Tikanojan taidekodissa avautuu yleisölle ovi Martta Wendelinin kuvituksiin 29.9.2012–6.1.2013. Näyttelyssä voi kohdata idylliset kodin kuvat ja nostalgiaa huokuvat, jälkipolvillekin tutut Kotiliesi -lehden kansikuvat samoin kuin suurten ikäluokkien käsissä kuluneiden aapisten kuvitukset.
Tikanojan taidekodissa 29.9.2012–6.1.2013
Tärkeä osa Tikanojan Martta Wendelin -näyttelyä ovat satukirjojen kuvitukset ja nuortenkirjat – myös lasten maailmaan kurkistetaan! Näyttelyssä on mukana kuvia Wendelinin koko 60-vuotisen uran ajalta 1910-luvulta 1970-luvulle. Näyttely on tehty yhteistyössä Tuusulan taidemuseon kanssa, ja sen on kuratoinut näyttelysihteeri Päivi Ahdeoja Tuusulan taidemuseosta.
Martta Wendelin (1893–1986) oli merkittävimpiä suomalaisia kuvittajia 1900-luvulla. Herkät ja herttaiset kuvat lapsuudesta, kodista ja perhepiiristä olivat suomalaisille tärkeitä läpi viime vuosisadan suurten tapahtumien.
Sahanhoitaja Wilhelm Wendelinin ja hänen vaimonsa Idan kuusilapsisessa perheessä lapsuus oli onnellista aikaa Kotkan Karhulassa. Perhe muutti Helsinkiin Martta Wendelinin päästyä ylioppilaaksi vuonna 1910. Martta Wendelin opiskeli Helsingin yliopiston piirustussalilla vuosina 1910–1916 Eero Järnefeltin oppilaana. Kuvittajana hän aloitti Werner Söderström Osakeyhtiössä Porvoossa vuonna 1919.
Wendelinin näyttötöinä olivat lasten elämästä kertovat akvarellikuvitukset, jotka WSOY julkaisi Kultaisilta päiviltä -kirjassa (1921). Kuvitusosaston esimiehenä toimi 1920-luvun alussa Akseli Gallen-Kallela, joka kannusti nuorta kuvittajaa maalaamisen saralle.
Wendelin työskenteli Porvoossa vuoteen 1925. Tänä aikana hän aloitti Kotiliesi-lehden kansien kuvittamisen, mikä jatkui 1940-luvun lopulle asti. Kansikuvista välittyi arkinen ja työntäyteinen puuhastelu kodeissa vuodenaikojen vaihtelujen mukaisesti. Ensimmäiset joulukorttien kuvitukset syntyivät 1920-luvulla ja suositun Zacharias Topeliuksen Lukemisia lapsille -sarjan kuvitukset 1920–30-luvuilla. Hän kuvitti myös lastenlehtiä ja lasten joululehtiä kuten Pääskystä, Lasten Joulua ja Satukonttia. Satukuvitukset Anni Swanin, Helli Hannulan ja Arvid Lydeckenin kirjoihin kuvasivat toisenlaista, jännittävämpää satumaailmaa.
Vuonna 1925 Wendelin muutti Helsinkiin ja alkoi työskennellä vapaana kuvittajana eri kustantajille. Hänen kuvittamansa koulujen aapis- ja lukukirjat tulivat kulumaan usean lapsisukupolven käsissä. Mary Marckin ja Anni Swanin suosittujen nuortenkirjojen kannet 1920–50-luvuilla kuvasivat aidosti nuorten koululaisten elämää. Postikorttien kuvitukset vaihtelivat joulukorteista kesäaiheiseen Kalevala-sarjaan. Suomalaisen luonnon ja maalaiselämän ihannointi huipentui Kansalaulu-postikorttisarjassa (1959).
Tyylillisesti Wendelinin taiteessa näkyy muutos 1920-luvun vauraasta, kaupunkilaisesta ja idyllisestä carl larssonmaisesta elämäntavasta kohti tavallisten ihmisten kodin piirin ja elämän kuvaamista. Tyyli muuttui 1920-luvun läpikuultavasta akvarellinkäytöstä ja dekoratiivisuudesta 1930-luvulta alkaen peittävämmäksi guassin käytöksi ja piirustustapa tyylitellyksi. Aiheet olivat tavallisen maalaisperheen elämää, vaatimatonta kodin idylliä etenkin Kotilieden kansikuvissa ja lasten koulukirjoissa.
Omat kokoelmat
Tikanojan taidekodissa avautuu samanaikaisesti näyttely, jonka pääosassa ovat taidekodin omat kokoelmat ja erityisesti suomalainen 1910–50-lukujen maalaustaide, jossa liikutaan Martta Wendelinille tyypillisessä kodin ja lähiympäristön tematiikassa.
Oheisohjelmaa näyttelyssä
Kodin lämpö ja perhepiirin läheisyys ovat Martta Wendelin–näyttelyn suosituimmat aihealueet. Aikoinaan Tikanojan taidekotikin oli Frithjof ja Ruusa Tikanojan perheen koti. Tämä on huomioitu näyttelyssä, jossa kodinomainen lasten maailma näyttäytyy erityisesti museon kolmannessa kerroksessa, entisessä lasten kamarissa.
Näyttelyn pedagoginen ohjelma suunnataan erityisesti alakouluikäisille ja työpajoissa aherretaan aapisen innoittamana kahtena lauantaina 27.10. ja 24.11.
Vaasassa järjestettävän kirjallisuusfestivaali Vaasa Littfestin aikana luetaan Wendelinin kuvittamia satuja perjantaina 9.11. Loppuvuodesta virittäydytään joulutunnelmaan.
Lapsille suunnattua Martan joulua vietetään lauantaina 15.12. Perinteiset Joulumarkkinat ovat lauantaina 8.12. Näyttelyn opastuskierroksia järjestetään sunnuntaisin klo 14.
Pauliina Pääkkönen
tiedottaja