Suomi on demokratia
Joka neljäs vuosi käymme vaaliuurnilla äänestämässä itsellemme eduskunnan joka sitten laatii maalle lakeja. Eduskunta valitsee hallituksen, joka vastaa operatiivisesta toiminnasta. Näissä vaaleissa Suomen kansa antaa äänensä ja luottamuksensa sille henkilölle ja puolueelle, jonka toivoo hallitsevan maassa.
Muodostamme muitakin yhdistyksiä ja liittoja, jotka keräävät suomalaiset yhteen eri asioiden tiimoilta. Erinäiset järjestöt kuuluvat näihin. Osa edustaa työntekijäryhmiä, osa työnantajia. Näiden kahden osapuolen on jäsentensä puolesta sovittava työpaikkojen palkoista ja työehdoista lakien mukaan.
Näin on tarkoitus, mutta todellisuudessa näin ei ole, sillä Suomessa kaikki sopimukset koskevat kaikkia, riippumatta siitä kuuluuko ammattiliittoon työntekijänä tai työnantajana. Kaikkien tulee noudattaa näiden osapuolten sopimuksia. Tällaisen järjestelmän noudattajana Suomi tietääkseni on Euroopassa melko yksin.
Nyt ammattijärjestöt osoittavat mieltään laillisesti valittua eduskuntaa ja hallituksen lakiehdotuksia vastaan. Demokratian pelisääntöihin kuuluukin olla erimieltä ja protestoida. Pelisääntöihin ei kuitenkaan kuulu, että ammattiyhdistykset kehottavat jäseniään suoranaisesti tai epäsuorasti lakkoilemalla protestoimaan laillisesti valitun hallituksen lakiehdotuksia. Tässä ammattijärjestöt rikkovat työrauhasopimusta.
Eduskunnan ja hallituksen tulee tietenkin kuulla kaikkia kansalaisjärjestöjä joihin myös työmarkkinajärjestöt kuuluvat, mutta hallituksen ei pidä ottaa käskyjä ulkopuolisilta. Hallitus saa luottamuksen eduskunnalta/kansalta, ei keltään toiselta.
Kolmikantasopimukset ovat monesti olleet antoisia, mutta aseet, joihin ammattiyhdistyspomot nyt tarttuvat eduskuntaa ja hallitusta vastaan, kun eivät saa tahtoaan läpi, puhuvat selvää valtakieltä. Olemmeko täysin kehittyneitä noudattamaan aidon demokratian pelisääntöjä? Tästä käydään nyt kiistaa, ja toivon, että jokainen ymmärtää Suomen tilanteen vakavuuden.
Kuuluuko lainsäädäntö Suomen kansan valitsemalle eduskunnalle vai pitääkö ammattiliitoilla olla veto-oikeus eduskuntaa vastaan. Tästä on nyt kyse.
Lars Gästgivars
Yrittäjäneuvos Mustasaari