Seinäjokinen arkkitehti Eeku Strahl vastaa vaasalaisia.infossa julkaistuun juttuun ”Ilman lupaa nettiin”.
Luovan työn varastaminen on maan tapa
Tämä esimerkki oli turha julkistaa tällä vaasalaisia.info:ssa. Se on vain pieni ja olematon esimerkki siitä, kuinka mallien varastaminen on yhteiskunnassamme viime vuosien aikana yleistynyt ja tullut laajasti hyväksytyksi.
Kiinnittämällä huomioon näihin näpistyksiin (pienestä huvilasta tässä on vain kysymys), siirretään päähuomio pois varsinaisista isoista asioista.
Mallien, ideoiden ja teoksien surutta kopioiminen tai varastaminen on joillakin aloilla niin yleistä, että voimme jo puhua siitä, että se on maan tapa. Yritysmaailmassa, varsinkin rakennusalalla ja erityisesti huonekalualalla, se on tullut pääaiheeksi, niin että on jo lähes mahdoton nähdä enää – ei pihistettyjä kohteita
Varastamisesta puhuminen joutavanpäiväistä
Sitä ei pidä kukaan enää pahana, ja asiasta puhuminen on jo joutavanpäivästä. Usein kuuluu sanonta, että ”eikös ole tekijänsuojalaki olemassa.?”
Se on totta ja laki on vielä aika kova. Käytännössä sillä ei ole kuitenkaan merkitystä, koska se varsinainen plagioija (fyysinen henkilö tai yritys) on anonyymi tai sitä ei löydy.
Suunnittelijat ja myös arkkitehdit joutuvat elämään tämän tosiasian kanssa ja reagoivat erittäin usein niin, etteivät ehdottaakaan mitään uutta tai ns. varastettavaa enää. Miltä se sitten näyttää, sen me näemme meidän arkipäivän ympäristössä joka nurkassa.
Pieni esimerkki. Joku ns. taittamaton suunnittelija esittää uutta kokonaisuutta vaikkapa jollekin kaupungille. Lisäselvityspyynnöt, konsultin kannanotot, lisädetailit ja vaikkapa mitään on seuraus, sitten joku valtuutettu ihan oikeutetusti vaati, että asia on niin tärkeä, että pitäisi olla kilpailua.
Kilpailu järjestetään ja joku kutsuttu suunnittelija voittaa ja ryhtyy töihin ja erittäin usein vielä joku kolmas toteuttaa hankkeen. ”Ihan arkipäivän tapaus”.
Olihan jopa itse arkkitehtiliitto tässä kuviossa mukaan. En minä ole sitä halunnut, mutta kumminkin näin sitten vain kävi.” on yleinen reaktio. Onhan se silti yhteiskunnan etu, että hanke ylipäänsä toteutuu, eikös.?
Onko todella? Menestyykö yhteiskunta, jossa kansalaisten luovuus katoa? No, se on filosofinen kysymys.
EekuStrahl-, arkkit.
ps. Mitä isot tekee edellä, sitä pienet perässä.
Eeku Strahl on hollantilaissyntyinen ja Saksan liittotasavallassa tutkintonsa suorittanut Suomen kansalainen.