Med-info


Kaupunki maksaa turhasta

Terveydenhuollon puhelinpalvelu arveluttaa

Terveydenhuollon ajanvarausjärjestelmä arveluttaa PRO Vaasa ryhmän valtuutettu Heikki Lamminmäkeä ja Veikko Siltasta. Molemmat lupaavat ottaa asian esille valtuuston seuravalla kyselytunnilla.

Ketä tämä palvelee?

Kaupungin terveydenhuollon ajanvaraus ja hoitoonohjaus on siirtymässä kovaa vauhtia yksityisen liikeyrityksen hallintaan. Kaupunki on tehnyt alustavan sopimuksen yksityisen Med-infon kanssa. Muutosta perustellaan mm. joustavalla puhelintekniikalla, ammattitaitoisilla päivystäjillä ja joustavuudella.

Järjestelmä mahdollistaa myös turhien soittojen laskuttamisen. Osa kaupungin terveydenhuollon ammattilaisista onkin sitä mieltä, että palvelu tulisi hoitaa kaupungin omana työnä ja puhelintekniikkaa tulisi kehittää uusimalla kaupungin puhelinkeskus ja tekemällä yhteistyötä Vaasan läänin puhelimen kanssa.

Nyt käynnissä olevassa kokeiluvaiheessa hankkeeseen on varattu 600.000 euroa. Se ei tule riittämään. Med-infon kassa kilahtaa laskennallisesti n. 16 eurolla aina, kun palvelussa vastataan, myös silloin, kun kysymyksessä on vikasoitto tai sisällöltään nollatason soitto.

Mikä on muuttunut?

Ennen Med-infon kanssa tehtyä sopimusta kaupungin sisällä pystyttiin soittamaan suoraan terveyskeskukseen. Nyt kaikki terveyskeskukseen soitetut puhelut menevät Med-infoon, joka välittää puhelun terveyskeskukseen ja tottakai laskuttaa välityksestä.

Toinen esimerkki: kun soitat ulkoa terveyskeskuksen ajanvaraukseen, vastaa Med-info ja kysyy asiasi. Kerrot vaivasi, mutta et saa vastausta vaivoihisi, lääkinnällinen vastaus on, että varaa aika omalääkärille (ei ole ollut aikoihin olemassa) tai mene Remediin. Siis itsestään selvyyksistä maksetaan aivan turhaan.

Pitäisikö kaupungin hoitaa palvelu?

Haastattelemani terveysalan ammattilaiset myöntävät, että Med-infon käytännöissä on parantamisen varaa ja että turhaan soitetut ja laskutetut puhelut ovat mahdollisia, mutta korostavat että Med-infolla on käytössään joustava puhelintekniikka, jonka kanssa kaupunki ei pysty kilpailemaan.

Kun asiaa tiukkaa useita kertoja, saa vastaukseksi, että kaupungin sisällä on henkilöitä, jotka näkevät, että terveyspalveluja hakevan ohjauksen tulisi tapahtua kaupungin omana toimintana.

Tiettävästi ensi viikolla onkin tarkoitus keskustella keinoista, joilla toiminta voitaisiin siirtää takaisin kaupungille. Keinoina nähdään kaupungin puhelinkeskuksen uusiminen, nyt Med-infossa toimivien palkkaaminen ja yhteistyö Vaasan läänin puhelimen kanssa.

Onko jo löysät housuissa?

Kriittisesti asiaa tarkastellen tuntuu siltä, että on liian myöhäistä itkeä, kun on jo kerran löysät housuissa. Tällä hetkellä Sitran tukema, mutta yksityinen palvelu on kyennyt ulottamaan lonkeronsa koko terveydenhuollon palveluiden ohjaamiseen. Kysymys on lähes monopolista.

Valtakunnallisessa yrityksessä palvelee Vaasassa yhdeksän ihmistä. Siitä miten paljon päivystää yö- ja sunnuntai vuoroissa ei ole tietoa. Terveysviranomaisilta saamani tiedon mukaan nyt eletään neljän kuukauden jaksoissa, joiden aikana on mahdollista tutkia mm. ylimääräisiä, siis väärin perustein laskutettuja soittoja. Ylilääkäri Markku Sirviö ja Med-infon toimitusjohtaja Kennet Sandström tapaavat maanantaina. Tapaamisen asialista ei ole tiedossa.

Kysymys on tässä vaiheessa projektiluontoisesta sopimuksesta, missä soitot arvioidaan könttäsummana, eikä soittokohtaisesti.

Joka tapauksessa nykyinenkin sopimus tuo yritykselle ansiotonta tuloa, sanoo eräs terveysalan ammattilainen. Toinen alan ammattilainen ihmettelee, että kilahtaako Med-infon kassa silloinkin, kun palvelu hoituu nauhoitteella.

Keskustelu Foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa