Veronkorotus vai suuremmat leikkaukset
Vaasan valtuuston maanantaisessa kokouksessa sosialidemokraattien ryhmä oli kaupunginjohtajan alkuperäisen esityksen kannalla. Sen mukaan vuoden 2016 budjetti valmisteltaisiin siten, että kunnallisveroa nostetaan yhdellä prosenttiyksiköllä ja kiinteistöveroja 2,2 miljoonalla eurolla. Korotukset toisivat yhteensä 13,5 miljoonaa euroa kaupungin kassaan.
Veroja korottamalla olisi vältytty myös suuremmalta toimintatulojen siis erilaisten palvelumaksujen ja taksojen nostamiselta, joita nyt kehyksen mukaisesti nostetaan 2,5 prosenttia, kun alkuperäinen esitys, jonka kannalla olimme, oli 1,5.
Kehyksen toteutuessa kunnan palveluja käyttävien maksut nousevat siis samalla, kun palveluja heikennetään ennakoituakin kovemmin.
Sosialidemokraattien mielestä olisi oikeudenmukaisempaa tässä vaiheessa nostaa veroprosenttia, joka koskee kuntalaisia tasaisemmin ja on prosentuaalinen korotus, joka suosii pienituloisia.
Maksut ja taksat ovat euromääräisiä ja osuvat pahimmin pienituloisiin, jotka myös käyttävät julkisia palveluja keskimääräistä enemmän. Kaikista pienituloisimpien palvelumaksut maksetaan toimeentulotuesta, joten käytännössä kaupunki siirtää rahaa taskusta toiseen ja lisätulot aiheuttavat vastaavia menoja toisaalle.
Nyt kun kokoomuksen, perussuomalaisten, rkp:n ja keskustan ryhmien enemmistön päätöksellä veronkorotusta ei tehdä, säästetään alkuperäisen 2,6 prosentin sijaan viisi prosenttia eli 26 miljoonaa euroa kaupungin menoista. Tämä tarkoittaa suuria leikkauksia, käytännössä kaksinkertaisia verrattuna valtuuston käsittelemään listaan.
Viiden prosentin menosäästö tarkoittaa entistä suurempia palvelujen heikennyksiä, esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ryhmäkokojen kasvattamista, liikunta- ja kulttuuripalvelujen heikentämistä, työllistämismäärärahojen leikkaamista ja julkisen liikenteen heikentämistä samalla, kun palveluja siirretään kauemmas. Kaupungin henkilöstö joutuu koville.
Säästötarve johtuu kuntalaista, joten siitä ei ole varaa väitellä. Vääntö käydään siitä, miten budjetin tulot ja menot saadaan tasapainoon. Keinot ovat toimintatulojen kasvattaminen (maksut ja taksat), toimintamenojen leikkaus (palveluiden uudelleen järjestely tai leikkaaminen) ja verojen nostaminen.
Säästötarve ensi vuodelle on suuri, joten kaikkia keinoja tulisi nyt käyttää, jotta ylisuurilta leikkauksilta vältyttäisiin.
Pienemmät, kaupunginjohtajan esittämät säästöt onnistuttaisiin valmistelun perusteella hoitamaan pääasiassa rakenteellisilla muutoksilla, mikä sekin tarkoittaa mm. koulujen ja terveysasemien yhdistelemistä. Helppoja ratkaisuja ei ole.
Matias Mäkynen (sd.)
kaupunginvaltuutettu Vaasa