Lisälehti Pohjanmaan helmestä
"Pohjanmaan helmi"-laulun nuotituksen teki SDNL:n kulttuurisihteeri Reino "Santtu" Sandel siten kuin sen hänelle hyräilin, kirjoitaa Kai Kontturi.
-En ole Vennyn, vaan Vennyn miehen – Eeron poika. Olin 13, kun Venny ja isäni menivät yhteen. Aika pian aloimme, viisi vuotta nuorempi sisareni Sirkka ja minä, sanomaan Vennyä äidiksi. Ehkä siinä on yksi syy läheiselle äiti-poika suhteellemme.
-Sitten Pohjanmaan Helmeen. Pentti Vallivuori muisti "Pohjamaan helmi"-laulun historian väärin. Suomen Nuorisojärjestöjen edustajisto järjesti valtakunnallisen, kaikkien Suomen nuorisojärjstöjen kulttuurikilpailun. Kun SDNL valitsi Palosaaren kisällit edustamaan omaa liittoaan sovimme, että Aaren "Apa" Finne ja minä pyydämme Vennyä tekemään meille uuden laulun.
-Pohjanmaan helmi oli yksi kolmesta laulusta, jotka esitimme kilpailussa. Toinen oli myös Vennyn tekemä"Andesonskan pyjama". Komantena oli kansanlaulu "Tukkipoika".
-Pohjanmaan helmi tuli vaasalaisille laajemmin tunnetuksi vasta 1956 Vaasan 350-vuotisjuhlissa, jossa Palosaaren kisällit esiintyivät alkuperäisessä koossa viimeisen kerran.’
-Venny teki Kansan Äänelle pakinat ja meille kisälleille laulut ilman maksua. Raha tuli Venny kirjoittamiseen vasta Eeron kuoleman jälkeen, kun Vaasa-lehti halusi ostaa häneltä pakinoita.
Lue lisää:
Venny ja Eero
-Mitä tulee Vennyn ja Eeron elämän epsodeihin, niin Jorma Ojaharju on kertonut siitä ihan puuta heinää. Isä (Eero) ei ollu mikään juopotteleva hevoshuijari ja huulenheittäjä. Päinvastoin. Venny puhui ja käski – isä kuunteli ja luonteeltaan pidättyväisenä teki kuten hyväksi näki.
-Kun autoja ei ollut saatavilla, paappa (siis isäni isä)järjesti ensimmäisen hevosen 1946. Se oli upea ori Eri-Aaronin pojanpoika "Heimo". Kun se sairastui tilalle hankittiin toinen, salvia "Poku". Hoidin molempia.
-Kun sodanjäkeiset asiat muuttuivat saatiin, muistaakseni jo 1947, hankittua kuorma-auto. Ojaharjun tarina keittiön lattialla tehdystä moottoriremontista on tosi, mutta aivan erilainen.
-Se tehtiin siksi, että 1950 jouluaattona minun piti laskea jäähdyttimen vedet. En jäänyt vahtimaan tyhjentymistä ja moottoriin jäi vettä, joka jäätyi ja halkaisi blogin. Se oli vaidettava. Heikon rahatilanteen vuoksi se oli tehtävä itse ja niin myös tehtiin – talvipakasella keittiössä.
-Eeroa koskevat Ojaharjun hevos- ja autojutut ovat lähteensä vuoksi pelkkää fiktiota. <öp>-Isä ei ollut siipeilijä, sivustakatsova hyväksikäyttäjä, jonka kuvan Ojaharju antaa apumiesjutuillaan. Päinvastoin. Hän ei hyväksynyt toisen hyväksikäyttöä eikä minkäänlaista ketkuilua,kieroilua. Sodanjälkeinen kymmenen vuotta olivat taloudellisesti raskasta aikaa. Kun jälkikasvu lähti maailmalle ja väki väheni elämä helpottui, mutta se kesti vain lyhyen aikaa, sillä isä kuoli 1957.
-Teatterin Ruukinkuja esitteessä todetaan, että Eeron kuoltua Venny jäi yksin suurpeheen kanssa, vaikka hän jäi yksin Kyöstin kanssa. Muut olivat jo maailmalla. Silloin alkoi Vennyn ammattimainen kirjoittaminen, kirjoittaminen leipätyönä.
Kai Kontturi