Millainen oli päivä naisten kaupungissa tasan sata vuotta sitten? Miltä näytti 1910-luku kulttuurinnälkäisten kaupunkilaisnaisten silmin? Minne naiset pääsivät omalla porukalla, missä heillä oli hyvä olla
Onerva tulee Vaasaan
– käsikynkässä kaupungin naiset!
Matkaoppaamme, kirjailija ja toimittaja L. Onerva (1882–1972), vie meidät flaneeraamaan ja kokemaan parhaat palat: pukumuodin ja kuvataiteen värit, opiskelijaneitojen riennot, daamien kahvilat ja teatterin ajankohtaiset puheenaiheet. Promenadi muistuttaa myös 1910-luvun varjoista, mutta päättyy loistokkaasti käyntiin neiti Schjerfbeckin menestysnäyttelyssä syksyllä 1917.
Kaikki näyttelyssä katseltava on poimittu L. Onervan antamien ”vinkkien” pohjalta: hänen teostensa, lehtiartikkeleidensa, taidekritiikkiensä ja kirjeidensä ohjaamina ja inspiroimina. Aikakauden mehevien maalausten ja muiden taideteosten lisäksi saamme eläytyä kymmenlukuun valokuvien, pukujen ja esineiden avulla. Muutama erityisen verevä teos on saatu vaasalaisina vierailevina tähtinä mukaan näyttelyyn.
Näyttelyn Onerva – Kaupungin naiset on tuottanut Ateneumin taidemuseo, jossa se nähtiin kevään ja kesän 2010 aikana. Näyttelyn on suunnitellut Anna Kortelainen ja näyttelyarkkitehtina on toiminut Minna Santakari. Näyttelyyn liittyy Anna Kortelaisen teos Eri kivaa! (Tammi), jota on saatavilla Tikanojan taidekodin myymälässä.
Tikanojan taidekodissa näyttelyn yhteydessä on erilaista oheisohjelmaa, kuten 12.12. klo 18 esitettävä Tulet luokseni -matinea L. Onervan ja Eino Leinon teksteihin ja Leevi Madetojan musiikkiin perustuva esitys ja 5.1. klo 19 järjestettävä loppiaisaaton konsertti