Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Toverien painihistoriasta

Näe syvemmälle Vaasaan: Toverien painihistoriasta

Vaasan Toverien yksi lahjakkaimmista painijoista kautta aikojen on ollut ehdottomasti Kuresh Amirkhani. Kuresh valittiin seuran parhaaksi urheilijaksi mm. vuonna 2004, jolloin hän saavutti kolme SM-hopeaa.

Kureshin paras kausi oli vuosi 2001. Meriitteinä oli 3 SM-kultaa, yksi pronssi ja yksi neljäs tila ja SM-pisteitä siis huikeat 25. Kalle Rantalan valmentama ”Kurre” ei menestyksestään huolimatta päässyt ikinä edustamaan Suomea arvokisoihin, sillä hän ei ehtinyt aktiiviaikanaan saada Suomen kansalaisuutta. Kureshin lupaavan painiuran katkaisi käytännössä muutto Turkuun töihin ja pahaksi äitynyt astma. Kuva vuodelta 2004, kuvaaja: Pentti Lehto

Reino Kangasmäki

Olympiapronssimitalisti Reino Kangasmäki nukkunut pois

Vaasan Toverien painija ja ainut olympiamitalisti Reino Kangasmäki nukkui pois 94-vuotiaana Vaasassa 26.9.2010. Hän oli syntynyt Kokkolassa 2.7.1916.

Reino aloitti urheilu-uransa voimistelijana synnyinkaupungissaan Kokkolassa. Siellä hän edusti Kokkolan Jymyä. Hän muutti Vaasaan nuorena miehenä ja aloitti painiharjoittelun tosissaan. Sota kuitenkin katkaisi kovimman harjoittelun. Reino oli asevelvollisena vuodesta 1938 vuoteen 1944. Rintamallakin ehdittiin kuitenkin jonkin verran urheilla. Asemasotavaiheessa järjestettiin mm. painissa Karjalan kannaksen mestaruuspainit, joihon kaikki kynnelle kykenevät painijat osallistuivat.

Sodan jälkeen Reino Kangasmäen elämä tasaantui Vaasaan. Kova painiharjoittelu jatkui edelleen ja tuotti ansaittua tulosta vuonna 1948, kun Reino valittiin Lontoon olympialaisiin. Suomalaiset eivät odottaneet häneltä mitään suurtekoja, mutta niin vain Reino paini itselleen olympiapronssin kreikkalais-roomalaisen painin sarjassa 52 kiloa. Jännittävässä pronssiottelussa Kangasmäki kukisti Unkarin edustajan. Lontoon olympialaisista Reino Kangasmäellä oli olympiamitalin lisäksi muitakin tuliaisia. Koska elämä oli edelleen kovaa ja pulavuodet jatkuivat, toi hän Lontoosta mm. hedelmiä ja yhden matkalaukun täynnä kahvia, vaikka ei sitä itse edes juonut. Olympialaisten lisäksi Reino edusti Suomea useissa maaotteluissa.

Vuonna 1953 Reino Kangasmäki aloitti lehtimiesuransa Kansan Äänessä ja eteni lehdessä aina päätoimittajaksi asti. Reino piti merestä. Vapaa-aikanaan hän harrasti veneilyä, ja hänellä oli mökki Vaasan saaristossa. Vaatimattomana miehenä tunnettu Reino ei ikinä tehnyt suurta numeroa painisaavutuksistaan. Hän kuitenkin oli ja tulee olemaan erittäin kunnioitettu henkilö etenkin omassa seurassaan, Vaasan Tovereissa.

Reino Kangasmäki haudattiin hiljaisuudessa omaisten läsnäollessa 8.10.2010.
Vaasan Toverien puolesta
Harri Vallin

Tutustu läheammin

https://sites.google.com/site/vaatowrestling/historiaa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa