Päämisisteri Katainen on luvannut sote-uudistuksen toukokuun puoliväliin mennessä. Mielenkiintoista!
Sote-asioita on yritetty muuttaa vuosikausia tuloksetta.
Satakomitea istui ja mitään ei tapahtunut. Paras-hanke syntyi ja kuopattiin. Ministeri Guzenina-Richardson antoi raakileen vailla mitään pohjaa. Nyt istuu komitea, joka selvittää tulipalokiireellä sotkut, ja suunnitelman mukaan hallitus nuijii sen välittömästi pöytään
Jos pohjana on nykyinen paperi, joutuu hallitus varmasti seuraavana päivänä perumaan päätöksensä aivan kuten kävi osinkoverouudistuksenkin kanssa. Tämä on uskomattoman löperöä asiainhoitoa hallitukselta. Ei huonosta paperista saada kiireellä yhtään parempaa.
Suurin ongelma sotessa on se, että se ei anna kansalaisille mitään oikeuksia saada paperissa luvattuja palveluita. Ne toimivat vain paperilla, eivät käytännössä.
Sote-uudisus näytäisi juuttuneen parashankkeen rattaisiin. Siinä palveluiden tarvetta mitattiin vain väestöpohjalla. Hankkeessahan edellytettiin 20 000 ihmisen asukaspohjaa palveluiden järjestämiselle
Sen seurauksena kunnat tekivät ihmeellisiä hallintohimmeleitä. Tehtiin kuntayhtymiä, piirejä, kuntien välisiä sopimuksia isäntäkunnilla ja ilman.
Kukaan ei tiennyt, mitä tehdään, mitä ostetaan, mistä ostetaan ja kenen rahalla, kuka vastaa ja mistä. Nämä himmelit tuntuvat joka tapauksessa nostaneen kustannuksia ja lisänneen ostopalveluita.
Parashanke on nyt virallisesti haudattu ja tilalle saatu sote, joka valitettavasti lepää sen raunioilla.
Sote-hankkeessa on paljon asioita ja hienoja sanoja. Yksi on peruserikoissairaanhoito. Selitystä sanalle tai sille, kenellä on oikeus saada peruserikoissairaanhoitoa, ei ole kerrottu. Mutta väestöpohja tiedetään, pitää olla 50 000 ihmistä, jotta peruserikoissairanhoitoa järjestetään. Sitä sen sijaan ei ole kerrottu, kuka on oikeutettu saamaan tätä ihmeellistä hoitoa.
Sama oikeuksien puuttuminen kulkee läpi linjan.
Esimerkiksi vanhusten kohdalla on tehty selvityksiä ja hoitomitoituksia, mutta ei annettu vanhuksille oikeutta saada mitoitusten mukaista hoivaa ja hoitoa.
Nyt haetaan leveitä hartioita palveluiden turvaamiseksi. Se ei auta sinua ja minua, jos meille ei anneta myös oikeutta käyttää palveluita.
Sote-uudistusta tehdään, koska halutaan kustannussäästöjä.
Ihmettelen, mistä säästetään, koska Suomi käyttää esimerkiksi terveydenhoitoon jo nyt vähemmän rahaa kuin suurin osa OEDC-maista.
Vaikka käytämme vähemmän rahaa, on laatutasomme kilpailukykyinen niiden maiden kanssa, joissa euroja käytetään enemmän. Mistä tämä kertoo?
Se ei kerro siitä, että tekisimme hyvää halvemmalla kuin muut, vaan siitä, että me emme anna palveluita kaikille ja, että jonomme ovat pitempiä, kuin muualla. On kuitenkin hyvä muistaa, että me emme jonota terveyskeskuksiin, me jonotamme lääkäriin. Tämä johtuu lääkäripulasta ja tätä asiaa ei sote tule korjaamaan.
Maria Tolppanen (ps.)
Kansanedustaja Vaasa