1990 vuoden jälkeen Suomeen pääsi maahanmuuttajia, joilla oli mukanaan omat elämykset, elintavat ja kulttuurit, mutta heidän oli kuitenkin pakko sopeutua uuteen tilanteeseen ja oppia elämään maassa, jonka kulttuuri ja elintavat eivät olleet samoja, kuin heidän omat, kirjoittaa vaasalainen Farzad Moghaddam pour
Olen Suomen tuhoava mamu…!
Suomen kulttuuri ja identiteetti ja niiden huoli nykyään puhuttaa kuumasti ja usein moni vain asiasta jaarittelee niin, että pitää säilyttää asiat ikuisuuteen, vaikka ajat ja tavat muuttuvat jatkuvasti.
Muutoksia tietenkään emme heti huomaa, joten yleensä muutaman sukupolven jälkeen niitä havaitaan selkeästi. Vieläkin kun keskustellaan mummujen ja pappojen kanssa heidän lapsuudestaan, nuoruudestaan ja elintavoistaan, niin huomaamme kuinka elämä on muuttunut 70- 80: n vuoden aikana, mutta näitä muutoksia pidetään normaalina, emmekä ihmettele niitä
suinkaan.
1990 vuoden jälkeen Suomeen pääsi maahanmuuttajia, joilla oli mukanaan omat elämykset, elintavat ja kulttuurit, mutta heidän oli kuitenkin pakko sopeutua uuteen tilanteeseen ja oppia elämään maassa, jonka kulttuuri ja elintavat eivät olleet samoja, kuin heidän omat.
Maahanmuutto on vielä varsin nuori asia Suomessa ja juuri sen takia se vielä mietityttää ja puhuttaa monia jatkuvasti, mutta vasta silloin kun maahanmuuttajien lapset kasvavat aikuiseksi ja alkavat tehdä velvollisuutensa yhteiskunnalle, niin kansa rupeaa tottumaan siihen paljon paremmin.
Monet asiat kuitenkin ajavat ihmisen väärään suuntaan ja maahanmuuttajatkaan eivät ole poikkeus, joten en oikein ymmärrä, miksi tuhansien maahanmuuttajien pitää yhden tuhman maahanmuuttajan virheistä maksaa!
Monet puhuvat identiteetistä sillä lialla, kuin se aikoinaan olisi pudonnut taivaalta meille, vaikka minä uskon, että kansakunnat itse luovat itselleen identiteettiä, joka kehittyy ja elää jatkuvasti ajan kanssa!
Suomen kieltä pidetään Suomen identiteetin aspektina, mutta onko tämä kieli puhtaasti suomalainen, eikä sisällä yhtään vieras sanoja?
Tuhansien vuosien varrella eri maiden kulttuurit ovat olleet yhteydessä monella tavalla ja sehän on selvä, että kulttuuripätkät siirtyvät paikasta toiseen, mutta kestää kauan, ennen kuin kansa ei enää muista, mistä maasta jokin asia on alun perin tullut.
Tutkiakseni sana KUUSI (puu) on täysin persialainen sana, joka tulee sanasta KADJ, jonka muinaispersialaiset koristivat talven pisimpänä yönä nimeltään YALDA, jota vietettiin koko suvun kanssa yhdessä syöden ja juoden. YALDAA edelleen Iranissa vietetään ja se on juuri muutama päivä ennen JOULUA!
Pääsiäisten tavat ja tavarat ovat myös täysin persialaisia kuten esim. värjätyt munat, ruohon kasvattaminen, mämmi jne. Mutta sitä jännittävämpää on vielä sen aika, joka osuu melkein persialaisen uuden vuoden seremonian aikaan.
Harvat suomalaiset varmaan tiesivät nämä asiat ja varmaan taas sovinistit ja äärinationalistit kavahtavat, että minä haluan kaapata Suomen identiteetin, muttei se muuta totuutta miksikään.
Identiteettiä ei saa eikä voi säilyttää kuin museotavaroita, vaan koko ajan siitä putoaa osia ja niiden putoavien osien tilalle aina tulevat uudet osat, jotka päivittävät ja piristävät sitä.
Jos suomen identiteettiä halutaan suomalaistaa täysin, niin silloin pitää lisätä viisi ”K” kirjaimella alkavaa asiaa, kuten: KALJA, KAHVI, KINKKU, KOSSU, KAURA.
Mutta kukapa tietää elävätkö nämä asiat vielä 50 :een vuoteen eteenpäin, kun moni on jo alkanut juoda teetä ja viinaakin vastaan taistellaan jatkuvasti?
Jotkut väittävät, että Suomi kuuluu heille, koska heidän suku on asunut tässä maassa monta sataa vuotta ja, että heidän esi-isät ovat verellään puolustaneet tätä maata. Minä pidän tätä arvokkaana, muttei se tee heistä Suomen omistajia, elleivät itse ole tehneet maalle mitään.
Jos mainittu asia on sallittu ja laillinen, niin minäkin maahanmuuttajana nyt taistelen kovasti tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta, josta lapsenlapsen lapseni voisivat tulevaisuudessa olla ylpeitä ja hyödyllisiä.Olenko sitten tuhoamassa Suomen identiteetin, jos kasvatan ylpeitä, ahkeria ja vastuuntuntoisia lapsia, jotka eivät osaa käyttää V…P…S… sanoja?
Farzad Moghaddam pour