Hallituksen esitys tietoyhteiskuntakaareksi osoittaa jälleen kerran, ettei hallitus ole tehtäviensä tasalla. Esitys on saanut kylmää kyytiä lausuntokierroksellaan. Eri ministeriöt ovat kummastelleet esitystä. ”Sääntelykokonaisuus on niin mittava, että ehdotettu laki on hallittavuuden äärirajoilla”, totesi työ- ja elinkeinoministeriö lausunnossaan.
Opetus- ja kulttuuriministeriö huomautti: ”Esitys tietoyhteiskuntakaareksi muodostuu erittäin laajaksi, mutta samalla sen ulkopuolelle jää olennaisia tietoyhteiskunnan sääntelyyn vaikuttavia kokonaisuuksia.” Pois on jäänyt muun muassa verotus, jossa sähköisten lehtien ja kirjojen printtiversioita korkeampi verotus vaikuttaa tietoyhteiskunnan palvelujen syntymiseen ja leviämiseen.<öp>Hankkeen tavoitteena on muun muassa päällekkäisten säännösten poistaminen ja sääntelyn vähentäminen ja selkeyttäminen. Sääntelyä halutaan riisua muun muassa niin, että lyhytaikaiseen radiotoimintaan voisi hakea luvan kevennetyn kaavan kautta Viestintävirastolta.
Kuitenkin esimerkiksi matkapuhelinoperaattori Elisan mukaan esitys lisää sääntelyä ja sen vuoksi kustannuksia. Esimerkiksi matkaviestinverkon toimilupien jakaminen taajuushuutokaupalla nostaa Elisan mukaan kustannuksia ja sen myötä asiakashintoja. Tietosuojavaltuutettu puolestaan totesi, että hallituksen olisi syytä ottaa hakkeessaan huomioon myös EU:n esitys uudeksi tietosuoja-asetukseksi, koska se vaikuttanee myös tietoyhteiskuntakaareen. Myös Microsoft kritisoi esitystä voimakkaasti: ”Luonnos on pikemminkin kiinni menneessä kuin tulevassa”.
Vaikuttaakin siltä, että hallitus on jälleen kerran luonut hienon sanan, tietoyhteiskuntakaari, jonka sisältö on sanahelinää, monimutkaisia lauseita, joiden sisältöä se ei itsekään ymmärrä. Tuntuu siltä, että sixpack ei pysty analyyttiseen keskusteluun.
Työvälineeksi jää sutaisten tehdyt aloitteet ja esitykset. Touhoserkkumainen kiire leimaakin nykyisen hallituksen toimintaa. Ennen eduskunnan kesätaukoa rutistettiin väkipakolla kokoon kuntalaki ja sote-uudistus. Näistä kumpikaan tuskin johtaa hallituksen runnomisesta huolimatta haluttuun lopputulokseen. Syksyllä eduskuntaan on tulossa mammuttipaketti, jossa saman sateenvarjon alle kootaan keskeiset sähköistä viestintää ja tietoyhteiskunnan palvelujen tarjontaa koskevat säännökset. Tarkoituksena on pusertaa liki kymmenen erillistä lakia yhteen pakettiin.
Tietoyhteiskuntakaari takaa liikenne- ja viestintäministeriölle hikeä ja kyyneleitä koko syksyksi. Toivotan menestystä uudelle ministerille tässä hankkeessa. Tosin olen skeptinen lopputuloksen suhteen. Eipä olisi häpeä tunnustaa, että noin laaja kokonaisuus vaatii lisää aikaa. Hallituksen olisi syytä muistaa se, että maailma on muuttunut. Tietoyhteiskunta on elämäämme. Sen säänteleminen ja säädösteleminen vetää suuntaviivat koko tulevaisuudelle, ei vain tälle hallituskaudelle.
Maria Tolppanen, ps
kansanedustaja
Vaasa