joka omalla telakallaan Palosaaressa rakensi mm. 5 purjelaivaa. Hän oli myös mukana perustamassa useita teollisuusyrityksiä mm. Vaasan Pitsitehtaan ja Oy Svanljungin Tehtaat, joka suoritti sahatoimintaa Alavudella.

Mutta hän ei tyytynyt ainoastaan hoitamaan liiketoimintaa, hän osallistui myös kotikaupungin viralliseen elämään ja elinkeinoelämäjärjestöjen toimintaan. Hän oli 6 vuotta Vaasan kaupunginhallituksen jäsen ja oli mukana vuonna 1917 perustamassa Vaasan Kauppakamariyhdistystä. Hän toimikin kauppakamarin varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana aina kuolemaansa saakka 1934. Erityisesti merenkulkuasiat kiinnostivat häntä ja hän toimi mm. talviliikenteen, väylien parantamisen ja etelälaiturin pidentämisen hyväksi. Lyhyesti sanottuna hän oli yksi vuosisadan alun elinkeinoelämän johtajista.

Jenny Helander

Jo useita vuosia ennen kuolemaansa oli Gustaf Svanljung kirjoittanut testamenttinsa, missä hän määräsi, että suurin osa omaisuudestaan n. 8 milj. senaikaista markkaa tulisi säätiön hallintaan, jonka tarkoituksena olisi tukea kaupankäyntiä, teollisuutta ja maataloutta Vaasan läänissä, kuitenkaan ei tukemaan osuustoimintaa.

Oikeusministeriö vahvisti säätiön säännöt kesäkuussa 1938.

Tuntuva lisä säätiön varallisuuteen saatiin vuonna 1959, kun leskirouva Jenny Helander (Gustaf Svanljungin nuorempi sisar) testamenttasi koko omaisuutensa säätiölle, jota hallittaisiin erillisenä rahastona. Vuonna 2001 vahvisti Patentti- ja rekisterihallitus sääntömuutoksen, minkä mukaan henkilöä, joka on täyttänyt 70 vuotta ei enää valita hallituksen jäseneksi

Tutki lisää:

https://www.gustafsvanljung.fi/historiikki.php

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa