Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Raitioliikenteestä ratkaisu

Näe syvemmälle Vaasaan: Raitioliikenteestä ratkaisu

Raitiotieliikenteestä pelastus Vaasalle

Syyskuussa 2007 julkaisin otsikon mukaisen jutun vaasalaisia.infossa. Olisiko siinä essitetyt ajataukset yhä ajankohtaisia nyt kun raitiotietä rakennetaan Tampaereelle. Olisiko raitiotiestä ratkaisu Vaasan liikenneongelmiin? Edit. 10.06.2019

Tässä artikelissa ja sen liitteissä kaksi suomalaista huippuasianatuantijaa: Antero Alku ja Mikko Laaksonen pohtivat Vaasan keskustan ja vaasanseudun liikenneongelmia.

Mihin asia hautautui?

Vaasassa teetettiin vuonna 2004 selvitys pikaraitiotiestä. Tavoitteena oli selvittää mahdollisuudet yhdistää pikaraitiotiellä satama, keskusta, rautatieasema, keskeiset asuntoalueet ja teollisuusalueet sekä lentoasema. STJ käsitteli asiaa 14.12. 2004. Selvitys merkittiin tiedoksi ja pantiin pöydälle Robert Grönblomin esityksestä ja unohdettiin.

.

Artikkeli

Vaasan sisäinen raitiotieliikenne

Sekä Turun ratikkaselvityksen tehnyt Mikko Laaksonen ja joukkoliikenneaktivisti Antero Alku ovat kumpikin kiinostuneita Vaasan tilanteesta. Turun ratikkaliikenteestä selvityksen tehnyt Mikko Laaksonen näkee Vaasan tilanteen näin:

”Vaasalaisten päättäjien olisi syytä käydä Ruotsin keskisuurissa kaupungeissa, esimerkiksi Uumajassa, Sundsvallissa, Jönköpingissä ja Norrköpingissä tutustumassa
nykyaikaiseen joukkoliikenteeseen ”

-Vaasan seudulla tulisi joukkoliikenteen elvyttämiseksi siirtyä Turussa, Tampereella sekä Helsingin seudulla (Helsinki ja YTV-alue) sovellettavaan tilaaja-tuottaja – malliin, jossa kunnat päättävät joukkoliikenteen reitit ja taksat, kilpailuttavat liikenteen ja maksavat liikennöintikustannukset lipputuloilla ja yhteiskunnan tuella.

-Tämä tarkoittaa seudullisen joukkoliikenneviranomaisen perustamista. Vaasassa tilaaja-tuottaja – malli tulisi todennäköisesti edullisemmaksi kuin nykyinen linjalupiin perustuva malli. Vaasaa vastaavissa ruotsalaisissa kaupungeissa, joissa joukkoliikenteen järjestämisestä vastaa viranomainen, joukkoliikenteen käyttö on 2-4 kertaa suurempi kuin Vaasassa eli tasoa 39- 109 matkaa / asukas / vuosi.

Tällaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi Uumaja, Sundsvall, Jönköping ja Norrköping.

Tailaaja-tuottaja malli

-Samalla tilaaja-tuottaja-malli mahdollistaisi joukkoliikenteen voimaperäisen kehittämisen. Bussiliikenteen kehittäminen on mahdollista tehdä nk. runkolinjaperiaatteella, jolloin toteutetaan tehokkaita, esimerkiksi kymmenen minuutin välein kulkeviä päälinjoja keskustan ja lähiöiden tai naapurikuntien keskusten välillä. Tällaiset linjat voidaan suunnitella niin, että ne voidaan myöhemmin muuttaa raitiolinjoiksi. Esimerkiksi Lundissa ja Linköpingissä päälinjoja on toteutettu niin, että ne voidaan helposti muuttaa raitioliikenteeksi.

Vaasan sisäinen raitiotieliikenne

-Aikaisemmin on arvioitu paikallisjunien käyttöä Vaasassa sataman ja lentoaseman välille. Sähkömoottorijunilla ei kuitenkaan ole mielekästä hoitaa kaupungin sisäistä liikennettä, koska junien vaatima ratageometria ei mahdu normaaliin kaupunkirakenteeseen. Sisäiseen liikenteeseen on raitiovaunu sopivampi ratkaisu, arvioi Antero Alku.

-Jos ajatellaan pikaraitiotiemäisesti, niin rataa Vaasan asemalta Vaskiluodon satamaan voisi käyttää duoraitiovaunulle, jotka voivat käyttää katurataa sekä sähköistettyä junanrataa. Mutta asemalta pitäisi rakentaa uutta rataa myös Huutoniemen ja Haapaniemen suuntaan. Pappilanmäessä kohdattaisiin taas rautatie, joten siitä duoraitiovaununu voisi jatkaa Seinäjokea kohden..

Ratikka ja lentokenttä

-Jos ratikan halutaan palvelevan lentokenttää ja sitten sieltä pidemmälle, rata voisi lentokentän jälkeen yhtyä rautatielinjaan ja duoraitiovaunut voisivat jatkaa kohti Seinäjokea sitä kautta.

-Valitettavasti vain lentokentältä on monta kilometriä rautatielinjalle käytännössä asumattoman alueen halki. Tämän vuoksi voisikin olla mielekästä tehdä ratikkalinja Lentokenttä – Pappilanmäki – Huutoniemie – asema – satama ja erikseen paikallisjunaliikenne Seinäjoki-Vaasa.

Sähköjunilla voidaan hoitaa paikallisjunaliiekennettä Vaasan ja Seinäjoen välillä samaan tapaan kuin Alku ja Laaksosen ovat suunnitelleet Varsinais-Suomen liiton toimeksiannosta paikallisjunaliikennettä Turun ja Uudenkaupungin välille.

-Periaatteessa siis tunnin välein kulkeva juna kytkemään ratavarren taajamat sekä Vaasaan että Seinäjokeen. Tällöin radan sähköstyskin on tarpeellinen hanke. Ennen päätöksiä on selvitettävä olosuhteet, kuten raitiotie- ja paikallisjunaliikenteen ulottuvilla olevat asukkaat, ennustetut matkustajamäärät sekä raiteisiin tukeutuvan maankäytön mahdollisuuet, sanoo joukkoliikennekonsultti Antero Alku.

Mihin suunnitelma katosi ja onko sillä enää merkitystä?

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasa liputtaa yhdenvertaisuuden puolesta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävää kansainvälistä Pride-kuukautta vietetään kesäkuussa. Vaasan kaupunki nostaa lauantaina 19.6. sateenkaariliput …

Vastaa