Home / Kolumnit / Maria Tolppanen: Eväät vuodelle 2014

Maria Tolppanen: Eväät vuodelle 2014

Olin joulunalusviikolla Pietarsaren kävelykadulla juttelemassa ihmisten kanssa ja syömässä todella makoisaa riispuuroa. Minulle esitettiin kysymyksiä myös kirjallisesti ja pyydettiin vastaamaan lehdessä. Käynee, että vastaan muutamaan nyt.

Millä perusteella Pietarsaareen kolmansista maista tulleet maahanmuuttajat ovat päässeet nauttimaan sosiaaliturvastamme ja kenen rahoilla on hankittu uudet hienot vaihdepyörät?

Vastaus: Kolmansista maista Suomeen tullaan pääsääntöisesti kiintiöpakolaisina, turvapaikanhakijoina tai työperäisinä maahanmuuttajina. Suomessa on asumisperusteinen sosiaaliturva, joten jos asuu maassa pysyvästi saa saman sosiaaliturvan kuin suomalaisetkin.

Ns. harkinnanvaraisten avustusten määrää on mahdotonta sanoa, koska sosiaalitoimistot eivät kirjaa harkinnanvaraisten saajia etnisen taustan mukaan. Näillä rahoilla voi ostaa esimerkiksi vaihdepyörän.

Sosiaaliturvaamme ollaa laajetamassa yhdistelmädirektiivin voimin yhdenvertaisuuteen vedoten. Suomi on ottamassa käyttöön direktiivin, joka takaa EU:n ulkopuolelta tulevalle suomalaisen sosiaaliturvan neljän kuukauden työssäolon jälkeen.

Direktiivissä sanotaan, että henkilö katsotaan Suomessa asuvaksi, vaikka hän ei olisikaan Suomessa. Eli sosiaaliturvaamme mutetaan asumisperusteisesta työperusteiseksi. Tämä direktiivi takaa esimerkiksi ruandalaiselle Suomen lapsilisät ja työttömyysturvan, kunhan työssäoloehto toteutuu.

Maksamme myös EU:n kansalaisten lapsille lapsilisää heidän omaan maahansa esim. Viroon, Kroatiaan, Kreikkaa tai Saksaan, jos jompikumpi vanhemmista työskentelee Suomessa. Jos vaikka Saksassa olisi vastaava tukimuoto pienempänä käytössä kuin Suomen lapsilisä, maksaisimme näiden välisen erotuksen, vaikka lapset eivät olisi koskaan edes käyneet Suomessa.

EU:n ulkopuolelta tulevien kohdalla tärkeintä olisi tehdä kunnollinen kotoutus. Turvapaikan ja oleskeluluvan saaneille on annettava kielitaito sekä luku- ja kirjoitustaito, myös naisille. Jos tämä ei käy, voivat maahantulijat minun puolestani muuttaa sellaiseen maahan, missä naisilla ei oikeuksia ole.

Kansainvälistyminen ei tarkoita sitä, että meidän kulttuurimme kuihtuu tai astuu vuosisadan alun oloihin. On muistettava, että Suomen naiset saivat äänioikeuden ja täysivertaiset kansalaisoikeuden jo vuonna 1906, kolmantena maana maailmassa ja ensimmäisenä Euroopassa. Seuraavana vuonna valittiin ensimmäiset naisparlamentaarikot. Tämä antaa meille oikeuden edellyttää, että maahanmuuttajat kunnioittavat maan tapoja, normeja ja lakeja.

Yksi kysymys koski sitä, että onko meidän elätettävä ulkomaalaisia vankeja?

Vastaus: Suomessa elätetään kaikki vangit, jotka saavat tuomionsa täällä. Meillä vankilatuomio on vapaudenmenetys eikä siihen periaatteessa kuulu muita rangaistuksia. Vangit saavat ruoan, puhtauden, asunnon ja mahdollisuuksien mukaan harrastaa tai opiskella. Vangit saavat makuurahaa, jolla pysyvät tupakeissa ja kahveissa. Heille maksetaan myös korvausta, jos he tekevät työtä vankilassa.

Retuperällä sen sijaan on päihdetyö ja vankien kuntouttaminen yhteiskuntaan.

Näillä eväillä vuoteen 2014.<

Maria Tolppanen (ps.)
kansanedustaja Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa