Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Marco Polo ja RG-Line

Marco Polo ja RG-Line

Marco Polo-ohjelma joka koskee vuoden 2002 jälkeistä tilannetta Merenkurkussa, antaa ymmärtää että satamamaksuista on olemassa sopimus ja että kaupungin virkamiehet ovat täysin selvillä EU:n kilpailuulainsäädännöstä.

Onko valtuutetuja sumutettu?

Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 26.2.2002 työryhmän selvittämään, miten Vaasa-Uumaja meriyhteys voitaisiin turvata sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin valtioiden sekä alueiden organisaatioiden rahoittama ostoliikennesopimus päättyy 15.3.2002. Tämä todetaan ns. Marco Polo-ohjelmassa.

Tässä ohjelmassa todetaan mm, että ”Vaasan satama on myöntänyt alennusta ostoliikennesopimuksen kuuluvalle alukselle. Uumajan satama, joka on yhtiöitetty satama, ei ole tähän mennessä (Marco Polon laadinnan ajankohta) myöntänyt alennuksia satamamaksuista nykyisten varustamojen aluksille. Arvio satamamaksujen alennusmahdollisuuksista:

Mikäli aikaisempaa käytäntöä halutaan ja voidaan jatkaa Vaasan sataman taholta, Merenkurkun liikennettä voidaan tukea satamamaksujen kautta. ”

Tarkoittako tämä sitä että tavaramaksujen maksamatta jättämisestä on olemassa sopimus?

Tukitoimet
”Tarkasteltaessa kysymystä yhteiskunnan mahdollisista tukitoimista Merenkurkun yli kulkevan liikenteen turvaamiseksi, työryhmä katsoo, että tarkastelu tulee kohdistaa matkustajaliikenteeseen.

Lastiliikenteen osalta ei löydy perusteita tällaisille erityistoimenpiteille, erityisesti kun vielä otetaan huomioon EU:n kilpailu- ja valtiontukia

Eli Vaasan johtavat virkamiehet ja johtavat luottamusmiehet ovat tästä EU-kilpailusäädöksestä täysin tietoisia. Onko siis kysymys valtuutettujen sumuttamisesta? Voisiko kysymys olla myös ylimielisestä asenteesta eu-lainsäädäntöä ja valtuutettuja kohtaan? Valtuutettuja pidetään vain kumileimaisimina? Valtuutettujen tulee itse vastata tähän kysymykseen.

Toimijat
Alueellisella tasolla: Vaasan kaupunki, Vaasan satama, Pohjanmaan kauppakamari, Merenkurkun neuvosto, RG Line Oy Ab, Botnia Link Ab, Ulkomaanliikenteenharjoittajat ry, Pohjanmaan matkailu, matkustajien edustajia.

Valtakunnallisella tasolla: Suomen Varustamoyhdistys, Ålands Redarförening, Rahtialusyhdistys, Suomen Konepäällystöliitto, Suomen Laivanpäällystöliitto, Suomen Merimies-Unioni, Suomen Sa-tamaliitto, Matkailun edistämiskeskus. Työryhmälle on lisäksi toimitettu kirjallista aineistoa.koskeva lainsäädäntö.

Mikä on Marco Polo-ohjelma:

Liikenne- ja viestintäministeriö asetti 26.2.2002 työryhmän selvittämään, miten Vaasa-Uumaja meriyhteys voitaisiin turvata sen jälkeen, kun Suomen ja Ruotsin valtioiden sekä alueiden organisaatioiden rahoittama ostoliikennesopimus päättyy 15.3.2002.

Työryhmän tehtävänä oli kartoittaa nykytilanne ja tehdä ehdotukset toimenpiteiksi, joilla voidaan turvata säännöllinen ja ympärivuotinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä Merenkurkun yli kulkevalla meriosuudella Vaasasta Uumajaan, erityisesti henkilöliikenteen osalta. Selvityksessä tuli myös tarkastella meriyhteyden asemaa osana Pohjolan infrastruktuuriverkostoa.

Marco Polo

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa