Marjatta Ripsaluoman (65) esikoisromaani Torpeedo julkaistiin torstaina 11.11. 2010 Vaasan kaupunginkirjaston Hyde Parkissa osana Vasa Littfes-kirjallisuustapahtumaa. Romaani sijoittuu vuosiin 1947-1949. Kirjassa 4-5 vuotias Marja tarkkailee aikuisten outoa maailmaa ja tekee siitä tarkkoja havaintoja
Marjatta Ripsaluoma
Torpeedo
Julkaisija UltraArt
Julkaisuvuosi 2010
Tekijä Marjatta Ripsaluoma
Teoksen nimi Torpeedo
Kieli Suomi
kaikki on kiinni lukijasta
Marjatta Ripsaluoma kertoo omalla nettisivullaan koskettavan muiston:
”Muistan kuvan ottamisen oikein hyvin. Täytin neljä vuotta sinä päivänä. Paikkakunnalla vietettiin Suomen sodan muistopäivää, sitä, joka Vänrikki Stoolin tarinoissa on runossa Sotavanhus.
Valokuvaajasetä ei ollut mukava. Se oli vihainen. Olin vastahakoinen seisomaan ties kuinka kauan portailla, kun setä ravasi hakemassa valoja ja jotain muuta. Sateenvarjoja roikkui katosta.
Kun setä oli poissa, äiti tarttui pörrötukkaani ja tukisti lujaa ja sanoi että oletkos siinä. Sitten se määräsi minua pitämään kiinni käsistäni. En tiennyt, mitä käsistäni kiinni pitäminen tarkoittaisi, joten tartuin yhdellä kädellä toiseen käteen niin lujaa että sattui.
Kukaan ei onneksi määrännyt hymyilemään. En muista että minulla olisi tuon kerran jälkeen ollut Aino-pukua päälläni, joten se oli todennäköisesti lainattu. Kengät eivät olleet myöskään omani, eivätkä typerästi valuvat valkoiset sukat.
Jos valokuvaajasetä olisi ollut vähän kauemmin poissa, äiti olisi hakannut minut ja sihissyt että etkä myöskään itke. Opin olemaan itkemättä hyvin varhain. Siihen saakka kun äiti onnekseni poistui elämästä, kun olin 17-vuotias, en koskaan itkenyt, vaikka olisi hakannut miten lujaa tahansa.
Se on hyvä taito.”
Torpeedo
Sama neljä-viisivuotias pikkutyttö on päähenkilö marraskuussa Vasa LitFestivaalin aikana julkaistussa romaanissa Torpeedo. Romaanin pikkutyttö yrittää ymmärtää miksi aikuisten maailma on sellainen kuin on, ja miksi äidin mieli vaihtelee niin kuin vaihtelee.
Romaanin Marja-tyttö havainnoi ympäristöään ja siinä eläviä ihmiä tarkkanäköisesti lapsen silmin. Romaanin tapahtumat sijoittuva yli kuudenkymmen vuoden takaiseen aikaan 1947-1949. Aika ei ollut helppo tavaliselle työläisperheelle, jonka äiti oli ajan tavan mukaan kotiäiti.
Perheen isä oli töissä vankilassa ja vankilan muurien sisällä perhe myös eli arkensa. Kipeä äitisuhde ja valoisa isäsuhde muodostavat romaanissa vain yhden säikeen. Muita ovat pohdinnat aikuisten maailman monimutkaisista ihmissuhteista, erityisesti oman äidin ja isävän välisestä suhteesta.
Alun lainaus Ripsaluoman nettisivulta avaa reitin Torpeedon sisälle:
”Opin olemaan itkemättä hyvin varhain. Siihen saakka kun äiti onnekseni poistui elämästä, kun olin 17-vuotias, en koskaan itkenyt, vaikka olisi hakannut miten lujaa tahansa.”
Tämän vaikean äitisuhteen vastapainona on lämmin suhde isään. Romaanin Marja on isän tyttö.
Ripsaluoma kieltää, että kysymys olisi omaelämäkerrasta, vaikka kaikki ainekset viittaavat juuri siihen. Jopa romaanin nimi Torpeedo voidaan nähdä allegoriana. Marjatta Ripsaluoma on päästänyt torpeedon irti ja osuessaan maailiin, lukijan sydämeen, se räjähtää tai jää suutariksi.
Virallisemman selityksen mukaankirjan kansilehden Torpedo on tukevatekoinen saksalainen miestenpyörä vuodelta 1936.
Marjatta Ripsaluoma on kirjoittanut niin kauan kuin hän muistaa. Ensimmäisen päiväkirjansa hän sai noin 10-vuotiaana ja lukemaan hän oppi 8-vuotiaana.
Ripsaluoma, 65, on asunut yli 20 paikkakunnallaja kolmessa maassa, Ripsaluoma on FM ja on hankkinut eläntonsa akateemisena pätkätyöläisen. Ripsaluoma on 40 vuoden aikna kirjoittanut valtaisan määrän kirjallisuuskritiikkiä ja kirjaesitelyjä. Kirjailija on naimissa taiteilija Leo Ackleyn kanssa ja asuu Vaasassa.
Torpeedo onlukukokemus jokaiselle, jolla on kyky ymmärtää elämän peruskysymyksiä.
Ripsaluoma blogi:
Voit tilata romaaninnetistä tästä:
http://www.surveymonkey.com/s/QDY9GXX
tai ostaa senhyvinvarustetuta kirjakaupasta.
Kustantaja
Torpeedon kustantaja on Margi Niemelän johtama pieni vaasalainen kustannusliike. UltraArt julkaisee Niemelän mukaan 1-2 kirjaa vuodessa. Kustannusohjelman ideana on ”julkaista kirjoja, joita ninä ja tytäreni jaksamme lukea keskeytyksettä alusta loppuun” määriteli Niemelä marraskuussa 2010.
UltaArt tuo Suomeen mm. Cobra-koruja ja kustantaa postikorteja ja addresseja. Niemelä on lisäksi yrityskonsultti, KTT, yliopettaja, yrittäjä PhD, Principal Lecturer, Entrepreneur Sedonc Life
Tärkeimmät blogit:
http://ultraart.wordpress.com/
http://ultraart.nettisivu.org/
http://ultraart.mycashflow.fi/
http://ultraart.shop.wosbee.com/PublishedService?&frontpage=true
http://tutkimu.blogspot.com/