Sisältääkö Vaasan vaakuna natsisymboliikkaa?
Vaasan kaupungintunnus ja se on saanut aiheensa Vaasa-suvun tunnuksesta. Vuonna 1611 Mustasaaren kaupunki nimettiin privilegiokirjeellä uudelleen hallitsijasuvun mukaan ja samalla kaupunki sai Vaasa-suvun tunnuksen kaupunginsinettiinsä.
Vaakunassa on punaisessa kentässä kultainen Vaasain tunnus, sen alapuolella kulta-valkoinen vapaudenristi kultaisine laakeriseppeleineen ja miekkoineen riippumassa kultaisessa, kahdella punaisella viivalla kirjatussa nauhassa, joka ympäröi kilven alaosaa.
Kiellettyä symboliikkaa
On olemassa viitteitä, joiden mukaan vaakunassa on symboliikkaa, jota on käyttänyt Saksan kansallissosialistinen hallinto, siihen liittyvä organisaatio tai muu organisaatio, joka on kielletty Saksan liittotasavallan perustuslakituomioistuimen päätoksellä.
Vaakunan historiaa
Koska osa Suomaen halliaatuksen, Svinhufdin senaatin, jäsenistä joutui sisällissodassa pakenemaan kapinaan nousseita punaisia muodostaen Vaasan senaatin istuntosalinaan Vaasan kaupungintalo, tästä kiitokseksi senaatti myönsi toukokuun alussa 1918 kaupungille augmentin eli oikeuden liittää kunnialisäyksenä Vapaudenristin suurristin miekkojen kera vaakunaansa, koska ”Vaasan kaupunki maan väliaikaisena pääkaupunkina oli ollut Suomen vapausliikkeen keskuspaikkana”.[1]
Vaakunan selitys on ”punaisessa kentässä kultainen Vaasain tunnus, sen alapuolella kulta-valkoinen vapaudenristi kultaisine laakeriseppeleineen ja miekkoineen riippumassa kultaisessa, kahdella punaisella viivalla kirjatussa nauhassa, joka ympäröi kilven alaosaa”. Vaakunan on piirtänyt uudelleen Eric O. W. Ehrström ja se vahvistettiin käyttöön marraskuussa 1922.
Wikipedia kyseenalaistaa
Wikipediassa on toisaalla juttu joka kertoo, että Tämä kuva esittää (tai muistuttaa) symbolia, jota on käyttänyt Saksan kansallissosialistinen hallinto, siihen liittyvä organisaatio tai muu organisaatio, joka on kielletty Saksan liittotasavallan perustuslakituomioistuimen päätoksellä. Saksassa kiellettyjen organisaatioiden tunnusten (kuten natsien hakaristi tai nuoliristi käyttö voi myös olla laitonta Itävallassa, Unkarissa Puolassa, Tsekin tasavallassa, Ranskassa, Brasiliassa,Venäjällä sekä muissa maissa, riippuen asiayhteydestä. Asiaan liittyvä lainkohta Saksan rikoslaissa (StGB) on pykälä 86a ja Puolan rikoslaissa artikla 256 (Dz.U. 1997 nr 88 poz. 553).
Alkuperäinen lähde: