Vanhusten kotihoitoa on kehitettävä reilusti myös Vaasassa. Olisi saatava enemmän aikaa hoivaan, kirjoittaa kristillisten kuntavaaliehdokas Heimo Hokkanen.
Vanhusten kotihoitoon lisää aikaa
JHL:n vanhustyön ammatillinen verkosto arvioi, että kotihoidossa työajasta vain noin 40 prosenttia on varsinaista asiakastyötä. Noin 60 prosenttia ajasta kuluu kirjaamiseen, matkoihin, palavereihin ja muuhun hallinnointiin.
Arvio on vielä rankempi kuin mitä valtiontalouden tarkastusvirasto esitti vuoden 2010 tuloksellisuuskertomuksessaan. Sen mukaan työntekijät käyttävät työajastaan keskimäärin vain runsaat puolet välittömään asiakastyöhön. Muu aika menee asiakas- ja potilaskirjauksiin.
On tärkeää, myös että työntekijöitä on riittävästi. Usein vanhusten omaiset asuvat kaukana ja käynnit heidän puoleltaan ovat harvassa. Perusturva kotona olemiseen perustuukin hoitohenkilökuntaan.
Koska suuntana on, että yhä enenevässä määrin ihmisiä aletaan hoitaan kotona, jotta laitoshoidolta vältyttäisiin, olisikin tarpeellista katsoa kuinka voimavaroja hoitoon lisätään.
Vaikka kaikki tarpeellinen tehtäisiin, niin aina ei kodissakaan voi tuntea turvallisuutta. Hoitajat käyvät 3 – 4 kertaa päivässä ja yöpartio saattaa käydä kerran yössä, siitä huolimatta vanhus voi tuntea turvattomuutta omassa kodissaan.
Omien vanhempieni kautta sain tuntumaa Vaasan kotihoitoon. Henkilöt jotka siellä työskentelivät olivat oikeita ihmisiä omalle alalleen. Hoitajat venyivät tehtävissään, jopa niin, että he saattoivat huolehtia joistakin asioista työajan päättymisen jälkeenkin.
Todettava on kuitenkin, että aikaa oli vähän käytettävissä. Nyt vanhempani eivät tarvitse maallista hoitoa, kun saavat nauttia taivaallisesta huolenpidosta.
Jos todella haluamme panostaa kotihoitoon, niin annamme hoitajille enemmän aikaa olla vanhuksen kotona. Tällöin vanhuskin voi vaikeissakin tilanteissa tuntea turvallisuutta. Vanhuksen kanssa voitaisiin, esimekiksi askarrella tai voimistella kevyesti.
Samoin mahdollinen kauppa-apu olisi tervetullut lisä. Jos vanhus jotensakin vielä liikkuu ja kauppa on lähellä, niin voisi ihan hyvin käydä pikkuostoksilla vanhuksen kanssa. Pelkkä kaupan ilmapiiri jo piristäisi vanhusta.
Vanhuksia onkin melkoinen määrä, jotka joutuvat kuitenkin laitoshoitoon monistakin syistä, silloin on syytä panostaa ns. ”laitoksiin”, että ne olosuhteet pyrittäisiin rakentamaan kodinomaisiksi ympäristön ja hoivan osalta. Näihin tilanteisiin on ratkaisun avaimet tulevilla päättäjillä!
Heimo Hokkanen
Kaupunginvaltuutettu KD
Tarkastuslautakunnanpj.