Täysistunto 143/2014
Hallituksen esitys eduskunnalle yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta ja sopimuksen soveltamisesta sekä julkisen talouden monivuotisia kehyksiä koskevista vaatimuksista annetun lain muuttamisesta
Maria Tolppanen (ps)
Arvoisa puhemies! Kyllä minun täytyy sanoa, että demokraattinen vallankumous on aina paljon parempi kuin aseellinen vallankumous, ja näinhän Kreikassa kävi. Meistä kukaan ei vielä tiedä, mihin Syriza Kreikan tulee viemään, mitkä lupauksistaan se tulee lunastamaan ja mitä se ei tule lunastamaan. Osan se joka tapauksessa lunastaa tai ainakin yrittää lunastaa.
Toinen asia on se, että ihmettelen suunnattomasti edustaja Lapintien puheita näistä hyvistä pankkiireista. Muistuttaisin mieleen 90-luvun laman. Silloin oli tilanne, missä suomalaiset joutuivat aikamoiseen kurimukseen, ja ne, jotka silloin lainaa ottivat, eivät muuten todellakaan ole enää tällä hetkellä niin isossa kurimuksessa, koska he pääsivät velkajärjestelyyn, mutta takaajat ovat edelleenkin ja maksavat joka ikisen pennin takaisin — nykyisin kyllä euron. Tässä Kreikka-asiassa me olemme näiden takaajien asemassa, me tulemme maksamaan. Jos Kreikka ei pysty maksamaan, niin me olemme niitä ihmisiä, olimmepa hyviä tai huonoja, me joudumme maksamaan. Tästä 7 miljardista minä olen huolissani. Tietysti harmittaa (Puhemies koputtaa) hirvittävästi se 1,6 miljardia ja vielä enemmän, kun sillä ei taida kunnon vakuuksia edes olla, niin että sekin kaatuu ihan omaan nilkkaan.
Maria Tolppanen (ps):
Arvoisa puhemies! Ensinnäkin 4 tuntia on minimissään, maksimi on 7,5 tuntia, aivan kuten kaikilla muillakin ihmisillä, ja siitä maksetaan se 9 euroa per päivä lisää. Se on hirvittävä asia, että näitä ihmisiä käytetään oikean työn tekemiseen, silloin heitä kutsutaan 9 euron palkkalaisiksi. Eihän kukaan nyt minkäänlaisia tuollaisia sosiaalitukia, niin kuin työmarkkinatukea ja perustoimeentulotukea, voi palkaksi laskea, elikkä sitten katsotaan, että he ovat 9-eurolaisia. He ovat siinä kohdassa orjatyöläisiä.
Minä ihmettelen suunnattomasti edustaja Myllykosken loppua, kun sanoitte, että sen takia pitäisi antaa vain neljä päivää heille, että nämä yrittäjät eivät voisi hyväksi käyttää heitä muuta kuin neljänä päivänä, että muutenhan heille olisi voinut tulla sanktiot siitä, että he ovat käyttäneet väärin tätä rahaa. Minun mielestäni on täysin oikein, että sanktiot seuraavat väärinkäytöksiä. Kyllä tässä kohdassa nyt ennen muuta pitää katsoa ihmistä, sitä ihmistä, joka kuntouttavaa työtoimintaa tarvitsee, sitä ihmistä, joka on pitkäaikaistyötön, joka haluaisi takaisin työelämään, sitä ihmistä, jota syytetään tämän maan työttömyydestä, sitä ihmistä, jota syytetään laiskaksi sen takia, että hän ei viitsi tehdä töitä, kun on työpaikka kaatunut alta ja joutuu pitkäaikaistyöttömäksi. Ja jos sattuu pääsemään kuntouttavaan työtoimintaan, niin ainakin pääsee pois nelinurkkaisesta.
Siitä, että yhtenä päivänä voi sitten hoitaa niitä asioita: lauantaina ja sunnuntaina voi käydä kaupassa, lauantaina ja sunnuntaina voi tehdä työhakemuksia, iltaisin voi käydä MOLin sivulla, niin kuin siellä päivälläkin käydään, ja jos sitten tarvitsee käydä, pääsee työhaastatteluun, niin vuorenvarmasti kuntouttavasta työvoiminnasta saa kaksi tuntia vapaata tai vaikkapa kokonaisen päivän, jotta voi käydä siinä työhaastattelussa ja saa sen uuden tulevan työpaikan.
Maria Tolppanen (ps):
Arvoisa puhemies! Tämä hallituksen esitys 328 koskien 1 momentin muuttamista kuntouttavasta työtoiminnasta annetusta laista on kauniiseen paperiin kääritty tomukasa, jonka ainoana tarkoituksena on leikata kaikkein vähäosaisimmilta. Tällä leikkauksella haetaan esityksen mukaan valtiolle säästöjä 3 miljoonaa euroa ja kunnille 5 miljoonaa euroa. Tämä yhteensä 8 miljoonaa otetaan ihmisiltä, joiden tulotaso on joko työmarkkinatuki, joka on 689 euroa, tai toimeentulotuki, joka on 485 euroa kuukaudessa. Summat ovat yksinäisen ihmisen kuukaudessa saama määrä, paitsi että niistä vähennetään vielä kunnallisvero.
Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena alun perin vuodelta 2000 oli pitkäaikaistyöttömyyden estäminen ja vähentäminen sekä pitkään työttömänä olleiden työmarkkinoille pääsyn edistäminen. Muutaman kerran aikaisemmin muutetussa laissa, tuon vuoden 2000 jälkeen, edellytetään, että pitkään työmarkkina- tai toimeentulotukea saaville laaditaan aktivoimissuunnitelma työllistämisedellytysten ja ylipäätään elämänhallinnan parantamiseksi. Sen jälkeen kuntouttava työtoiminta on mahdollista.
Kuntouttavaa työtoimintaa voi saada kolmesta kuukaudesta kahteen vuoteen viitenä päivänä viikossa vähintään neljä tuntia päivässä. Tästä toiminnasta kuntouttavassa työtoiminnassa mukana oleville on maksettu työmarkkina- ja toimeentulotuen lisäksi 9 euroa päivä. Nyt esillä olevassa hallituksen lakialoitteessa ehdotetaan yhden päivän leikkaamista näiltä ihmisiltä, eli kuntouttavaa työtoimintaa voisi olla enintään neljänä päivänä viikossa. Rahassa se tarkoittaa maksimissaan 45 euroa kuukaudessa, ja sen päälle matkakulut otetaan tietenkin tässä kohdassa viideltä päivältä pois.
Hallitus perustelee esitystään sillä, että henkilölle annetaan yksi vapaapäivä viikossa omien asioiden hoitamista varten tai sitä varten, että hän voi osallistua johonkin muuhun sosiaali- tai terveydenhuollon palveluun. Bullshittiä, sanon minä. Kuntouttavassa työtoiminnassa oleva, sen enempää kuin työssä käyväkään ihminen, ei tarvitse päivää viikossa asioidensa hoitamiseen. Jos taas henkilö osallistuu yhden päivän viikosta muuhun sosiaali- tai terveydenhuollon palveluun, leikkaantuvat valtion ja kuntien ajatellut 8 miljoonan euron säästöt. Eli tarkoitus on pelkästään leikata, pelkästään työntää ihminen yhdeksi päiväksi pois.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta epäröi, aivan oikein, kyseisen lain toimivuutta mietinnössään sanoen näin: ”Mikäli te-hallinnon palvelut eivät tarkoitetulla tavalla toimi, muutoksen ainoa seuraus on, että kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvat jäävät yhtenä päivänä viikossa vaille mahdollisuutta osallistua työtoimintaan ja vaille kulukorvausta sekä 9 euron toimintarahaa kyseiseltä päivältä.” Ja edelleen: ”Valiokunta katsoo, että uudistuksen vaikutuksia tulee seurata tarkasti ja ryhtyä toimenpiteisiin, mikäli asetetut tavoitteet eivät toteudu.”
Jos meillä säädetään lakeja, joiden toimivuutta ja vaikuttavuutta epäillään jo lakia valmisteltaessa, herää kysymys, miksi laki säädetään. Onko tarkoituksena pyöritellä sanoja sivukaupalla, jotta saadaan leikattua tavallisilta kansalaisilta, tässä tapauksessa niiltä, jotka joutuvat elämään viimekätisellä sosiaaliturvalla? Voin vakuuttaa, että yksikään kuntouttavassa työtoiminnassa olevista ihmisistä ei ole ollut aiheuttamassa Suomen lamaa eikä ole tahallaan jättäytynyt työttömäksi.
Sanojen pyöritys tarkoituksellisesti nousee tämän lakiesityksen kera vielä räikeämmin esiin toisessa kohdassa. Nyt esitettyä heikennystä kuntouttavaa työtoimintaa tarvitseville perustellaan hallituksen esityksessä työ- ja tasa-arvolautakunnan lausunnolla. Mutta työ- ja tasa-arvolautakunta ei ole lausunut tästä asiasta yhtään mitään. Hallituksen esityksessä käytetty työ- ja tasa-arvolautakunnan lausuntopätkä on vuodelta 2000 — 15 vuoden takaa. Sinänsä tuo lausunto on hyvä, ja siinä ei edellytä tai perustella tai haluta leikata kuntouttavassa työtoiminnassa olevilta ihmisiltä yhtään mitään eikä pienentää tulotasoa. Toki huvittavaa on se, että tuo 15 vuotta vanha lausunto poikkeaa toisesta uudesta laista, joka myös koskee osaltaan kuntouttavaa työtoimintaa, eli kyseessä on laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Tästä työ- ja tasa-arvovaliokunta on lausunut.
Se, että työ- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto samasta asiasta muuttuu 15 vuoden aikana, ei ole ihmeellistä, koska maailma muuttuu ja maailman muutokset on huomioitava. Sen sijaan ihmettelen suuresti, että hallitus perustelee esityksiään valiokuntien lausunnoilla, jotka on annettu 15 vuotta sitten, siis melkein sukupolvi taaksepäin.