Pohjalaisessa 15.11. Bisnestä ihmisten terveydellä -kolumnissa pääkirjoitustoimittaja Matti Peltokangas näkee ”terveysbisneksen” mahdollisuudet ja osuu asian ytimeen.
Kyllä, palveluiden turhan jonottamisen sijaan ”nimenomaan hoitoketjuissa on paljon parantamisen varaa” ja ”hoitoprosessien puolittuminen tietää vähemmän sekä kalliita hoitopäiviä että menetettyjä työpäiviä.”
Lisäksi Peltokangas nostaa esiin kilpailun merkityksellisyyden ja tarpeellisuuden: ”toimintoja aletaan kehittää kaikkialla, missä ne ovat vielä ajastaan jäljessä.”
Samaisessa lehdessä vaasalaisten ikäneuvoston puheenjohtaja Aino Vainionpää kritisoi kaupungin juuri tekemiä budjettipäätöksiä mm. kuntoutuspalveluiden ja toimintojen supistamisesta perustelemalla, että kunnalla on vastuu kuntalaisista. Hän peräänkuuluttaa myös, että ikäihmisiä pitää kannustaa liikkeelle ja liikkumaan ja antaa siihen mahdollisuudet jokaisessa kaupunginosassa.
Kunnallisena terveyden edistäjänä ja terveysbisnes alan yrittäjänä olen samaa mieltä kummankin kirjoittajan kanssa. Alati kasvava terveysbisnes tuottaa enenevästi merkittäviä säästöjä ja hyötyjä eikä vähiten asiakkaalle, joka on kaiken toiminnan lähtökohta.
Samalla tulee miettiä keinoja miten kuntalaisten palveluja voidaan kehittää sellaiseen suuntaan missä kaikilla on edelleen mahdollisuus tasavertaiseen kohteluun.
Kaikki kuitenkin maksaa. Jokaista kuntalaista yhdessä tai erikseen kiinnostaa aina yksi ja sama asia ylitse muiden: Mitä maksaa? Ja aikakin rientää. Alkaa olla aika avata hinnoittelua kaikelle kansalle yhteiseen tavoitteeseen pääsemiseksi ja siten yhteisen hyvän lisäämiseksi.
Nancy Seppänen
Terveydenedistäjä Yrittäjä Vaasa