Author Topic: Virkamiesmoraali  (Read 237534 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1160 on: 06. 01. 2013 00:12 »
Kipinämikko taitaa olla virkamiesmikko

Juuri noinhan se menee kuten mikko kertoo. Virkamies valmistelee mitä haluaa ja kokoaa oman mielensä mukaisen paketin poliitikoille päätettäväksi. Joskus on jopa tapahtunut sellaisia ihmeitä, että virkamiehet ovat valmistelleet sellaisia asioita päätettäväksi, mitä kansan valitsemat poliitikot ovat virkamiehiä pyytäneet valmistelemaan. Ja silloinhan demokratia toimisi oikein.

Joskus tapahtuu taas niin, että virkamiehet viivyttelevät valmistelua siten, että lautakuntien jäsenet ehtivät vaihtua jopa muutamaan otteeseen. Ja kun valmistelussa ei kuulla kaikkia osapuolia puolueettomasti, niin silloin käsittely on kaukana reilusta tai demokraattisesta. Jos virkamies (mieli)vallallaan tekee tälläisiä päätöksiä, niin valitettavasti virkamiestä ei siitä saada vastuuseen niin millään. On vaikea hankkia tarvittavaa ja riittävää näyttöä. Vaikka rikosilmoitus harvoin johtaa päätöksen mitätöintiin tai muuhun vastaavaan lopputulokseen, niin positiivista saattaa olla se, että virkamies vähentää (mieli)vallan käyttöä. Vastakkainen reaktiokin on luonnollisesti mahdollista.

Eli joko mikko ei tunne järjestelmää kunnolla tai on itse sisällä järjestelmässä, eikä näe metsää puilta. Tai ei halua nähdä.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

belurisk

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1161 on: 06. 01. 2013 10:10 »
Make kirjoittaa asiaa. Lievästi tuo esiin virkamiesten/byrokraattien ajan kuluttamisen.
Olen useammassakin eri yhteydessä halunnut tuoda esiin aikakäsitteen merkitystä. Virkamiestoiminnassa ajan kuluttaminen ei "muka"  maksa mitään eikä aiheuttaisi kustannuksia.
Kun mitään ei tehdä, niin eihän se voi mitään maksaa?? Haloo??!! :)
Tehottomuudessa ja aikaansaamattomuudessa parhaimmillaan voi olle kyse joistain kuukausista , ääripäässä puhutaankin sitten 30-40 vuodesta. Mitään ei tapahdu, mikään ei etene.
Näin Vaasassa, kuinka pitkään kaupunkilaiset toimintapaa sietävät??

t. Bert Lundström

hannes

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1162 on: 06. 01. 2013 11:11 »
Vaikea tehdä minkäänlaisia rikosilmoituksia, jos kaikki salataan viimeiseen asti.

Rikosilmoitusta helpompiakin keinoja asioihin vaikuttamisessa on olemassa. Oikaisuvaatimus (ja tarvittaessa hallintovalitus) päätöksestä ovat siinäkin mielessä parempia keinoja, että päätös ei saa lainvoimaa ennen niiden käsittelyä.

Asian ollessa vireillä voi ja saa olla yhteydessä valmistelijoihin, päätöksenteko edellyttää asianosaisten kuulemista. Niin virkamies- kuin toimielintenkin päätöksistä voi tehdä oikaisuvaatimuksen (ja edelleen hallintovalituksen).

Muutoksenhakuohjeet lähetetään asianosaisille. Tavalliselta kuntalaiselta, joka on kunnan jäsenenä haluaa tehdä oikaisuvaatimuksen, valitusoikeuden käyttäminen edellyttää kyllä huomattavaa aktiivisuutta päätösten seuraamisessa.

Yleensä jos asia omaa itseä tai itseä lähellä olevia koskee, sen valmistelusta tietää. Jos ei tiedä asian vireillä olosta ei voi vaikuttaa. Riippuu asian suuruusluokasta miten siitä tiedotetaan.

Asia erikseen ovat sitten päätökset, joita ei dokumentoida asioiden valmistelussa, esim. siitä mitä esittelytekstiin otetaan mukaan. Esittelijällä on kuitenkin raskas vastuu siitä, että hän valmistelee asiat säädösten mukaisesti ja niin, että päätöksen tekijä saa kaikki tarpeelliset faktat.

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1163 on: 06. 01. 2013 12:12 »
Hannes, Sinä tuot oivallisesti esille virka- ja luottamusmiesmoraalin oleellisen osan: Virkavastuun.
Virka- ja luottamusmies ovat lain mukaan yhtälailla vastuussa siitä, mitä he virassaan ja luottamustoimessaan tekevät.

Luottamusmiehen tulee olla niin tarkoin perillä käsiteltävistä asioista, että hän pystyy arvioimaan, onko virkamies valmistellut esityksen niin, että siinä ovat mukana kaikki tosiseikat, siis totuus ja vain totuus eikä mitään muuta.

Luottamusmiesvastuu vaatii uutteraa työtä ja virkamiesten työn valvontaa. Luottamusmiehen on tarvittaessa valvottava viranhaltijan valmistelutyötä niin, että esitys tulee laillisesti tehtyä. Tästä seuraa se, että luottamushenkilön tulee olla alan asiantuntija tai edes perehtyä siihen alaan, jolla hän hoitaa luottamustehtäväänsä, samoin kuin kulloinkin esille tulevaan asiaan.

Luottamushenkilö pystyy kyllä halutessaan ja viitsiessään vaikuttamaan asioiden valmisteluun oikein hyvin. On turha rutista esim. kaavoituksen jälkeenjääneisyydestä ja virheellisyydestä tai Talotoimen väärinkäytöksistä, sillä loppuviimeksi ne ovat luottamusmiestehtävien heikon hoitamisen ja tietämättömyyden seuraamuksia.

Herää kysymys: Tuntevatko luottamusmiehistä tai -naiset sitä alaa, jolle heidät on valittu? Ymmärtävätkö he, että heille on annettu  itse asiassa suuri vastuu? Tietävätkö luottamushenkilöt, että valtaa seuraa vastuu? Ovatko eri puoleiden kunnallisjärjestöt ottaneet huomioon tämän luottamustehtävävastuun vai onko luottamustehtäviä jaeltu kunniavirkoina palkkiona nöyrästä puoluetyöstä?   

