Strømpriser | Forbrukslån | Vinduer Pris | Håndverker | Forsikringer Sammenligning | Hyttealarm | Beste Kredittkort i Norge | Billigste Telefonabonnement
Home / Kolumnit / Kuka hoitaa uupuneet hoitajat?

Kuka hoitaa uupuneet hoitajat?

Hätähuuto kaupungin henkilöstön puolesta

En osaa sanoa, kuinka laaja ongelma on kyseessä, mutta en myöskään usko, että seuraavassa kertomani esimerkki olisi ainut lajissaan.

Kyseessä on noin kolmekymppinen mies, joka kouluttautui viisi vuotta sitten lähihoitajaksi. Kutsun häntä tässä Matiksi.

Valmistuttuaan ammattiin hän sai heti työtä Vaasan kaupungin eri hoitokodeista. Hän piti työstään ja hoidettavista, jotka pitivät hänestä mm. hänen taiteellisten oivallustensa tuodessa vaihtelua elämään. Oli siis käsillä suotuisa tilanne myös työnantajan näkökulmasta.

Ongelmana oli se, että Matti työllistettiin neljä vuotta peräkkäin pätkätyöläisenä. Viidentenä vuotena – nyt joulun alla – Mattia ei vieläkään vakinaistettu, vaan pätkätyökin loppui. Virallisen selityksen mukaan irtisanominen perustuu vapaalla olleiden ”vakituisten” paluulla töihin. Ei näytä ihan hyvältä kuitenkaan se, että taloon jäi myöhemmin tulleita pätkätyöläisiä ja joku uusikin on otettu.

Matti on päättänyt olla riitauttamatta asiaa ja siksi kouluttautuu uudelleen ja välttää Vaasan kaupunkia työnantajana. Toistaiseksi hän ei ole kuukauden odotettuaan saanut työtodistusta ja lähtöpalkkaansa. Kun hän meni kaupungin palkanlaskentavirastoon, hänelle kerrottiin töiden ruuhkautuneen runsaiden sairaslomien takia. Kyseessä ei ole influenssa-aalto, vaan työuupuminen ja siihen kytkeytyvät ”sapattivapaat”.

Olen ennenkin kysynyt, kuka hoitaa uupuneet hoitajat? Nyt näyttää siltä, että kaupungin ”ylimitoitetuista” 6 000 virkailijasta ja työntekijästä vain puolet jaksaa olla töissä. Liian moni on vapaalla, sairastamassa ja kouluttautumassa muualle.

Ennen kuvittelin ongelman koskevan vanhushoidon henkilömitoituksia. Nyt näyttää, että koko hallinto sairastaa.

Olisiko tehtävä työilmapiiriselvitys ja korjausliike, jotta ihmiset jaksaisivat työssään. Asiaa tuskin ratkaisee sekään, että homeisen hallintotalon huoneisiin pannaan neljä työntekijää yhden sijaan.

Erityisen surullista on potkia kortistoon näitä Matteja, joita tarvittaisiin hoitamaan ihmiset takaisin työkuntoon.

Tietääkö perusturvajohtaja, kuka hoitaa kuntoon edes uupuneet hoitajat?

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa