Vaasan kaupunki on julkaissut karttasovelluksen, joka paikantaa Vaasan muistomerkit ja patsaat kartalle. Sovellus tarjoaa käyttäjälle lisätietoa muistomerkeistä ja valmiiden reittien avulla käyttäjä voi tutustua eri kaupunginosissa sijaitseviin kohteisiin.
Sovellus on toteutettu yhteistyössä kantakaupungin asukasyhdistyksen varapuheenjohtajan Aimo Nybergin kanssa, jonka blogi-teksteihin sovelluksen tiedot perustuvat.
Sovelluksessa on yhteensä noin 150 patsasta ja muistomerkkiä, sekä seitsemän valmiiksi suunniteltua reittiä, joiden avulla voi tutustua eri kaupunginosien kohteisiin. Sovellukseen pääset tutustumaan osoitteessa: kartta.vaasa.fi/patsaat/
– Sovelluksesta saa lisätietoa muistomerkeistä ja niiden historiasta. Jokaisen muistomerkin tiedoista löytyy valokuva, nimi, julkistusajankohta, sijainti ja lyhyt esittelyteksti. Linkki ohjaa käyttäjän blogiin, josta löytyy suomeksi lisätietoa kohteesta, paikkatietoasiantuntija Eveliina Toivola kertoo.
Sovellus toimii myös mobiilissa ja paikantaa lähialueen patsaat sijaintitietoja hyödyntämällä. Sovellusta on tarkoitus kehittää edelleen, esimerkiksi uusien reittien ja kohteiden muodossa.
Patsaiden historia elää ihmisten tarinoissa
Projekti sai alkunsa, kun Nyberg ryhtyi kirjoittamaan asukasyhdistyksen blogiin juttuja kaupungin patsaista. Ensimmäisen vuoden aikana blogiin kertyi yhteensä noin 100 kirjoitusta patsaisiin liittyen.
– Julkaisin blogitekstin ja kuvan patsaasta aina vastaavana päivänä, kun patsas oli aikoinaan julkistettu. Kävin ikään kuin syntymäpäivänä onnittelemassa patsasta, Nyberg kertoo.
Ennen eläköitymistään Nyberg ehti toimia kuvataiteen opettajana 34 vuotta. Vaasaan vuonna 1982 muuttanut Nyberg tutustui kaupunkiin ja sen patsaisiin yhdessä oppilaidensa kanssa valokuvauksen keinoin.
– Huomasin, että monilla vaasalaisillakaan ei ole paljon tietoa kaupungin patsaista ja niiden alkuperästä. Ryhdyin järjestämään patsastreffejä keskustan kohteisiin ja kuuntelin, mitä kerrottavaa ihmisillä niistä oli. Patsaiden historia ja erilaiset näkemykset elävät ihmisten kokemuksissa ja tarinoissa, Nyberg kuvailee.
Keväällä 2018 Nyberg kertoi Pohjalaisen haastattelussa projektistaan ja haaveestaan saada patsaat näkyväksi kartalle. Tällöin Vaasan kaupungin paikkatietopäällikkö Jarmo Peltomäki päätti ottaa Nybergiin yhteyttä ja ehdotti, että idea toteutettaisiin yhdessä pilottiprojektina.
– Aimon blogista saimme listan patsaista, joiden tarkka sijainti tarkistettiin kaupungin karttajärjestelmästä. Aiemmin tieto on ollut hajallaan eri paikoissa, mutta järjestelmän ansiosta kaupungille koostuu tietopankki yhteen paikkaan eri kohteista, Peltomäki kertoo.
Karttasovellus on kaikkien vapaassa käytössä ja se on suunnattu niin vaasalaisille kuin matkailijoillekin. Sovellus on käytettävissä sekä suomen että ruotsin kielellä.
Julkaistu: 03.06.2019
https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaasan-patsaat-ja-muistomerkit-nyt-kartalla/