Monet hillopossujen ystävistä ovat sitä mieltä, että vaasanseudun parhaimmat hillopossut tulevat Maalahdesta, Malax Bagerista. Kun omakin kieli on samaa mieltä, on aivan pakko kurvata paikalle ja kysyä Margareta ja Benny Ingvesiltä, mikä on Maalahden hillopussun salainen olemus?
Kuulun hillopossun salaisuus
Maalahdesa leipomoa pitävät Margareta ja Benny Ingves kertovat avoimesti, että kuulun hillopussun salaisuus on käsityössä ja paistamisessa.
– Kun tavallinen possu upotetaan paistinrasvaan, niin meidän hillopossu vain käännetään rasvassa. Eli sen asemesta että taikina joutuisi uppeluksiin ja imaisisi itseensä valtavan määrän jälkimaun antavaa rasvaa, meidän possumme vain kelluu rasvan pinnalla ja saa näin kauniin pinnan molemmille kyljilleen.
– Tällaisen pintapaistetun possun erottaa valkoisesta kylkiraidasta, joka johtuu siitä että rasva ei ole päässyt vaikuttamaan koko possuun. Lopputulos on kevyempi ja maistuu paremmalta, sanoo Benny Ingves.
Tällainen tapa paistaa possu on toki työvoimavaltaisempi, mutta tuloksen kannalta parempi. Toinen makuun vaikutava tekijä on hillo, jota on Maalahden possuissa runsaasti ja joka tehdään oman reseptin mukaan.
Kysymykseen Maalahden possujen paistomääristä Margareta Ingves vastaa kuin entinen poromies.
– Possuja paistetaan yli 100,000 vuodessa. Kuinka paljon yli, se jää jokaisen arvattavaksi.
Maalahden possuja saa Prismasta, Minimanista ja Kivihaan Citymarketista.
Pienellä sortimentilla ruokapöytään
Benny Ingves on johtanat Maalahden leipomoa 10 vuotta ja Margareta on ollut mukana vähemmän aikaa. Itse leipomo on ollut olemassa jo 60 vuotta. Benny oli ensin leipomossa muutaman vuoden kesätöissä. Kun Mikael ja Iris Brännbackan omistamalle leipomille ei ollut jatkajaa, päätti Benny uskaltaa ja osti leipomon itselleen.
– Kun ihminen on nuori ja tyhmä ja haluaa olla oma pomonsa, niin se tekee jotain tällaista, sanoo Benny ja virnistää. Hetken mietittyään Benny myöntää, että varsinkin nuori yrittäjä joutuu ratkaisemaan monia asioita, joita ei millään pysty ennakoimaan. Nyt on kaikki kuitenkin jo paikallaan.
Leipomossa on kahdeksan ulkopuolista työntekijää, joista kaksi on konsulentteja. Toinen konsulenteista tekee töitä muutamana päivänä kuukaudessa. Toinen hiukan useammin.
Sortimentti:
Maalahden leipomon valmistusohjelmaan kuuluvat limput, sekaleivät, sämpylät, kranssit, viinerit kermakakut ja princess-kakut.
Leipomon suosikkeihin kuuluvat neljä erilaista limppua, joiden suosio jakaantuu maantieteelisesti Korsnäsin ja Vaasan suuntaan. Limppuja ovat kirnupiimälimppu, Gotlanninlimppu, Rusinalimppu ja Kavrinki.
Malax Bageri rakentaa menestyksensä varmalle pohjalle, mutta kokeilee myös uutta. Uusia tuotteita tulee markkinoille 1-2 vuodessa.
– Uusia tuoteita on kuitenkin vaikea saada lävitse. Tähän on syynä ihmisten makutottumukset ja ennen kaikkea se, että päivittäinen rutiini vie kaikki voimat ja uuden keksimiselle ja testaamiselle ei juuri jää aikaa, tietävät Margareta ja Benny Ingves.