Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Mistä salaliitoissa on kysymys

Mistä salaliitoissa on kysymys

Elvis elää. Prinsessa Diana murhattiin. Stanley Kubrick kuvasi Apollo 11:n kuumatkan kokonaan studiossa. Maa on oikeasti litteä ja NASA johtaa ihmisiä harhaan. Maa on oikeasti ontto ja sen sisällä asuu liskoihmisiä. Bill Gates pyrkii hallitsemaan ihmisten mieliä koronarokotteen avulla.

Yleinen oletus on, että salaliittoteoriat ovat aina huuhaata, kuten vaikkapa nämä edellä luetellut laajasti tunnetut teoriat. Kuitenkin tiedämme, että historiasta löytyy esimerkkejä ihan oikeista salaliitoista.

Näitä ovat esimerkiksi Julius Caesarin ja Abraham Lincolnin murhat sekä Englannin marraskuun 5. päivän ruutisalaliitto. Sotahistoriasta löytyvät esimerkiksi Mainilan laukaukset ja Tonkinin lahden tapaus, jolla USA sidottiin Vietnamin sotaan. Edward Snowden puolestaan paljasti useita keinoja, joilla USA:n hallitus tarkkaili kansalaisiaan tavoilla, jotka rikkoivat perustuslakia. Ihan ehtoja salaseurojakin on olemassa. Ja puhelimesi todellakin voi salakuunnella sinua.

Mistä salaliitoissa oikeastaan on kyse? Englantia puhuvassa maailmassa ’salaliiton’ (engl. conspiracy, lat. conspirare, juonia yhdessä) lainopillinen määritelmä on kahden tai useamman henkilön välinen sopimus ja sen mukainen toiminta jonkin laittoman päämäärään saavuttamiseksi. Monissa maissa voit siis saada tuomion osallistumisesta salaliittoon.

Populaarissa kielenkäytössä ’salaliittoteorialla’ kuitenkin tarkoitetaan jonkin ilmiön selitystä sellaisella tavalla, joka ei vastaa virallista selitystä ja jonka suhdetta saatavilla olevaan todistusaineistoon voidaan pitää jollakin tapaa vääristyneenä. Salaliittoteoriat liittyvät siis aina niin sanottuun hörhöilyyn. Kyseessä on lähes täysin kielteinen ja pejoratiivinen käsite. Näin syntyy kuitenkin vaikeus tehdä eroa oikeiden salaliittojen ja kuviteltujen salaliittojen välillä.

Esimerkiksi presidentti Nixonin eroon johtanut Watergaten tapaus oli selkeä salaliitto, mutta sitä harvemmin kutsutaan salaliitoksi ja sen paljastaneita henkilöitä ei kutsuta salaliittoteoreetikoiksi, vaan ihan tavallisiksi journalisteiksi. Samoin joskus on mahdollista vehkeillä hyvän päämäärän saavuttamiseksi, vaikka toiminta olisikin jollain tasolla lainvastaista. Hitlerin surmaamiseksi kehiteltiin useita salaliittoja, jotka kuitenkin epäonnistuivat. Suomessa junailtiin sodan jälkeen massiivinen asekätkentäsalaliitto, joka puolestaan oli menestys.

Salaliittoteorioita voidaan tutkia ainakin tieto-opillisesti, retorisesti, sosiologisesti, psykologisesti ja teologisesti. Kukin näistä tieteenaloista tarjoaa oman mielenkiintoisen näkökulmansa ilmiöön, joita tässä yhteydessä voidaan vain raapaista.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa