Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan kuvia 1900-luvulta

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan kuvia 1900-luvulta

Vaasalaistaiteilijoita Nyblinin valokuvaamon ateljeerissa Kauppapuistikolla joskus 40-50-lukujen vaihteessa. Valokuvaajamestari Eskil Eklundilla oli tapana kutsua taiteilijatovereitaan illanistujaisiin, joiden teemana oli usein naamiaiset. Tällä kertaa mustalaisleiri. Valokuvaamisen lisäksi Eskil oli hyvätasoinen harrastajamaalari. Mustalaisleiri on yksi Vaasan kuvia fb-ryhmän kuva-aarteista. Se kertoo aikakauaden sosiaalisesta elämästä.

Vaasan kuvia 1900-luvulta on nykyvaasalaisen muisti. Ryhmän tarkoituksena on jakaa jäsentensä valokuva-albumeista löytyviä kuvia Vaasasta 1900-luvulta ja käydä niistä keskustelua.
Ryhmässä oli 20542 jäsentä 22.10. 2019. Sivustolla on tuhansia muisteteluja ja kuvia joko kirjoittajansa henkiläkohtasesta elämästä, mutta myös näppäilykuvia Vaasasta. Kuvista välittyy paitsi hetkellisyys, myös rakkaus tätä kaupunkia ja sen asukkaita kohtaan.

Vaasan kuvia ryhmän perustaja ja ylläpitäjä Heikki Halonen on äimistynyt sen suosiosta.

-Ryhmän suosioon on alkuhankaluuksien jälkeen vaikuttanut varmasti se, että se on ollut dynaaminen. Kulloinkin keskustelussa olleet teemat ovat vähitellen vaihdelleet. Tämä on saanut hyvinkin erilaiset ihmiset kaivelemaan albumeitaan ja arkistojaan esiin sekä julkaisemaan niitä ryhmään. Ryhmä on niiden kaikkien ihmisten aikaansaannos, jotka ryhmään ovat ladanneet kuvia, osallistuneet keskusteluun, peukuttaneet tai muuten vain seuranneet ryhmää. Esimerkiksi viimeisen kuukauden aikana ryhmään on ladattu 419 julkaisua, kirjoitettu 6813 kommenttia ja merkitty 92.870 peukutusta. Ryhmään ladattujen kuvien määrää ei voida laskea luotettavasti, mutta jo pari vuotta sitten silloinen Fb-mobiili väitti niitä olleen yli 30.000. Nyt varmaa 50.000:n paikkeilla.

-Aivan alusta saakka ryhmän jäseneksi on täytynyt hakea, millä on karsittu sinne pyrkiviä roskapostittajia. Ryhmän ylläpitäjät ovat myös toimineet hyvin aktiivisesti pitäen sen järjestyksessä ja käyttäjille turvallisena. Väheksyä ei voi myöskään ryhmän kaksikielisyyttä, mikä on melko ainutlaatuista Facebookissa, puntaroi Halonen.

Yli 20.000:n jäsenen ryhmän hallinta edellyttää monia taitoja ja viitseliäisyyttä. Halosen apuna on useita apumoderaattoreita.

-Moderoinnissa on ensiksikin käyty aika tiukasti kiinni henkilöön meneviin loukkauksiin. Jopa väkivallalla uhkauksiakin on ollut. Ne on karsittu surutta. Politiikan kohdalla ainakin minun näkemykseni on, että se on keskeinen yhteisön elämänmenoon kuuluva asia. Suurimmaksi osaksi sen esittäminen kuvissa ja teksteissä tulee sallia, varsinkin kun puhutaan historiasta.

-Politiikan nimissä tapahtuvassa hyökkäyksessä toisia ihmisiä vastaan menee kuitenkin raja. Sitä on sitten katsottu tapauskohtaisesti ja jonkin verran karsittu. Esimerkiksi tämän yhden ryhmän jäsenen viime aikoina lataamat vanhat kuvat vasemmistolaisesta toiminnasta Vaasassa ja niistä käyty keskustelu tulee sallia, vaikka muutamat ovat esittäneet toisenlaisiakin näkemyksiä. Sallitaanhan muidenkin suuntausten historia ryhmässämme. Tässä nimenomaisessa tapauksessa on muisteltu historiaa, joka on varmasti julkisuudessa jäänyt vähemmälle huomiolle.

-Viimeiseksi aivan lähiaikoina on täytynyt puuttua Facebookin omien sääntöjen tiukennukseen ja niiden ankarampaan valvontaan. Tämä on joskus valitettavasti rajoittanut ryhmien toimintaa. Eräät tunnetut ilmiöt ja tunnukset ovat vain pannassa. Minäkin olen kolme kertaa ollut estossa Facebookista muutamia päiviä kerrallaan.