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1164 on: 06. 01. 2013 12:12 »
Hannes,
Periaatteessa noin kyllä, käytännössä ei. Virkamiesten päätöstä vastaan taisteleminen on raskasta ja hävittävää on paljon. Eli jos ajatellaan nyt vaikkapa tätä Markun Koneet- toimintaa. Virkamies ja lautakunta osoittaa uhkavaatimuksen VR:lle, mutta lopullinen kärsijä on Markun Koneet.
Kysymys kuuluukin, että voiko Markun Koneet tai vaikkapa vaikka minä tehdä oikaisuvaatimuksen kyseisestä päätöksestä tai hallintovalituksen? En taida minä ainakaan voida tehdä?
Onko Markun Koneita kuunneltu asianosaisena? Milloin oikaisuvaatimuksen pitäisi viimeistään olla virkamiehillä? Jne.jne.

Ja jos mahdollisen oikaisuvaatimuksen saa tehtyä, niin eiköhän virkamies käytä sitten kallista aikaansa oikaisuvaatimuksen mitätöimiseen, oli asia kuinka vähäpätöinen tahansa, tai että kansa on päätöstä vastaan (Markun Koneet). Sillä eihän virkamies voi hyväksyä sellaista, että olisi ollut väärässä.... vai voiko? Virkamiehillä ja lautakunnallahan on oikeus vetää tai perua päätöksensä. Milloin ja mistä löytyy sellainen virkamies, jolla on selkärankaa vetää itse tyhmät päätökset takaisin.
Laitankin haasteen tämän palstan lukijoille, kertokaa esimerkkejä joissa näin on tapahtunut?
Taitaa tulla lyhyempi kirja kuin "Muistinsa menettäneiden muistelmat".
Tällaisille urotöille voisi valita oikein oman aiheensa tänne foorumille.

“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline kipinämikko

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 9
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1165 on: 06. 01. 2013 12:12 »
Noin minäkin olen asian pääsääntöisesti ymmärtänyt, kuten Hannes selventää. Silloin harvoin kun minulla on ollut tarvetta edistää itseäni koskevan tai itseeni erityisesti vaikuttavan asian valmistelua, olen ollut suoraan yhteydessä kaupungin virkamiehiin joko sähköpostitse tai kirjeitse perustellen näkemykseni. Aina olen saanut asiallisen vastauksen ja esitykseni on tavalla tai toisella otettu huomioon asiaan liittyvässä päätöksessä, aina perustellen valittu ratkaisu. Se, että asioista purnaa jossakin turpakäräjillä tai toriparlamentissa, on mielestäni sinällään hyvää sosiaalisuutta, mutta asian edistämisen kannalta valitettavan kehno valinta.

Vaasan Talotoimea koskevaan aiempaan kirjoitteluun palatakseni, kysymyksessä ei liene hanneksen kuvaama päätöksentekoprosessi, vaan käynnissä olevan urakkasopimuksen toteutus. Se, onko urakka toteutettu suunnitelmien ja säädettyjen normien mukaan, tulee ratkaistuksi rakennushankkeen käyttöönottokatselmuksen yhteydessä. Ei siihen tarvita mitään poliisioperaatiota eikä vallan vahtikoiria.  Silloin, jos urakoitsija ja tilaaja eivät pääse yksimielisyyteen keskinäisen sopimuksen toteutuksesta neuvottelemalla, asian voi siirtää käräjäoikeuden käsittelyyn.
"Luulo ei ole tiedon väärti"

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1166 on: 06. 01. 2013 14:02 »
Quote
Herää kysymys: Tuntevatko luottamusmiehistä tai -naiset sitä alaa, jolle heidät on valittu? Ymmärtävätkö he, että heille on annettu  itse asiassa suuri vastuu? Tietävätkö luottamushenkilöt, että valtaa seuraa vastuu? Ovatko eri puoleiden kunnallisjärjestöt ottaneet huomioon tämän luottamustehtävävastuun vai onko luottamustehtäviä jaeltu kunniavirkoina palkkiona nöyrästä puoluetyöstä?   

Jo pelkästään lehdistöstä luettavissa oleva lause "lautakuntapaikoista on sovittu puolueiden kesken", kertoo että valinnat on tehty poliittisen kompromissin saavuttamiseksi sulle-mulle periaatteella, ilman että pätevyys olisi mikään kriteeri.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1167 on: 06. 01. 2013 18:06 »
Joku viisas on murjaissut ajatuksen: "Politiikka lienee ainoa ala jolle ei vaadita mitään koulutusta" R Stevenson 1880. Täällä on keskustelussa, että lautakuntiin tarvitaan asiantuntemusta aihepiiriin, jossa lautakunta toimii. Kuntalain henki on siihen suuntaan, että lautakuntiin valitaan tavallisia kansalaisia edustamaan veronmaksajien näkemyksiä ja käyttämään " maalaisjärkeä" asioiden käsittelyssä. Ajatellaampa esim. Sos- ja terveyslautakuntaa, jos sinne kaikki puolueet asettaisivat lääkärijäsenensä tai sosiaalialan asiantuntijan? Demokratia tarkoittaa sitä, ettei synny lautakunnissa ns. koulukuntia. Sos. ja terv. lautakunnassa lääkärit takkuaisivat näkemyksiensä kanssa ja jakaantuisivat koulukuntiin asioiden hoidon suhtee. Kun tulin Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi vuonna 2000, niin minulta kyseltiin, että olenko kauppatieteen maisteri tai edes entinen pankinjohtaja. Vastasin, etten ole. Koska jos koko lautakunta olisi alan ihmisiä täynnä, niin kyllä siitä soppa syntyisi. Nyt eri lautakunnissa on erilaisia yhteiskuntaluokkia edustettuna ja he peilaavat ammattilaisen; siis virkamiehen esityksiä kansalaisten tarpeisiin palveluiden ym suhteen.
Kuntapäättäjillä kyllä pitää olla näkemystä ja kokemusta yhteiskunnan perusasioista ja halu perehtyä asioiden hoitoon. Vaalikauden aikana useimmat lautakuntien jäsenet pääsevät oman sektorinsa koulutukseen ymmärtääksensä asoidenhoidon taustaa.
Lautakuntien jäsenet joutuvat miettimään kansalaisen kannalta asiaa, jos tämä on heidän kannaltaa hyvä, niin sen kannalla kannattaa olla, jos taasen se tuntuu kehnolta ajatukselta, niin se kannattaa lähettää uudelleen valmisteltavaksi.
Tässä perusajatuksia kuntademokratian toteutumiseksi.

Luottamushenkilön sudenkuoppia:

* Huono perehtyminen asioihin

* Isojen ja pienten asioiden sekoittaminen

* Kuntalaisten kuuntelun ja yhteydenpidon unohtaminen

* Sortuminen epärealistisiin lupauksiin ja yleisön kosiskeluun

* Oman edun tavoittelu

* Vaihtoehtojen ja toisinajattelun vähätteleminen

* Juridinen kikkailu epämieluisan ratkaisun torjumiseksi

* Salailu ja asioiden pimittäminen

* Viranhaltijan ja poliitikon roolin sotkeminen

* Kuvitelma aina oikeassa olemisesta

Kirjasta: Prättälä ja Kajaste


*

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1168 on: 07. 01. 2013 04:04 »
Heimo Hokkaselle
Tuo mielipiteesi asiantuntevuudesta oli hyvin perusteltu, mutta se ei ollut se asia, jonka vuoksi monet ovat yksityisviesteissä odottaneet Sinun kannanottoasi.  Asia alkaa pitkältä taaksepäin tästä viestistä « Vastaus #1118 : 30. 12. 2012 11:11 »

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2726.msg116641#msg116641
« Last Edit: 07. 01. 2013 05:05 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1169 on: 07. 01. 2013 09:09 »
Ilmeisesti minäkin saan kommentoida muitakin asioita, kuin foorumin asettamia erityiskysymyksiä? Mitä tulee Tapio Parkkarin "vähättelevään" puolikas frakkia ja lakeerikengät Lumion tapauksessa on fooruminpitäjältä alanoteeraus. Varsinainen tapaus Lumio, oli laaja ja kattava sisäisenvalvonnan laiminlyönti. Siitä johtui myös se, että luottamuspula kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan osalta syntyi. Eri asia oli sitten ns. tutkinnat asioissa. Tutkinnat hoidettiin liian lähellä, elikkä Pohjanmaan Poliisilaitoksen taholta. Tutkinta olisi normaalin tavan mukaan pitänyt suorittaa, joko KRP:ssä tai jossakin muussa Poliisilaitoksessa. Asia ei ollut vähäpätöinen, kun ylin johtaja laiminlyö valvontavelvollisuuden!

Mitä tulee spekulaatioon pitääkö josakin yhteiskunnallisesta asiasta tehdä rikosilmoitus vai ei. Rikosilmoitus tehdään silloin kun selvästi tiedetään ja havaitaan, että rikos on tapahtunut. Sen voi tehdä kuka hyvänsä kansalaisista. Eri asia on, jos ei tiedä kuka on tehnyt tai onko tapahtunut jotakin joka on lainvastaista, voi pyytää Poliisia tutkimaan asiaa, että onko joku tai jotkut tahot tehneet jotakin sellaista joka olisi lainvastaista.

Tarkastuslautakunta arvio ja tarkastaa hallintoa omien resurssiensa mukaan. Meilllä on rajalliset resurssit puuttua asioihin ikäänkuin "palokuntamaisesti", että rientäisimme heti sammuttamaan joitakin kohteita, kun sieltä tulee valituksia tai kanteluita.

Oman puheenjohtajakausien aikana on tullut paljon kirjeitä ja soittoja sekä sähköposteja, että siellä tapahtuu sitä tai tätä. Pitäisi puuttua jääkaapin valon pimenemiseen tai päiväkodin aidanpinnan puuttumiseen asti.

Olemme Tarkastuslautakuntana tehneet vuosittaisia ohjelmia eri hallintokuntien toimintojen ja tavoitteiden selvittämiseksi. Tässä ei tee poikkeusta yksikään hallintokunta. Ainoastaan konsernin osakeyhtiöt ovat hankalampia tapauksia, niihin ei päde samnalaiset lähtökohdat kuin muihin hallintokuntiin. Siis poikkeusta ei tee mikään hallintokunta, ettemmekö voisi kuulla tai arvioida sen toimia.

Organisaatiossa on ns. sisäinen valvontavelvollisuus, jota tilintarkastuskin seuraa. Esimiesten on katsottava, että he itse ensinnäkin noudattavat lakia ja asetuksia sekä johtosääntöjä. Lisäksi heille tietenkin kuuluu alaistensa seuraaminen, miten he noudattavat annettuja ohjeita ja sääntöjä. Ylin valvontavelvollisuus kuuluu tietenkin kaupunginhallitukselle, joka on myös kaupunginjohtajan esimies.

Kaupunginhallituksen ja kaupunginjohtajan alaisuudessa on nykyään kaksi sisäistä tarkastajaa, jotka seuraavat kuinka organisaatio toimii. He ohjeistavat eri asioissa hallintokuntia valvomaan ja seuraamaan alaistensa toimintaa.

Myös tilintarkastus käy hallintokuntia läpi käyttäen apunaan sisäistä tarkastusta. Kun erilaisia spekulaatioita on ilmassa koko ajan, että siellä tehdään sitä tai tätä, se tarkoittaa, että on niiden tahojen jotka näitä asioita havaitsevat annettava tietoa esimiehille tai sisäiseen tarkastukseen.

Kaupungissa on myös Tarkastustoimikunta joka seuraa ja katsoo sisäisten tarkastajien ohjelmia ja toimintoja.

Tarkastuslautakunta ei kerro ohjelmistaan etukäteen, ettei hallintokunnissa voitaisi ryhtyä esim. ns. "siivoustoimiin" tai järjestelyihin ennen asioiden selvityksiä!

Tässä pidemmänpuoleinen kommentti asiaan liittyen.

Loppukaneettina voitaisiin sanoa, että kun Kuntalaki päättyy, niin siitä alkaa yhteiskuntamoraali.


Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1170 on: 07. 01. 2013 09:09 »
Arvoisa Heimo Hokkanen
"lmeisesti minäkin saan kommentoida muitakin asioita, kuin foorumin asettamia erityiskysymyksiä? Mitä tulee Tapio Parkkarin "vähättelevään" puolikas frakkia ja lakeerikengät Lumion tapauksessa on fooruminpitäjältä alanoteeraus."

Ilmaisu ei ollu minun, vaan Anna-Maija Salon.

Kaikissa saamissani viesteissä on sama sisältö hiukan eri sanoin:

Jos yksi kaupungin virkamies voi laiminlyödä turvallisuusmääräyksiä rahan menoon vedoten, niin onko heitä enenmän?

Se mitä kansalaiset haluavat on, että kaikki kohteet, joissa on erilaisia palo- ja pelastusviranomaisten määräyksiä poistumisteiden, opasteiden, koulutksen jne, suhteen tarkastetaan ja hoidetaan kuntoon.

Jos on syytä epäillä, että se ei onnistu kaupungin virkamiesten/luottamusmiesten toimesta, on tehtävä annettava ulkopuoliselle.

Kuinka voi olla, että kukaan, ei siis kukaan - ole jämäkästi sanonut, että minä otan asian hoitaakseni? Kuinka voi olla mahdollista että Pohjalainen ja Vasabladet eivät ole nostaneet asiaa uutissivulleen? Kuinka voi olla mahdollista, että koululaisten/opiskelijoiden vanhemmat eivät puutu asiaan?

Ei ole mahdollista että laiminlyönnit aiheuttaisivat ihmishenkien menetyksiä tai loukkaantumisia. Ajattelutapa, että "tuurilla ne isotkin laivat seilaa", ei kertakaikkiaan käy.

Jos kaikki on kunnossa, niin sekin on kerrottava.

Oma kokonaisuutensa on tietysti se millaisia sanktioita laiminlyönti aiheuttaa.

 Aihe alkaa tästä viestistä « Vastaus #1118 : 30. 12. 2012 11:11 »

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2726.msg116641#msg116641
« Last Edit: 08. 01. 2013 06:06 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1171 on: 07. 01. 2013 12:12 »
Olen lukenut asianmukaisella hartaudella arkkitehti Anna-Maija Salon ja Heimo Hokkasen selvitykset.
Kiitoksia valaisevista kirjoituksista.

Aina kun ollaan ihmisten keskuudessa, niin virkamiesmoraali ja etiikka venyy toiseen ja toiseensuuntaan. Riippuu hyvin paljon päättäjien valppaudesta sekä moraalista ja etiikasta.

Itse muistan takavuosilta, että joskus kävi  niin hassusti, että poliittiset päätöksentekijät käveli virkamiesten yli. Eikä siinä kuinkaan käynyt, välit pysyi hyvinä kaikesta huolimatta. Virkamiehen moraalinen vastuu on esitellä asia mahdollisimman  asiantuntevasti eikä ohjailla päättäjiä
mielensä mukaan. Päättäjien pitää olla aktiivisia ja ottaa selvää itsekin asiasta.

Vastuu on molemmilla hyvän päätöksen tekemisessä. Ei pidä pelästyä virkamiehen suuttumisesta, se menee aika nopeasti ohi. Ja uusia asioita tulee. Pitää muistaa, että poliittisella päättäjällä on oma rooli ja esittelevällä virkamiehellä  oma rooli.

Olen kyllä nähnyt, että poliittiset päätöksentekijät ovat toimessaan lusmuilleet ja valinneet itselleen helpoimman tien ja se on tuonut ns. virkavaltaisuutta joka ei kuulu tämän päivän hallintokulttuuriin. Virkamies on tänään kansansa palvelija, ei diktaattori. Odotan uudelta valtuustolta terävämpää ja nuorekkaampaa otetta päätöksentekoihin.

Tiedostan ja omasta kokemuksestani Anna-Maija Salon ja Heimo Hokkasen kritiikkin. Se on hyvä että asioita tuodaan esille, ettei kansa yksin ihmettele, että mikä mättää.

Pentti Suksi

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1172 on: 07. 01. 2013 13:01 »
Kiitos, Pentti Suksi, mielipiteestäsi!

Minä perustan omat kriittiset mielipiteeni oman virkamiesurani antamaan kokemukseen, joka on peräisin Espoon kaupungin teknisen viraston talonrakennusosastolta ja Vaasan läänin seutukaavaliitosta sekä Vaasan korkeakoulujen rakentamisen yhteistyöryhmästä (valtion asettama). Ajallisesti runsaat 20 vuotta.

Kaikki nämä viranomaiset olivat hyvin erilaisia, mutta niillä oli yksi yhteinen piirre: Viranhaltijan tuli mukisematta toteuttaa luottamuselinten toivomukset ja määräykset. Isännän ääni kuului.

Tätä taustaa vasten nähtynä Vaasan kaupungin hallinto on näyttänyt minun mielestäni hyvin kummalliselta, suorastaan tsaarinaikaiselta.

Täällä viranhaltijat tekevät tai jättävät tekemättä, mitä lystäävät. Ja luottamusmiehet nostavat kätensä pystyyn. Isännän ääni ei kuulu. Joskus ennen kunnallisvaaleja toki kuuluu  vikinää esim. kelvottomasti hoidetusta kaavoituksesta, Ikean menetyksestä, Seinäjoen röyhistelystä tai pieleen menneestä hevosurheilukeskushankkeesta.

Omapahan on vikansa ja oma on vikamme, kun olemme sellaisia luottamusmiehiä valinneet hoitamaan vastuullisia tehtäviä. Ja virkamies on joskus kuin hiiri. Se hyppää pöydälle heti kun kissan silmä välttää.

Poikkeuksia toki on. Tunnen monta tosi hyvää viranhaltijaa ja luottamushenkilöä  jopa Vaasan hallinnossa. Ajattelin, että taitaisi olla aika morkkaamisen asemesta ruveta kehumaan heti, kun kehumisen aihetta ilmenee.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1173 on: 07. 01. 2013 13:01 »
Aihe: Virkamiesmoraali  (Luettu 79600 kertaa) tänään kello 15.35

Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline kopsaaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 6
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1174 on: 07. 01. 2013 19:07 »
Viranomainen ei saa väärinkäyttää harkintavaltaansa tai tehdä mielivaltaisia ratkaisuja

Viranomaisella on päätöksenteossaan tiettyä liikkumavaraa, eli harkintavaltaa. Luonnollisesti harkintavallan väärinkäyttö hallinnossa on kielletty. Harkintavallan väärinkäyttöä ovat yleisesti viranomaisen päätöksenteossa tapahtuva harkintavallan ylitys ja harkintavallan alitus.

Samoin harkintavallan väärinkäytöksi luetaan myös asian kannalta tarpeellisten selvitysten huomioon ottamatta jättäminen ja jos asiaa selvitetään liian vähän. Lain säännösten soveltamatta jättäminen, asian ratkaiseminen toisessa tarkoituksessa, tai jos asian ratkaisee viranomainen väärän toimivaltansa puitteissa, on myös katsottava harkintavallan väärinkäytöksi.

http://bit.ly/13bPO9l

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1175 on: 07. 01. 2013 20:08 »
Arv. nimim "Kopsaaja". Mielenkiintoista! Kertoisitko, mistä laista, luvusta ja pykälästä (§) siteerauksesi ovat peräisin?.

Katso myös rikoslain 40 luku virkarikoksista, 9 § ja 11 §.

Viittaan  tässä yhteydessä esim. ent . Kauppiksen toteuttamatta jätettyihin hätäpoistumisteihin ja kysyn uudestaan, mikä on tilanne muissa oppilaitoksissa.

Viittaan myös Bert Lundströmin  v 2008 laatimaan Toisen asteen ammatillisen koulutuksen VAO/VAKK turvallisuus- ja riskienkartoitusprojektiin, jonka hän on tehnyt Vaasan kaupungin Henkilöstöpalvelut/Työturvallisuuden toimeksiannosta, mutta jonka kaupunki on jättänyt hyödyntämättä ja huomioimatta esim. oppilaitosten suunnittelun yhteydessä.

Kenellä tästä laiminlyönnistä on vastuu? Työryhmän jäsenillä ainakin, vai kuinka?

belurisk

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1176 on: 07. 01. 2013 20:08 »
Tuo A-M Salon mainitsema "Ykkösturva" raportti valmistui toukuussa 2009.
Muistelen, että tarkastuslautakunta /Heimo Hokkasen johdolla puuttui-sivusi myös (jo) 2006 tarkastuksessaan puutteta kaup:n riskiehallinnassa sekä liikeriskien että vahinkoriskien osalta.
Ei homma edelläänkään ja vastuunkanto vaikuta menevän ns. jakeluun.
Dokumentointi suosituksineen sekä ohjeineen on sen verran selkeä, että jos-kun jotain ikävää tapahtuu ja toteutuu, niin selittelyt ovatkin turhia eikä niistä kiemurrekaan puhumalla irti. Mutta ei vaikuta huolettavan ketään - ovat kaiketi virkamiehet sillä lailla omasta mielestään ylivertaisen viisaita ja tietäviä.
Vuosia jo kaupungin turvallisuuskoordinaattorina on funksuneerannut peruskoulunopettajan pätevyydellä ja tietämyksellä rh:sta ja turvallisuusasioista Seppo Mäenpää .  Kaikenlaista "kivaa"   a-nelkkua on syntynyt. Ei ole miestä foorumeilla näkynyt, ei varmaan siten ole kokenut tarpeelliseksi.
Ykkösturva-aineisto kaikkinensa (raportti. ohjaus ja työryhmien koulutus arviointiin sekä pohdintaan) on myös yleispätevää ja niinollen olisi ollut hyödynnettävissä läpi kaupungin organisaation ja hallinnon.
Julkishallinnossa ei ajan määreellä sekä ajankuluttamisella vaikuta olevan merkitystä, kun siihen liittyen  jostain syystä ei mielletä olevan kustannusvaikutuksia. Kun mitään ei tehdä, niin eihän se voi mitään maksaakkaan.

Terveisin
Bert Lundström

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1177 on: 07. 01. 2013 22:10 »
Julkishallinnon työntekotavat ovat kuin syöpä yhteiskunnassa. Paljon tehotonta toimintaa, jota on ylläpidetty lainarahalla. Valitettavasti säästöt eivät kohdistu tähän paperinpyörittäjä porukkaan, vaan työtätekeviin opettajiin ja sairaanhoitajiin. Kelassa yksinään lienee yli noin 6000 ihmistä. Jos toimintaa tehostettaisiin ja automatisoitaisiin kuten verohallinnossa on tehty, niin säästettävää oli 200 miljoonaa.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline kopsaaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 6
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1178 on: 08. 01. 2013 05:05 »
Anna-Maija Salo
Kopsaamani referaatti on kaupalliselta Lakitieto sivustolta. Sivusto antaa puhelimitse neuvoja lakiasioissa sekä julkaisee lakiin perustuvia artikkeleita kaikkien ilmaiseksi luettavaksi.

Sivuston yhteydessä on myös mielenkiintoinen keskustelufoorumi.

http://bit.ly/13bPO9l

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1179 on: 08. 01. 2013 05:05 »
Turvamääräyksiä on  selvästi rikottu. Kuka on vastuussa jos jotain tapahtuu? Vastuun piiriin voidaan ottaa myös kuntapäättäjät, jotka ovat saaneet laiminlyönneistä tiedon blogissa olleiden juttujen (jos ovat lukeneet)  sekä tästä ketjusta että heille lähettämissäni  meilissä mutta eivät ole reagoineen.

Kuitenkin  lain mukaan siis luottamusmiehet ovat vastuussa samalla tavalla kuin virkamiehet

A-M Salon kirjoituksista voi päätellä lisäksi että sekä tarkastuslautakunta että talotoimen johtokunta ovat saaneet laiminlyöneistä tietoa.

Suomen rikoslain 40. luku: Virkarikoksista, 9§ Virkavelvollisuuden rikkominen, kuuluu seuraavasti:

"Jos virkamies virkaansa toimittaessaan tahallaan ....rikkoo virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin perustuvan velvollisuutensa, eikä teko huomioon ottaen sen haitallisuus ja vahingollisuus ja muut tekoon liittyvät seikat ole kokonaisuutena arvostelken vähäinen, hänet on tuomittava virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi."

Talotoimen / Risto Päivike virkavelvollisuus olisi siis ollut noudattaa pelastusviranomaisen antamia määräyksiä henkilöturvallisuuden varmistamiseksi, mutta hän laiminlöi niiden noudattamisen, joten hän syyllistyi virkavelvollisuuden rikkomiseen, josta rikoslaissa on säädetty rangaistus.

Suomen rikoslain 40. luku Virkarikoksista, 11 §, Määritelmät, säätää seuraavasti: 
Tässä laissa tarkoitetaan virkamiehellä henkilöä, joka on virka...suhteessa kuntaan ja julkista luottamustehtävää hoitavaa henkilöä. Siis rikoslaki rinnastaa luottamustehtävää hoitavan henkilön virkamieheen, mikä tarkoittaa sitä, että molemmilla on samat laeissa määritetyt velvollisuudet ja molempien tekemiä laiminlyöntejä koskevat samat rikoslaissa määritellyt rangaistusseuraamukset virkarikoksista.

Lyhyesti: Lain mukaan siis luottamusmiehet ovat vastuussa samalla tavalla kuin virkamiehet (rikoslaki 40 luku 11§).  Aamen.

Vaasassa eivät virkamiehet eivätkä kuntapäättäjät joko ole tietoisia lakien määräyksistä tai  eivät välitä niistä.

Ymmärtääkseni poliisi voi ottaa tämän casen tutkittavaksi myös ilman tutkimuspyyntöä.  Tulisikohan tästä kertoa vaasalaispoliisien facebook sivuilla?


Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1180 on: 08. 01. 2013 07:07 »
Mielestäni kannattaa kertoa poliisin sivuilla. Ehkä ensin kannattaa miettiä vaikkapa yhdessä Hokkasen kanssa mikä on oikeasti tehokkain tapa saada muutosta aikaan. Luottamusmiehet voivat tosiaan olla vastuussa riippuen hieman onko "Ykkösturva" dokumenttia tuotu johtokunnalle kirjallisesti esille ja päätettäväksi. Erityisesti johtokunnan puheenjohtajalle.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1181 on: 08. 01. 2013 07:07 »
Vastaus Makelle ja Tapio Parkkarille:

Risto Päivikkeen kyseenalaisten edesottamusten kirjo on huomattavasti laajempi kuin tämä julkisuudessa ja foorumilla esille tullut yksittäistapaus, ent. Kauppiksen hätäpoistumistie.

Moitittavasta toiminnasta ovat olleet tietoisia hänen lähimmät esimiehensä Heikki Vehkaoja ja Per Strömman, Talotoimi liikelaitoksen johtokunta, toimialajohtaja Markku Järvelä, kaupunginjohtaja Tomas Häyry, kaupunginhallitus sekä tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heimo Hokkanen ja varajäsen Pirjo Andrejeff. Tarkastuspäällikkö Matti Rosvall tuntee asiat.

Matti Rosvallia ja Heimo Hokkasta lukuunottamatta yksikään edellä mainituista ei ole reagoinut mitenkään.  Talotoimen johtokunnan puheenjohtaja Johanna Ahopelto ilmoitti perehtyvänsä asiaan.
Perehtymistä on kestänyt jo yli puoli vuotta ilman tuloksia.

Tarkastuspäällikkö Matti Rosvall hoiti virkavelvollisuutensa nopeasti, ystävällisesti ja asiallisesti, kun kysyin häneltä neuvoa. 

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1182 on: 08. 01. 2013 08:08 »
  Jos oikeasti on tehty rikos, sitä varten meidän yhteiskunnassa on poliisi (joka tutkii) ja oikeuslaitos (joka tuomitsee). Toivottavasti täti itse tekee sen rikosilmoituksen, jotta totuus selviää virallisesti.

Se olisi asioiden tekoa väärässä järjestyksessä.  Aina ensin pyritään asiat selvittämään ilman poliisi- tai oikeusviranomaisten väliintuloa ja annetaan mahdollisuus asian korjaamiseen. 
« Last Edit: 08. 01. 2013 09:09 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1183 on: 08. 01. 2013 09:09 »
Juuri näin, Kari Lajunen, olen samaa mieltä!

Anna-Maija

belurisk

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1184 on: 08. 01. 2013 09:09 »
  Jos oikeasti on tehty rikos, sitä varten meidän yhteiskunnassa on poliisi (joka tutkii) ja oikeuslaitos (joka tuomitsee). Toivottavasti täti itse tekee sen rikosilmoituksen, jotta totuus selviää virallisesti.

Se olisi asioiden tekoa väärässä järjestyksessä.  Aina ensin pyritään asiat selvittämään ilman poliisi- tai oikeusviranomaisten väliintuloa ja annetaan mahdollisuus asian korjaamiseen.
Kommenttisi oli rakentava ja rauhanomainen. Pätkittäin alkaa viesteilysi noteerattavuus palautua.
Ihan oikeasti, hyvä. :)

Bert Pera Lundström
Ps. Nähtäväksi toki jää, että käytetäänkö mahdollisuutta korjauksiin.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1185 on: 08. 01. 2013 10:10 »
Olen tänään lähettänyt usealle kymmenelle ”facebook-kaverilleni” seuraavan sisältöisen viestin.  Enää ei voi olla kysymys siitä, että tieto tästä ketjusta ei olisi levinnyt niiden keskuuteen, joiden pitää tietää ja toimia:


Uskoisi, että lakisääteisten hätäpoistumisteiden pois jättäminen kouluista aiheuttaisi suuren mekkalan,  Varmaan muualla, mutta Vaasasa ei korvaa loksauteta: http://bit.ly/VM1NEV
« Last Edit: 08. 01. 2013 11:11 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1186 on: 09. 01. 2013 07:07 »
Toistaiseksi vain Joakim Strand, Seppo Rapo ja Matias Mäkynen useasta kymmenestä vaasalaisesta vaikuttajasta facebookissa ovat ilmaisseet, että ovat saaneet ylläolevan viestin. 

Miten tämän tulisi tukita?

Minulle opetettiin jo Palosaaren kansakoulussa, että kirjeeseen pitää aina vastata ja tässä on kysymys ihmisten turvallisuudesta.
« Last Edit: 09. 01. 2013 07:07 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1187 on: 09. 01. 2013 08:08 »
Positiivista tässä on se, että kysymyksessä on kolme vaasalaisittain erittäin vaikutusvaltaista luottamusmiestä. Eli jos näiden kolmen herran toimesta mitään ei tapahdu, niin silloin voidaan suuremmalla syyllä kysyä, että miksi mitään ei tapahdu ja miten se tulkitaan?
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline V.A.A.Salainen

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 48
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1188 on: 09. 01. 2013 10:10 »
"Hyvien asioiden puolesta kannattaa taistella",
Heimo Hokkanen blogissaan.

Offline mielensapahoittaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 31
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1189 on: 09. 01. 2013 11:11 »
Lähden siitä että se, mistä A-M Salo kirjoittaa on totta.  Tästä seuraa että ne, jotka eivät tee asialle mitään, tekevät jonkinasteisen virheen (en ole lainoppinut) josta voi olla seurauksena sanktioita.

Jos taas se, mistä A-M Salo kirjoittaa ei pidä paikkaansa, ihmettelen että miksi vääriä tietoja ei ole korjattu.  Suomen lain mukaan jokaisella on tällaisessa mediassa vastineoikeus.

Minusta Hokkasen, Rapon, Heinosen, Helinin ja keitä heitä luottamusmiehiä nyt täällä onkaan,  moraalinen velvollisuus on ottaa asia hoitaakseen.  Yleensähän käy niin, että kun juttu paisuu, niin sen hallitseminen käy yhä vaikeammaksi.

Jos esim. syyte vakavasta turvallisuusongelmasta pitää paikkansa, niin vaikkapa Pohjalaisen asema käy erittäin tukalaksi, onhan asiasta kirjoitettu täällä jo toista viikkoa.  Ainakin älykkäämmät Pohjalaisen lukijat tulkitsevat niin, että tässä nyt halutaan suojella julkikokoomuslaista.

Ihmettelen vielä sitäkin että ilmeisesti  kj. Tomas Häyry on saanut laiminlyönnistä tiedon, mutta ei halua entisenä taltoimen lakimiehenä puuttua entisen työtoverinsa mokiin.

Offline mielensapahoittaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 31
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1190 on: 09. 01. 2013 18:06 »
Missä luuraa Heimo Hokkanen nyt kun häntä tarvitsemme?

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1191 on: 09. 01. 2013 20:08 »
En mä missään luuraa. Tänäänkin olen ollut Tarkastusvirastossa keskustelemassa ajankohtaisista aiheista! Pitää varmaan perustaa itselle Rewelliin vastaanottokeskus, missä voi vastaanottaa palautetta? Koitetaan olla asialla. Mukavaa jos kyselijätkin kyselisivät nimellä, niin tuntuisi asialliselta! Yhtä hyvin voisi kysyä, että missä luuraa Seppo Rapo joka käyttää kh:n toimeenpanovaltaa ja on esimies kaupunginjohdolle! Kyselijä voi lukea minun vastauksiani asioihin tältä samalta foorumilta, siellä on selostettu kannanottojani asioihin! Ja jos oikein kiirelliseksi menee niin voi vaikka soittaa minulle 040-5576611.

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1192 on: 10. 01. 2013 05:05 »
En Heimo minäkään luuraa missään, voitaisiin perustaa yhteinen toimisto Reweliin sen verran paljon tulee pyyntöjä tms.

Vakavasti puhuen olen tälle asialle tehnytkin jotakin.
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1193 on: 10. 01. 2013 08:08 »
Seppo Rapo, Heimo Hokkanen, teidän tuoreimmista puheenvuoroistanne tuli mieleeni se vaalikoneen kysymys, että pitäisikö luottamushenkilöiden olla oikein  osaaikatyössä kaupunkilaisten palveluksessa.
Vastasin kyllä.
Luottamustoimen hyvä hoito on vähintäinkin puolipäivätyötä.
Jos luottamushenkilö olisi kaupungin palkkalistalla selkityisi ehkä sekin, kenen palveluksessa hän oikein on.
Luottamushenkilö on demokratian toimivuuden turvaamiseksi nimenomaan äänestäjiensä palveluksessa samoin kuin viranhaltijat ovat kaupunkilaisten palveluksessa. Kaupunkilaiset maksavat jo nyt  viranhaltijoiden palkat, mikseivät maksaisi luottamustoimen hoidostakin.
Silloin ei luottamustoimen hoitajan tarvitsisi nuoleskella virkamiesten saappaita, koska kumpikin porukka olisi samalla lähtöviivalla, mutta luottamushenkilöt selkeästi esimiesasemassa virkahenkilöihin nähden.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1194 on: 10. 01. 2013 08:08 »
Mielestäni tässä voisi auttaa tilanteen selkiyttäminen. Tottakai virkamiesten ja luottamusmiesten pitää pystyä keskustelemaan keskenään, mutta nykyisessä tilanteessa virkamiehet vie luottamusmiehiä kuin sikoja säkissä, ja luottamusmiehet eivät pysty/halua/osaa ottaa omaa valtaansa ja siihen liittyvää vastuuta. Tämä foorumi on erinomainen paikka viedä nimettömästi ja nimellä Sepon, Heimon ja muiden luottamusmiesten ja myös virkamiesten tietoisuuteen vallitsevia epäkohtia. Jotkut epäkohdat ovat selvästi virkavelvollisuuden rikkomisia, kuten hätäpoistumistieasiat ja jotkut ovat taas enemmänkin harmaalla alueella, jossa luottamusmiehet ovat itse luovuttaneet omaa valtaansa virkamiehille. Ja kun valta on luovutettu, niin sitä ei ole helppo saada takaisin.
Kun vallan kahvaan on päästy, niin se pitää otteessaan.
Toivonkin, että Sepon ja koko muun uuden valtuuston otteella saadaan vihdoin Vaasaan sellainen avoin kehittämisen henki, jolla Vaasa nousee uuteen kukoistukseen. Luottamusmiesten pitää ottaa valta takaisin kansalle, jolle  se kuuluu.
 
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline mielensapahoittaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 31
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1195 on: 10. 01. 2013 08:08 »
Heimo Hokkaselle
On ikivnha strateginen kikka siirtää keskustelu ydinasiasta triviaaliin nostamalla esille epäoleellisia asioita niin kuin tämä Rewell-Centerin vastaanottokaeskus. Sinä olet väistellyt jokaisessa kirjoituksessasi ydinasiaa.

Olen tästä ketjusta ymmärtänyt, että A-M Salo syyttää rakennuttajainsinööri Risto Päivikettä siitä, että tämä on lain vastaisesti poistanut hätäpoistumistien kauppikselta.  Pelastuslaitos on antanut Päivikkeelle huomautuksen, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Tästä saattaa olla suuri vaara opiskelijoille ja koulun henkilökunnalle ison onnettomuuden sattuessa.  En lähde maalaamaan sen enempää pirua seinälle.

Kyse on siis vakavasta laiminlyönnistä.  Mitä Sinä olet tehnyt asian selvittämiseksi.?  Eikö Sinun tehtäväsi ole arvioida, onko kysymyksessä räikeä velvollisuuksien laiminlyönti?  Eikö Sinun pitäisi vaatia että kaikki muutkin poistumisteitä koskevat asiat koko talotoimaessa olisi tutkittava vakavien vahinkojen eliminoimiseksi? Olet varmaan tietoinen muista talotoimea koskevista mokista, joista keskustellaan melko avoimesti.

Eikö Sinun pitäisi ottaa kantaa siihen, että sekä virka- että luottamusmiehet ovat venkoilleet ja väistelleet asian esilletuloa, joka on ilmeisesti jo pitkään ollut tärkeämpien luottamusmiesten tiedossä sekä kaupungin johdon tiedossa?

Lisäksi puskalennatin kertoo, että Päivike olisi vaatinut omia piiarrustuksiaan osaksi ulkpopuolisten arkkitehtien suunnitelmia heidän nimillään.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1196 on: 10. 01. 2013 09:09 »
Jos näin selkeissä vaaroja aiheuttavissa asioissa kuten hätäpoistumisteiden poistamisessa toimitaan oman ajatuksen mukaan vähät välittämättä asetuksista ja laeista, niin oletettavasti vähemmän selkeissä "harmaan" alueen tapauksissa välitetään edellistäkin vähemmän. Omien piirustusten vaatimus osaksi muiden suunnitelmia kuulostaa hyvinkin sellaiselta, että virkamies ei siitä kovin helposti jäisi kiinni.
Käytännössä se toimisi siis näin, virkamies esittelee omia piirustuksiaan arkkitehtitoimistolle ilman mitään "vaatimusta". Arkkitehtitoimisto kuitenkin ymmärtää asian niin, että parempi ottaa piirustukset käyttöön, koska muuten toiminta kaupungin kanssa hankaloituu. Luultavasti tästä johtuen valituksia esim. virkavirheistä ei tule kovin paljoa. Kaupungin kanssa asioivat yritykset eivät halua pilata tulevaisuuden mahdollisuuksiian joutumalla virkamiehen "mustalle listalle".
Tämä, jos mikä, jarruttaa Vaasan kehitystä.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline mielensapahoittaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 31
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1197 on: 10. 01. 2013 09:09 »
make kirjoitti:
Quote
Kaupungin kanssa asioivat yritykset eivät halua pilata tulevaisuuden mahdollisuuksiian joutumalla virkamiehen "mustalle listalle". Tämä, jos mikä, jarruttaa Vaasan kehitystä.

Sen ymmärtää, että yritykset vaikenevat ja korkeintaan puristavat kätensä nyrkkiin neuvottelupöydän alla mutta että luottamusmiehet vaikenevat sitä ei voi ymmärtää muutoin kuin oman edun kautta.  Eli virkamiesten ylivalta tunnustetaan ja pää painetaan alas.  Luottamusmiehillä on monia henkilökohtaisia etuja peesata virkamiestä.

Jo lähitulevaisuus näyttää onko uusi valtuusto yhtä kehno kuin edeltäjänsä. Toivoisi että kuorosta nousisi ainakin yksi totuuden ääni.

Offline Risto Helin

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2167
  • View Profile
  • Olen Suomalainen
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1198 on: 10. 01. 2013 09:09 »
Lähetin tässä yhtenä päivänä kyselyn Pelastusjotaja Tero Mäelle näistä Anna-Maija Salon  täällä esille tuomista asioista ja hän vastasi todella nopeasti viestiini.
Hän lupasi selvittää mikä on tilanne asiassa  tällähetkellä ja , että johtava palotarkastaja Jörgen Lang  antaa minulle asiasta tietoa sitä tarkemmin tutkittuaan.
veritas odium parit.

belurisk

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1199 on: 10. 01. 2013 09:09 »
Minusta turvallisuusaihe on nyt alkanut liiaksi pyöriä poistumistien ympärillä.
Käytännön toiminta turvallisuudessa on huomattavasti laajempi. Poikkihallinnollinen ja kaikkia hallintokuntia sekä liikelaitoksia koskettava.

Bert Lundström
projektikoordinaattori 2008-2009