Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen – Vanhus ei ole heittopussi

Maria Tolppanen – Vanhus ei ole heittopussi

Päivittäin kuulen tarinoita siitä, miten vanhuksia kohdellaan sairaaloiden toimesta huonosti. Vanhuksia siirrellään sairaalasta toiseen miltei päivittäin. Siirtoja on niin paljon, että he viettävät enemmän aikaa ambulanssissa, kuin saamassa hoitoa sairaalassa.

Tämä ei ole kenenkään etu. Ambulanssikyydit eri paikkakunnille maksavat ja vanhus voi jokaisen turhan siirron jälkeen huonommin ja huonommin.

Kerron esimerkkinä eläkeläisestä, jolla diagnosoitiin aivokasvain marraskuussa. Joulun jälkeen alkoi epäinhimillinen siirtely sairaalasta toiseen. Ensin Isojoelta Seinäjoelle, sieltä Kauhajoelle ja Tampereelle, sieltä magneettikuvausten jälkeen takaisin Etelä-Pohjanmaalle.

Viikkoa ennen sovittua aivoleikkausta hän sairastui keuhkokuumeeseen ja hänet siirrettiin Tampereelle, jossa keuhkokuumeista potilasta ei voitu leikata, joten hänet siirrettiin takaisin Seinäjoelle ja sieltä Kauhajoelle. Potilas kuoli vain puolitoista tuntia viimeisen siirron jälkeen tammikuussa. Vanhukselle tämä oli raskasta aikaa.

Varsinainen kuolinsyy järkytti omaiset. Syy ei ollut aivokasvain eikä keuhkokuume. Vanhus kuoli tulehdukseen, jonka alkuperää ei tiedetä.

Tästä kaikesta herää kysymys, olisiko tulehdus voitu välttää, jos potilas olisi saanut rauhassa odottaa tarvitsemaansa aivoleikkausta joko Seinäjoen tai Kauhajoen sairaalassa.

Missä on inhimillisyys, missä on lääkärin vastuu. Me emme saa kohdella ihmisiä näin.

Maria Tolppanen,

kansanedustaja, ps

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa