Home / Kolumnit /
Heimo Hokkanen – Omaishoitajia on arvostettava

Heimo Hokkanen – Omaishoitajia on arvostettava

Omaishoitajia tarvitaan yhteiskunnassamme edelleenkin, vaikka erilaiset palvelutalot ja hoitokodit yleistyvät.

Omaishoitajalla on hoidettavanaan omainen tai muu hoidettava läheinen. Omaishoidon tukea voivat saada niin vammaisen lapsen vanhemmat kuin iäkästä vanhempaansa hoitava henkilö. Noin puolet omaishoidon tuella hoidettavista on sairaita tai vammaisia puolisoita.

Tehtävä on haastava ja raskas. Itsellänikin on henkilökohtaista kokemusta asiasta. Monissa kunnissa omaishoidon varat ovat loppuneet jo puolessa vuodessa. Alin palkkio on tällä hetkellä 384 euroa kuukaudessa, josta peritään vero.

Kristillisdemokraatteina edellytämme, että omaishoidon tuki siirretään Kelan maksettavaksi. Omaishoidontuelle on myös säädettävä koko maata käsittävä yhtenäinen kriteeristö.

Edellytämme myös, että tulo on oltava verovapaata. Eihän lapsilisiäkään veroteta. Omaishoitajille on turvattava sijaisapu lakisääteisten vapaa-, ja virkistyspäivien ajaksi.

Totuus on, että tällä hetkellä omaishoito säästää vuosittain 2,8 miljardia euroa ikääntyneiden palvelumenoja. Tuen määrää on myös korotettava. Omaishoitajien määrä voi nousta suurestikin, kun suuri ikäluokka tulee vanhushuollon piiriin.

Heimo Hokkanen

Kaupunginvaltuutettu KD

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja

Kansanedustajaehdokas

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa