Kaikki vaasalaiset tunsivat Amigon
Klamydialta kulttuuriteko
<p
Itse sana ”kylähullu” on sekin muuttunut ajan saatossa. Nykykielessä kylähullu voi tarkoittaa myös innovatiivista ja persoonallista oman tien kulkijaa. Nämä jälkimmäiset puuhailevat usein keksintöjen parissa. Kylähullu voi olla myös runoilija ja näkijä. Mutta rehellisyyden nimissä – hän voi olla myös hullu.
Björn Wargh kertoo Amigosta Vaasan kuvia 1900-luvulla facebooksivulla seuraavaa: ”Amigo oli symppis – me pojat ajettiin silloin aikoinaan p-rallia torin ympärillä, ja kun nähtiin amigon jossakin, hidastettiin vauhtia, ja ”ammuttin” Amigoa, eli osoitettiin sormella ja huudettiin ”Amigo, PAM!” – Amigo aina heittäytyi maahan ja leiki kuolutta – oli meistä todella hauskaa.”
Paula Lönnroos muistaa samalla sivulla: ”Antti Rytkönen ei ollut varakkaasta kodista. Hän oli lievästi kehitysvammainen ja kun tuli hyppööikään, niin ei uskaltanut yöllä mennä kotiin, joten sähkärinmäen ukkelit hoitivat hänet,antoivat ruokaa ja muuta ja siitä kaikki alkoi. Hän oli pelokas ja kiltti,mutta huusi pöhnäs niin että ihmiset pelkäsivät.Tunsin hänet nuoresta asti, asuivat naapurissa.