Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taideyhdistys ry.

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Taideyhdistys ry.

Kaikki alkoi vuonna 1917, kun vellovassa historiavaiheessa Vaasaan perustettiin Taideyhdistys 7.11.1917. Luontevaa on, että perustajajäseninä olivat kaupungin porvaristo ja sivistyneistö. Vaikka elettiin epävarmoja aikoja, uskottiin Vaasassa tulevaisuuteen. Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli ”herättää kuvaamataiteiden harrastusta Waasan läänissä, levittää taideteoksia ja kehoittaa taiteen harjoittamiseen”.

Suurena ajatuksena oli perustaa yhdistyksen toimintaan kytkettävä taidemuseo ja erityinen koulu kuvaamataiteen opetusta varten. Suurta kiinnostusta perustettu yhdistys todella saavutti: ensimmäisen toimintavuoden aikana jäseniksi liittyi 38 ainaisjäsentä ja 293 vuosijäsentä.

Maisa Kannonmaa/Tarinoita Taidekaupungista

Merkittäviä vaikuttajia olivat tohtori Karl Hedman ja kauppaneuvos Frithjof Tikanoja. Yksi voimahahmoista oli konsuli Victor Bruun, Vaasan Höyrymyllyn johtaja.

Taideyhdistyksen ensimmäinen kulttuuriteko oli heti näyttävä. Vuoden 1918 lopulla järjestettiin iso taidenäyttely, jossa oli mukana monia kotimaisia kärkinimiä ja peräti 27 Helene Schjerfbeckin teosta.

Suurten saavutusten joukkoon kuuluu taideyhdistyksen piirustuskoulun perustaminen. Koulu aloitti vuonna 1942. Vastaavia kouluja oli tuolloin Viipurissa, Turussa ja Helsingissä. Nykyään koulu on osa Vaasan kaupungin taiteen perusopetusta.

Vaasan Taideyhdistyksen noin 300 teosta käsittävä kokoelma siirtyi Pohjanmaan museolle vuonna 1998. Yhdistyksen näyttelytoiminnan ansiosta Vaasassa nähtiin viiden vuoden sisällä mm. Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin ja Wäinö Aaltosen teoksia.

Yhdistys osti näyttelyistä taidetta ja sen toimintaa tuettiin lahjoituksin ja testamentein. Esimerkiksi Waldemar Churberg lahjoitti sisarensa Fanny Churbergin maalauksia ja Gustav Beltzner testamenttasi kaikki omistamansa taideteokset yhdistykselle vuonna 1966. Yhdistyksen tavoitteena oli hankkia vaasalaisten taiteilijoiden teoksia, ja näin saatiin mm. Frans Hiivanaisen, Fanny Churbergin, Carl Johan Danielsonin, Lea Ignatiuksen ja Carl Nyman Warghin töitä yhdistyksen omistukseen.

Kokoelman peruskiviin kuuluu Helene Schjerfbeckin teos La Petite Servante. Se on hankittu tuosta ensimmäisestä näyttelystä, lähes sata vuotta sitten.

Yhdistyksen perustajien haaveena oli perustaa kaupunkiin oma taidemuseo, mutta se unelma ei koskaan toteutunut. Vuosien varrella yhdistyksen taideteoksia on sijoitettu mm. kaupunginkirjastoon, keskussairaalaan ja Svenska Klubbenille.

Vaasan Taideyhdistys

http://www.vasakonstforening.fi/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa