Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Rakennetun ympäristömme historiaa nyt netissä

Näe syvemmälle Vaasaan: Rakennetun ympäristömme historiaa nyt netissä

Kokoan tähän kaupunkiblogiin linkkejä Vaasan historiasta eri tomijoiden nettisivuilta. Tarkoituksena on kerätä materiaalia keskitetysi yhdelle sivulle. J0kaisessa tänne liitetyssä jutussa on aina linkki alkuperäiselle sivulle. Jos koet oikaeuksia loukatun, niin ota yhteys ylläpitoon.

Vaasan kaupungin kaavoitus ja Pohjanmaan maakuntamuseo ovat koonneet alueella tehdyt kulttuuriympäristöinventoinnit, ja julkaisevat ne nyt netissä. Vahvasti paikallishistoriaa kertovat rakennetun ympäristömme tiedot haluttiin saada helpommin ja kattavammin jokaisen saataville nyt digitaalisessa muodossa.

Rakennetun ympäristömme historiaan voi tutustua osoitteessa www.vaasa.fi/kulttuuriymparisto. Listalta löytyy tietoja sekä Vaasasta yleisemmin, että yksittäisistä asuinalueista.

Sivulta löytyy vastauksia, jos joku on kiinnostunut tutkimaan esimerkiksi oman talonsa historiaa. Rakennusten lisäksi tietoja löytyy mm. puistoista, puistikoista ja kokonaisista alueista, kuten Kasarmialueesta ja Vanhasta Vaasasta. 

Muutaman ajankohtaisen helmen voisin nostaa esiin sieltä. Esimerkiksi Hietalahden Villasta löytyy todella mielenkiintoista tietoa, miten rakennusta ja puistoa on ajan saatossa käytetty. Villa on yksi vanhimmista suomalaisista huviloista ja ollut siten aloittamassa suomalaista huvilakulttuuria, rakennustutkija Outi Orhanen Pohjanmaan maakuntamuseosta kertoo.

Orhasen mukaan Vaasa on pohjalaisista kunnista ensimmäinen, jossa inventoinnit julkistetaan tässä laajuudessa ja koottuna yhteen paikkaan. – Selvityksissä huomioidaan sekä vanhoja että uusia rakennettuja kohteita sekä ympäristöjä. Inventoinnit ovat osa sitä kulttuurihistorian säilyttämis- ja selvitystyötä, joka

kuuluu maakuntamuseon tehtäviin, Orhanen sanoo.

Vaasan kaupungin kaavoituksesta arkkitehti Marketta Kujala kertoo, että inventoinnit ovat tutkimustyötä, jonka tuloksia käytetään mm. kaavoituksessa, kaupunkisuunnittelussa sekä rakennuslupia myönnettäessä.

Molemmat näkevät juuret, kulttuuriympäristön säilyttämisen ja kerroksellisen kaupunkikuvan tärkeänä. – Kun ihminen tutustuu ympäristöönsä ja sen historiaan, ymmärtää paremmin kaiken sen arvon. Ja nyt se on helppoa netin kautta, he kiteyttävät.

https://www.vaasa.fi/tiedote/rakennetun-ymparistomme-historiaa-nyt-netissa-0

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa