Eläke on elämistä varten
Suomessa on osittain rahastoitu eläkejärjestelmä. Kunakin hetkenä eläkkeellä olevien eläkkeet maksavat samaan aikaan työssäkäyvät ja heidän työnantajansa. Ylijäämä on rahastoitu pahan päivän varalle. Ei tarvitse heti puuttua eläkkeisiin kuten Kreikassa talouden kriisiytyessä.
Yksityiskohtaisempaa tietoa löytyy Eläketurvakeskuksen sivuilta, etk.fi.
Eläke on elämistä varten. Kansaneläkeindeksi määräytyykin kokonaan elinkustannusindeksin perusteella.
Työeläkeindeksissä elinkustannusten painoarvo on neljä viidesosaa ja palkkojen yksi viidesosa. Monien eläkeläisten mielestä kuitenkin omien ansioiden mukaan lasketun eläkkeen pitäisikin nousta kokonaan toisten ansioiden mukaan. Kun 2000 euroa/kk palkkaa saava saa palkankorotuksen, niin 3000 euroa/kk eläkettä saavan eläkkeen pitäisi nousta samalla prosentilla.
Eläkemaksua on pikkuhiljaa jouduttu ja joudutaan korottamaan, joten sitä kautta osa palkankorotuksesta siirtyy eläkeläisten ostovoiman säilyttämiseen. Lisäksi palkkojen nousu nostaa elinkustannuksia ja sitä kautta eläkeindeksiä.
Eläke- ja palkkatuloille on sama kunnallisveroprosentti ja valtion tuloveroasteikko. Myös kirkollisvero ja yleisradiovero ovat samat. Ero on maksuissa ja vähennyksissä. Eläkeläinen ei maksa työeläkemaksua, työttömyysvakuutusmaksua eikä päivärahamaksua.
Työllisen pitää ne maksaa, mutta ne, sekä tulonhankkimisvähennys, vähentävät verotettavaa tuloa. Lisäksi työntekijä voi tehdä verosta työtulovähennyksen, joka on enimmillään 1260 euroa. Verohallinnon laskurilla, vero.fi/verolaskuri, voit tarkemmin tarkastella asiaa.
Kyllä minä eläkeläisenä oleskellen maksan vaikka hiukan enemmän veroa, jos vaihtoehtona olisi käydä töissä saadakseni saman rahan palkkana. Veronmaksajien taulukon mukaan minun eläketulosta kokonaispidätys on hyvin lähelle sama, kuin mitä samansuuruisesta palkkatulosta on.
Eläkeläinen
Markus Myllymäki
Vaasa