Mitä on kylätalkkaritoiminta?
Kylätalkkarit tarjoavat erilaisia kiinteistön- ja kodinhoitoon liittyviä palveluja vanheneville omakoti- tai rivitalo asukkaille, jotta he voisivat jatkaa asumistaan omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään.
Kylätalkkari käy asiakkaaksi ilmoittautuneiden luona etukäteen sovittuina aikoina tekemässä pihatöitä ja pienimuotoista kiinteistön kunnostusta. Keskittymällä fyysisiin työsuorituksiin tuodaan omakotiasukkaille niitä palveluja, jotka helpottavat kotona asumista. Kylätalkkaritoiminta tukee myös Vaasan kaupungin tavoitetta, jonka mukaan 90% yli 75-vuotiaista asuisi kotona. Tyypillisiä kylätalkkarin tehtäviä ovat esimerkiksi nurmikon ja pensasaidan leikkaus, lumityöt, hiekoitustyöt, lehtien haravointi, puiden kanto ja pienet kiinteistön korjaustyöt. Ammattiosaamista vaativia töitä tai sellaisia töitä, joihin sisältyy turvallisuusriski (esim. sähkötyöt, kattotyöt). ei tehdä, vaan ajatuksena on antaa "naapuriapua".
Kuka kylätalkkaritoimintaa järjestää?
Kylätalkkaritoimintaa järjestävät asukasyhdistykset ja kohderyhmänä ovat asukasyhdistysten ikääntyneet tai muuten tämän tapaista apua tarvitsevat jäsenet. Asukasyhdistyksellä on yhteyshenkilö joka vastaa kylätalkkaritoiminnasta. Eri yhdistykset ovat järjestäneet kylätalkkarin tavoitettavuuden eri tavalla. Paras tapa on, että jäsenistölle tiedotetaan kylätalkkarin puhelinnumero. Sitten palvelua tarvitseva ja kylätalkkari voivat keskenään sopia ajankohdan, milloin kylätalkkari tulee asiakkaansa luokse.
Kuka on kylätalkkari ja kuka kylätalkkaritoiminnan maksaa?
Kylätalkkarina toimii yleensä henkilö, joka on ollut pitkäaikaistyöttömänä. Toimiminen kylätalkkarina on yleensä hyvä tie takaisin työmarkkinoille. Varat kylätalkkaritoimintaan saadaan työllistämisvaroista. Asiakas maksaa yleensä kylätalkkaritoiminnasta 0-6 € tunnilta riippuen yhdistyksestä. Mikäli yhdistys perii maksua kylätalkkaritoiminnasta ei suoritettua maksua voi vähentää kotitalousvähennyksenä.
Kylätalkkaritoiminta ei saa olla yhdistykselle liiketoimintaa, mutta koska toiminnasta voi olla yhdistykselle kuluja, pienen maksun periminen kylätalkkaritoiminnasta voi olla perusteltua.
Kylätalkkarin työkalut
Kylätalkkarin tarvitsemat työkalut hankkii palvelujen tarvitsija. Kylätalkkari saapuu paikalle periaatteessa vain kahta kättä heiluttaen. Asukasyhdistykset omistavat yleensä joitakin työkaluja, joten ne voivat mahdollisuuksien mukaan olla kylätalkkarin käytettävissä.
Kylätalkkaritoiminta Vaasassa.
Vaasan Asevelikylässä on Jukolan rakentajat ry:n toimesta järjestetty kylätalkkaritoimintaa jo 11 vuotta. Veikko Siltanen yhdistyksen puheenjohtajana on tämän toiminnan pioneereja Vaasassa. Veikko Siltasen hyvien neuvojen perusteella kylätalkkaritoimintaa aloitellaan myös Haapaniemellä keväällä v. 2006. Vaasassa on myös Huutoniemellä kylätalkkaritoimintaa. Isolahdessa kokeiltiin kylätalkkaritoimintaa joitakin vuosia sitten, mutta toiminta ei tietämän mukaan vakiinnuttanut asemaansa. Valtakunnallisesti tarkasteltuna kylätalkkaritoimintaa on hyvin monilla asuinalueilla ja yleensä se on asukasyhdistysten järjestämää toimintaa.
Tarvitsetko sinä kylätalkkarin palveluksia?
Jos tuntuu, että asuinalueesi kylätalkkari voisi antaa sinulle apua, niin ota häneen yhteyttä. On tärkeää, että kylätalkkarin palveluja myös käytetään. Asukasyhdistys ei voi pitää kylätalkkaria vain sen takia, että joku joskus voisi hänen apuaan tarvita. Kylätalkkarille täytyy löytyä riittävästi tehtäviä, muuten toiminta saattaa loppua. Joten rohkeasti vain tilamaan kylätalkkari apuun! Mikäli asuinalueellasi ei ole kylätalkkaria, kannattaa tehdä asukasyhdistykselle esitys kylätalkkaritoiminnan käynnistämisestä.
Asukasyhdistykset mukana asuinalueensa arjessa
Asukasyhdistykset järjestävät monia palveluja alueensa asukkaille. Esimerkkeinä voisi mainita erilaisten työkalujen lainaamiset jäsenille, lausunnot viranomaisille (kaavalausunnot), asuinalueen asukkaiden yhteenkuuluvuuden tunteen lisääminen erilaisia tapahtumia järjestämällä ja salivuorojen varaaminen kouluilta jäsenistön liikuntaharrastuksille. Asukasyhdistyksillä on muitakin toimintamuotoja edellä mainittujen lisäksi. Siksipä voidaan sanoa, että ”Asukasyhdistys on mukana asuinalueensa arjessa”.
Seppo Rapo
http://www.sepporapo.fi
Haapaniemen Pienkiinteistöyhdistys ry
Puheenjohtaja
Kaupunginvaltuutettu
http://www.haapaniemi-aspnas.fi