Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kuin asperiini lääkekapissa; sitä otetaan silloin kun tarvitaan ja tilanteessa, jolloin oma apu ei enää riitä, kirjoittaa kokoomuksen kuntavaaliehdokas Seppo Rapo
arjen turva- ja tuki
Vakituisessa työssä käyvä törmää harvemmin kuin muut kunnallisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, koska työterveyspalvelut toimivat Suomessa hyvin.
Iltaisin ja viikonloppuisin voi työssäkäyväkin joutua turvautumaan
kunnallisiin terveyspalveluihin kun työssäkäyville kunnalliset terveyspalvelut ovat lähes ainoa vaihtoehto.
On hyvä keskustella siitä, kuinka nopeasti kuntalaisen tulee päästä lääkäriin. On aivan selvää, että kiireellisessä tapauksessa lääkäriin
pääsy pitää tapahtua heti. Mutta entäs silloin, kun flunssa iskee
viikonloppuna ja apua tarvittaisiin, kun kaapista otettu asperiini ei enää
auta?
On helppo vaatia, että lääkäriin on päästävä heti. Heti voi olla hyvä
tavoite, mutta ei kovin realistinen, sillä mistään kunnasta ? ei edes
Vaasasta – löydy niin ?paksua lompakkoa?, että voitaisiin palkata sellainen
lääkäriarmeija, että päivystysvastaanotolle pääsee aina ja heti. On hyvä
keskustella näin vaalien alla mikä on sopiva odotusaika.
Odotusjärjestelmää
terveyskeskuksissa voi myös kehittää niin, että osa odottamisesta tapahtuu
esim. kotona. Omalle lääkärille pitäisi kiireettömissä tapauksissa päästä
asiallisessa ajassa, usean viikon tai jopa kuukausien jonotus ei ole
kohtuullista.
Tulevalla valtuustokaudella valtuutettujen on panostettava varoja siihen, että sosiaali- ja terveydenhoitoon lisätään resursseja palvelujen
kehittämiseen. Samaan aikaan resurssien lisäämisen kanssa on selvitettävä
uusien toimintatapojen käyttöönottoa. Vaasassakin voitaisiin kokeilla terveyskioskia jossain kauppakeskuksessa.
Monissa kunnissa terveyskioskit ovat saaneet kuntalaisilta hyvän vastaanoton. Samoin sähköiset palvelut antavat mahdollisuuksia joidenkin terveyspalvelujen tuomiseen verkkoon. Tarvitaan vain ohkeita päätöksiä. Pääpaino terveyspalveluissa täytyy olla kuitenkin perinteisissä palveluissa.
Ennakoivalla ja ajantasaisella sosiaalipalveluilla autetaan ihmistä silloin, kun voimat ovat uupuneet syystä tai toisesta. On mitä parhainta syrjäytymisen estämistä, jos sosiaalipuolen jonotusaikoja saadaan lyhennettyä ja päästään hoitamaan ongelman syitä eikä seurauksia. Parasta palvelua on se, että kyetään auttamaan ihmistä ennakkoon ennen kuin vaikeudet ajavat umpikujaan. Varhainen puuttuminen ja sen prosessien kehittäminen on kaikkien etu.
Paljon puhuttu asia viime aikoina on ollut vanhuspalvelujen järjestäminen. Vanhuspalveluja pitää kehittää kaikilla sen osa-alueilla. Tulee kehittää laitoshoitoa, kotihoitoa sekä omaishoitoa. Vanhenevan väestön tulee saada niitä palveluja, mitä he tarvitsevat, parhaalla mahdollisella tavalla. On hyvä myös kuulla vanhuksia itseään palveluiden kehittämisessä.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat ihmisen arjen turva ja tuki. Siksi ei ole sama, millä tasolla ne kunnassa ovat. Kunnan budjetista sosiaali- ja terveyspalvelut haukkaavat yli 50 %. Siksi ei ole myöskään sama, kuka näiden palvelujen kehittämisestä ja resursseista päättää.
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu, Kok