-Ryhmään tulee myös jatkuvasti viruspostia, jota jäsenet kiitettävästi ilmiantavat ylläpitäjille. Niiden kanssa on aikojen mittaan ollut erilaisia käytäntöjä. Nykyisin poistan kyseisen julkaisun ja jäsenen varmuuden vuoksi surutta ryhmästä sekä lähetän tälle jäsenelle samalla viestin asiasta. O

Nuoruus Vaasassa

-Olen synyt Vaasassa 1957 ja käynyt Lyskaa kahdeksan pitkää vuotta 1968-1976. Kun lähdin kaupungista juuri 19 täytettyäni en ennättänyt paljoakaan aikuisten joukossa liikkua. Sitä ennen pyörin pari-kolme vuotta Maxissa ja Hankenilla osin alaikäisenä. Muissa kuppiloissa en paljon kerinnyt istumaan eikä budjettikaan siihen olisi riittänyt

-On tietenkin muutamia aikani vaasalaisnuoria, joiden kanssa minulla oli napit vastakkain ja, jotka muistan lopun ikääni. Heidän nimiään en kuitenkaan paljasta. En myöskään paljasta sitä vaasalaistyttöä, johon olin lätkässä — hänen aviomiehensä ei ehkä ymmärtäisi.

-Olin Helsingissä mukana pienen joukon pyörittämässä samantapaisessa ryhmässä, jonka esikuvan mukaan perustin vastaavan Vaasaan. Ajattelin alunperin joidenkin koulukaverieni ja muutamien muiden tuttujen siinä vain jakavan kuviaan, mutta toisinhan sitten kävi.

Ymmärrys elämään

-Yhtenä näkövinkkelinäni on, että olen ollut sukututkija vuosikymmenien ajan. Se varmaan näkyy blogistani ja monista päivityksistäni. Haluan esittää, miten ihmisten tavat ja elämänmeno on suurelta osin ollut samanlaista pitemmän ajan kuin usein oivalletaankaan. Juuri siksi kirjoitan niitä historiapäivityksiä ”100 vuotta sitten” ja muita vastaavia. Niistä näkyy, miten vähän ihmisten tarpeet ovat muuttuneet ja miten paljon maailma on yksilöiden toiminnan varassa .

-Olen asunut poissa Vaasasta vuodesta 1976 eli 43 vuotta. Minun Vaasani on jokseenkin yhtä kauan sitten kadonnut kapunki kuin vanhojen viipurilaisten Viipuri. kirjoittaa Halonen meilissään.

Halonen ylläpiti muutama vuosi sitten hienoa historiansivustoa nimeltään Ulkovaasalainen, kunneas innostus lopahti. Halosen muita projekteja Vaasan kuvia lisäksi hän ylläpitää fb-ryhmää ”Hölmölän uutisia”. Vaasalaisia-info tulee julkaisemaan Halosen Ulkovaasalaisia kirjoitukset.

Kuvia Vaasasta

Paikallishistoroitsijalle Vaasan kuvia on aarre-aitta paitsi kuviensa, myös anekdoottien ja muiden tiedonsirpaleidsen osalta. Erittäin merkittävää materiaalia ovat esimerkiksi paikallistaiteilijoiden ihmisten kotona olevien taulujen valokuvat. Ne antavat näyttelyjä kokoaville heinoja vinkkejä teoksista, jotka muutoin saattaisivat jäädä vain perheenb seinälle. Yksi näitä rakastettuja taiteilijoita on Palosaaren rantoja ja kujia kuvannut Reino Selkäinaho.

Vaasan kuvia tulee olemaan tärkeä lähde vaasa-tutkimuksessa. Kotikulmilta otettu vaatimaton valokuva kertoo asiantuntijalle monta tarinaa moonaesta eri vinkkelistä; ihmisten vaatetuksesta, katujen kunnosta, rakeannuskannasta, säköistyksestä ja lukemattomista asianatuntijoille avautuavista asioista.

Tähän kategoriaan kuuluvat myös perheiden vanhat autonkuvat, jotka kertovat paitsi vaurastumisesta, myös monta tarinaa teknologian kehitatymistä ja tavallisen vaasalaisen mieleetymyksitä erilaisia autoja kohtaan. Vaasalaisten veneisiin ja mökkielämään liittyvät valokuvatnsa ovat aarteita monille tutkijoille.

Vaasan kuvia sivustosta voisi poimia lukuisia muitakin esimerkkejä tällaisen sivuston tarkeydesta tavalliselle vaasalaisille ja tutkijoille, mutta tutustu itse, ja tee omat johtopäätöksesi:

https://www.facebook.com/groups/588222927889218/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa