Home / Kolumnit /
Anita Niemi-Iilahti – Vaasan päättäjien hurja maanantai

Anita Niemi-Iilahti – Vaasan päättäjien hurja maanantai

Vaasan päättäjien hurja maanantai

Perjantai 19.06.2015

Vaasan kaupunginhallitus piti viime maanantaina ylimääräisen kokouksen, jossa se päätti valtuustolle esitettävistä talouslinjauksista. Esillä oli vuoden 2016 budjetin kehys ja vuoteen 2019 ulottuva talouden tasapainottamisohjelma.

Päätösten tueksi kaupunginhallitus sai vuoden 2015 alkupuolta koskevan talousraportin ja ennusteen 2015 tuloksesta.

Tämän vuoden tulos on jäämässä 25,7 milj. euroa alijäämäiseksi, eli paljon enemmän kuin valtuuston päättämä 16,0 milj. euroa.

Vaasalla on takanaan jo kolmelta vuodelta kertynyttä alijäämää. Lauta- ja johtokuntien onkin elokuun loppuun mennessä tehtävä selkoa korjaavista toimenpiteistä. Tästä kh oli yksimielinen.

Talouteen kohdistuvien paineiden vuoksi kaupunginjohtaja esitti kaupunginhallitukselle, että 2016 kehyksen perusteena olisi toimintamenojen leikkaaminen 2,6 prosenttia ja toimintatulojen lisääminen 1,5 prosenttia sekä verojen nostaminen. Verojen nostot toisivat 13,2 milj. euroa.

Kokouksessa Pastuhov esitti, että veroja ei nosteta. Hänen esityksensä voitti, vain kaupunginhallituksen kolme demaria eli Ahonpää, Kiviranta ja allekirjoittanut oli kaupunginjohtajan esityksen kannalla.

Kun valtuusto parin tunnin kuluttua sai saman asian pöydälleen, valtuuston enemmistö jatkoi äänestyksen jälkeen Pastuhovin linjalla.

Jos veromuutoksia ei ensi vuodelle tehdä, toimintamenoja on leikattava viisi prosenttia eli yli 26 milj. euroa. Se on paljon yhdellä kertaa. Näin suuret ja nopeasti tehdyt leikkaukset johtavat hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa leikkaukset kohdistuvat rajusti pienituloisimpiin ja eniten apua tarvitseviin. Leikkausten laajempia vaikutuksia ei liioin ehditä arvioida.

Valtuuston maanantaiset päätökset eivät anna selkeää linjaa hallinnolle. Realismia ja demarien tahto olisi ollut, että valtuusto olisi hyväksynyt yhdistelmän, jossa menoja leikataan ja tuloja kasvatetaan. Sillä tavoin talouden saaminen tasapainoon lähivuosina olisi mahdollista. Pelkillä menoleikkauksilla on mahdoton saada aikaan hallittua ja vaasalaisia tasapuolisesti koskevaa ratkaisua.

Nyt enemmistö katsoi, ettei tasapainottamisen työkaluihin Vaasassa kuulu verojen nostaminen.

Vaasan tuloveroprosentti on 19.5. Jos se nostettaisiin 20.5:een, kaupunki saisi vuodessa lisätuloja runsaat 11 miljoonaa. Vaasan tuloveroprosentti on alempi kuin kaikkien naapurikuntien. Verotus kohtelee vaasalaisia paljon tasapuolisemmin kuin palvelujen kova karsinta.

Valtuuston päättämän vuoden 2016 kehyksen tulisi toimia ohjeena lautakunnille ja viranhaltijoille, kun ne valmistelevat vuoden 2016 budjettia. Valtuusto päättää 16.11. ensi vuoden budjetista ja veroista. Pelkään että valmistelusta tulee kaoottinen, kun hallintokunnat valmistelevat kerralla viiden prosentin leikkauksia ensi vuoden budjettiin. Lopputulos on arvaamaton.

Anita Niemi-Iilahti (sd.)

Kaupunginhallituksen 1. vpj ja valtuutettu

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa