Home / Kolumnit / Lars Gästgivars – Kannattaako käyttää vero-varoja sairaaseen hotellialaan?

Lars Gästgivars – Kannattaako käyttää vero-varoja sairaaseen hotellialaan?

Kannattaako käyttää vero-varoja

sairaaseen hotellialaan?

Hotelliala on jo pitemmän aikaa ollut Vaasassa epäterve. Kun Vaasan kaupunki lakkautti hotelli Silverian, luulin hetken epäterveen kilpailun loppuvan. Mutta ei. Nyt kaupunki lähtee mukaan pääomistajaksi Wasa Station -hankkeeseen, johon kerrotaan tulevan noin 150 hotellihuonetta.

Hinta on vähintään noin 180 000 euroa kapaleelta, jos 28 neliömetrin hotellihuoneen sisustaa ja rakentaa, kun mukaan lasketaan yleiset tilat, paikoituspaikat ja aulat. Kaupunki suunnittelee siis 27 miljoonan euron investointia hotellialaan Vaasassa enemmistöomistajuudellaan hankkeessa.

Hotelliyöpymisen keskihinta Vaasassa on noin 85 euroa. Päivälyhennykset (laina-aika 15 vuotta) uudesta hotellihuoneesta yleiset tilat mukaan lukien on 33 euroa/huone, joka on liki 39 prosenttia vuorokausihinnasta.

Hotellikiinteistön vuokra ei koskaan saa ylittää 20 prosenttia liikevaihdosta, mikäli yrittäjä aikoo tulla toimeen.

Suoraan sanottuna Vaasaan ei voi rakentaa hotellia, ellei vuokraa subventoida, tässä tapauksessa verovaroin. Tämä toteutetaan laskemalla vuokraa hotelliosasta ja lisäämällä loppuvuokra kulttuuriin, urheiluun ja muuhun, mitä kaupunki subventoi kiinteistöyhtiössä.

Muutoin tämä tehdään toisella luotettavalla ”hotellikonkurssimenetelmällä”. Yrittäjä aloittaa uudelleen, kunhan pääomakustannukset ovat konkurssin avulla pesty pois. Yrittäjän, jonka pääomakustannukset on pesty pois, on helpompi maksaa yli 20 prosentin vuokria, mutta ei koskaan puolet korkeampia. Valitettavasti yksi konkurssi on harvoin riittävä, usein tarvitaan kaksi.

Tarvitseeko Vaasa ylipäätään uutta verovaroin subventoitua hotellia? Vaasan kaupunki on jo lakkauttanut Silveria-hotellinsa, Fenno Hotelli on tehnyt vararikon ja rakennukset ovat hajoamassa.

Royal Vaasa, joka rakennettiin Alko-monopolin verovaroilla, on yhdessä Centralin kanssa tehnyt ”suurkonkurssin” ja se myytiin yhdellä markalla. Rantasipi rakennettiin verovaroin, Hotelli Kantarellis teki hiljattain konkurssin, Omena-hotellille on myönnetty velkasaneeraus.

Veroviranomaiset väittävät tekemiensä tarkastustensa perusteella, että verovilppi alalla on 60 prosenttia. Eli monen yrittäjän on vaikea olla rehellinen ja selviytyä epäterveestä kilpailusta, jonka niin valtio, kaupungit, kunnat, valtion yritykset kuten pankit ja valtiolliset lainalaitokset tarjoavat sovittujen konkurssien ja subventoitujen järjestelyjen kautta.

On parempia tapoja käyttää kaupungin verovaroja kuin rakentaa hiekkalinnoja kuten hotelleja kaupunkiin, jossa on jo todistettavasti liikaa hotelleja.

Lars Gästgivars

yrittäjäneuvos Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa