Author Topic: Virkamiesmoraali  (Read 232616 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1200 on: 10. 01. 2013 09:09 »
Ja turvallisuus on erittäin tärkeä asia. Turvallisuuden lisäksi on paljon muita asioita, kuten aikaisemmin mainittuja vaatimuksia tiettyjen arkkitehtitoimistojen käytöstä, suunnitelmien lisäämisestä jne.

Vaikuttaa että turvallisuus on vasta pintaraapaisu, vaan kysymys on tätäkin laajemmasta kokonaisuudesta. Eli miten luottamusmiehet tosiaan henkilökohtaisesti saavat etuja antaessaan virkamiesten huseerata miten haluavata? Vai onko kysymyksessä pelko omasta paikasta, oman aseman menettämisen pelko.

Yhteistä näille kaikille asioille on kuitenkin se, että virkamiehet tekevät mitä haluavat ja luottamusmiehet eivät ole tai halua olla tehtäviensä ja vastuunsa tasalla. Tällöin ei löydy ketään, jolla riittäisi resursseja muuttaa hallintoa ja johtamistapaa avoimeksi ja kehittäväksi. Olen samaa mieltä mielensapahoittajan kanssa. Muutos on saatava aikaan, kaupunki ei voi vain elää vientisektorin siivellä ja kyykyttää alamaisiaan.
Virkamiesten ja luottamusmiesten pitäisi kumpienkin olla vaasalaisten palvelijoita, eikä toisinpäin!
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline Risto Helin

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2167
  • View Profile
  • Olen Suomalainen
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1201 on: 10. 01. 2013 10:10 »
Luottamusmiehillä kyse ei ole varmaankaan mistään paikkansa menettämisestä koska heille ei virkamiehet voi potkuja antaa. Noista eduista en ole kuullut enkä nähnyt joten en usko niihin ennenkuin nään.
veritas odium parit.

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1202 on: 10. 01. 2013 10:10 »
Ylläpito on saanut tämän A-M Salo casen yhteydessä lukuisia yksityisviestejä (tapio.parkkari(miuku)gmail.com), joista tässä mielenkiintoisimpia. Osa kirjoittajista on
 lähettänyt mielipiteensä omalla nimellään,  osa webbisähköpostin kautta nimettömänä.

-Ei ole kysymys vain Päivikkeen arkkitehtien töihin vaatimista omista lisäyksistä, vaan eräät vaasalaiset arkkitehtitoimistot signeeraavat muiden ei suosiossa olevien arkkitehtien täitä omissa nimissään, jopa niin  että unohtavat vierasarkkitehdin tagit.  Ei-suosittu saa rahansa, mutta suosikki maineen.

-Nonnih!  Hokkasen teksti tämän päivän foorumissa! Hän on jo aloittanut itsensä puhtaaksi pesun  ja toisen syyttelyn.

-Tässä jälleen on yritetty-kokeiltu niin valitettavan tutuksi tullutta vaikenenmisen ja hiljaisuuden strategiaa.  Odottavat, että kohu ja pöly laskee-poistuu ja arvostelijat ja kirjoittajat (siis omat kaupunkilaiset, palkanmaksajat) väsytetään ja turhautetaaan.  Valittu taktiikka saattaa vain tässä keississä olla toimimaton.

-Näkis joskus, että joku myöntää menetelleensä väärin!

-Jotenkin tuntuu todennäköisimmältä, että hiljaisuuden ja reagoimattomuuden jälkeen alkavat pyristelyt ja selittelyt.  Vastuun siirtäminen muille itseltä sekä syyttömien tavanomainen "tuomitseminen-hirttäminen".  Kuitenkin mielenkiintoista tullee olemaan.


-Miten näin elementäärisestä, itsestään selvästä asiasta, oppilaitosten henkilöturvallisuudesta, voikin tulla tällainen naurettava kädenvääntö?  Miten voidaan haudata pöytälaatikkoon ja julistaa salaiseksi asiaa koskeva selvitys? Minä olen häpnaadilla lyötynä.

-Läheltä seuranneena kaupungin virkamiesten keskuudessa on tsunami.  Se johtuu osittain Lumion jälkeensä jättämistä traumoista, mutta myös kirjoittelusta foorumissa.

-En uskalla käyttää työkonettani, enkä kaupungin kännyä, mutta voisin kertoa muutamia detaljeja.  Mikä neuvoksi?

Julkaisen lisää aina kun yksityisviestit sisältävät jotai uutta.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

belurisk

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1203 on: 10. 01. 2013 12:12 »

Turvallisuus menee nyt tänne Virkamiesmoraali-topikkiin.
Useille tai useimmille kirjoittajille/lukijoille lienee tuttu edelleenkin hyväksytty Maslowin selvitys/tutkimus ihmisten perustarpeista muotoiltuna hierakiaksi. Puhutaan Maslowin "teoriasta".
Kärkipäähän sijoittuu turvallisuuden tarve. Luonnollista jo lajin ja oman selviytymisen kannalta.
Korrelaatiot ja samankaltaisuudet eläinmaailman suhteen ovat ilmiselvät. Ihminen on eläin ja lajitovereilleen tuhoisin. Eläinkunnassa on kaksi ryhmää: saalistajat ja saalistettavat - yleispätevästi laajemmin hahmoteltuna faktaa. Joillekkin saattaa olla vaikeata myöntää tai tunnustaa.
Mikäli Maslow ei olisikaan heti tuttu, niin kaiketi googlettamalla selviää, jos kiinnostusta riittää.

Bert Lundström

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1204 on: 10. 01. 2013 12:12 »
Vastaus Makelle ja Tapio Parkkarille:

Minulla on omakohtaisia kokemuksia projekti-insinööri Risto Päivikkeen arkkitehtonisista ja LVI- teknisistä ambitioista kahdessa isossa rakennushankkeessa: Kauppiksen remontti ja muutostyöt sekä VAO/VAKKin Sähkö-Metallin uudisrakennushanke Sepänkyläntie 14-16:ssa.

Ennen Kauppiksen muutostöiden alkua Risto Päivike johdatteli minut muutettavien tilojen läpi ja kertoi tarkoin, mitä vanhoja rakenteita ja systeemejä tulee säästää ja miten uudet tilat on mitoitettava ja sijoiteltava.
Rakennustyön edistyessä kävi selväksi, että vanhoja rakenteita ja tiloja ei voinut säilyttää, vaan ne oli purettava joko kokonaan tai osittain. Lopputulema oli se, että Päivikkeen pyrkimys aikansa eläneen tekniikan ja tilajärjestelyn säilyttämiseen johti purkamiseen ja tuplasuunnitteluun ja moninkertaisesti suurempiin rakennuskustannuksiin. 

Kauppiksen mediaopetustiloihin tuli uusi TV-studio, joka vaatii hyvin tehokkaan äänieristys-, valaistus- ja ilmastointitekniikan. Risto Päivike teki lupilooran kanteen ilmastoinnin periaatesuunnitelman ja käski minun tehdä tilasuunnittelun sen mukaisesti. Rakennuslupa haettiin näillä piirustuksilla

Oikea LVI-suunnittelija totesi, että Päivikkeen suunnittelema systeemi ei ole toteuttamiskelpoinen. Uusiksi meni sitten minun tilasuunnitelmanikin. Rakennustarkastaja totesi mediasiiven lopputarkastuksessa, että tämähän on aivan eri rakennus kuin rakennuslupakuvissa. Rakennustarkastaja ilmoitti, että on haettava uusi rakennuslupa.

Ennen Sähkö-Metallin uudisrakennusten suunnittelua sain Risto Päivikkeeltä hänen itsensä ruutupaperille piirtämän tilakaavion. Siitä kaaviosta on totuuden nimessä sanottava, että se oli hyvä. Minä lähdin sen pohjalta liikkeelle mielihyvin.  Päästiin niinkin pitkälle kuin rakennuslupakuvien laadintaan.

Mutta siinä vaiheessa kollegani, arkkitehti Timo Viitala Talotoimesta määräsi noudatettavaksi aivan päinvastaista tilajärjestelyä kuin Päivike. Luonnokset piti muuttaa Viitalan mieleisiksi. Puolen vuoden työ lähes hukkaantui ja hanke viivästyi puolella vuodella, minkä Päivike julkisuudessa julisti  minun syykseni.

Päivike puuttuu  hyvinkin pieniin yksityiskohtiin ja antaa niitä koskevia ohjeita ominkäsin piirrettyinä piirustuksina. Hän ei pelkästään puutu arkkitehtonisiin seikkoihin, vaan myös rakennesuunnittelijan suunnitelmiin. Päivikkeen ohjeet ovat jumalansanaa lainatakseni hänen omaa ilmaisuaan.  Niitä on siis noudatettava mukisematta.

Edellä vain muutama minun kokemani tapaus. Muilla suunnittelijoilla ja urakoitsijoilla  varmaan olisi kosolti kerrottavaa omista kokemuksistaan. 

Paha juttu on se, että Päivikkeen toimintatavoilla hankkeiden hinta ylitti kustannusarviot, aikataulut venyivät,  eikä lopputulos aina ollut paras mahdollinen. Minulle itselleni on aiheutunut katastrofaalinen taloudellinen tilanne, sillä Talotoimi jätti Päivikeen teettämät lisätyöt maksamatta. Määrärahat olivat kuulemma jo lopussa.  Uskon sen.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1205 on: 10. 01. 2013 13:01 »
On kiitettävää, että käydään asiallista kritiikkiä. Kritiikkiä on  tietysti monen tasoista. Jaottelisin
sen kahteen päätyyppiin: rakentavaan kritiikkiin ja hajottavaan kritiikkiin. Hajottavaan kritiikkiin minä lasken asiantuntemattomat "möläyttelyt" ja perusteettomaan henkilökohtaisuuksiin menemistä jossa ei ole nähtävissä mitään syytä eikä järkeä.

Tämä keskustelu on ollut erittäin hyvää josta olkoot virkamiehille, että päättäjille oppimista.
Minä odotan uudelta valtuustolta päättämisen taitoa. Valtuusto, kaupunginhallitus ja lautakunnat tekee päätöksiä joita tulee noudattaa. Päättäjiä ja virkamiehiä sitoo hallintolaki, laki edellyttää viivytyksetöntä päätöksen tekoa ja päätösten  noudattamista virkamiehilta. Kehoitan googlettamaan Finleksistä
hakusanalla Hallintolaki. Ja joka haluaa  tutustua tarkemmiin lakiin, niin kannattaa lukea lainperustelut hallituksen esityksen ja eduskunnan vastauksen. Tieto alkaa olla hanskassa kun vielä lukee KHO:n antamat ennakkopäätökset. Meillä on vielä virkamieslaki ja kuntalaki johon kannattaa tutustua.

Se on hallintolain vastaista, että johonki "postimerkkikaavaan" menee yli kymmenen vuotta aikaa.
Siinä voi syntyä vahingonkorvausvastuu.

Pohjalainen sananlasku sanoo, millaiset on isännät, sellaiset ovat rengitkin. Sen huomion olen tehnyt, että Vaasassa ovat päättäjät hivuttaneet valtaansa virkamiehille. Olen monta kertaa kuuluttanut, mitä on hyvä hallintotapa? Se kuuluu yliopistossa perusopintoihin, vaan ompa unohtunut mitä on opettu.

Mennäkseni historiaan, valtaeuvos Axel Oxtentjärnä 1600-luvulla opetti alamaisille Jumalan ja virkamiehen pelkoa. Vaikka nyt ollaan avoimessa yhteiskunnassa, niin virkamiehet ovat asettaneet itsensä lasikuvun alle. Edelleen kansalaisen  pitää on olla nöyrä ja alamainen ja kuuliainen. Se ei sovi nykypäivään.
Virkamisten kuin päättäjienkin pitää tässä kansalaisyhteiskunnassa olla avoimia ja kestää myös kritiikkiä. Sillä tavoin rakentuu demokraattinen yhteiskunta.

Olen miettinyt, olisiko terveellistä olla valtuustossa oppositio? Ainakin enemmän syntyisi keskustelua.

Mitä tulee Bert Lunströmin kritiikkiin hätäuloskäyntien  tarpeellisuudesta. Se on ehdotanta.
Tutkimuksissa on osoitettu, jos hätätiet olisi ollut, olisi kouluampumisten uhriluku ollut paljon pienempi. Kyllä kansalaisella on oikeus vaatia turvallisuutta jo ennalta ehkäisevinä toimenpiteinä.

Käydään kritiikkiä ja toivoisin  että virkamiehet ja päättäjät osallistuvat keskusteluun. Tehdään partempaa Vaasaa.

Pentti Suksi


Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1206 on: 10. 01. 2013 15:03 »
Risto Helinille:
Kirjoitin väärin paikan menettämisestä. Tarkoitin ehkä enemmänkin sitä, että osa luottamusmiehistä ovat ehkä enemmän tai vähemmän liian hyvää pataa virkamiesten kanssa. Kun syntyy liian luottamuksellinen kaverisuhde, niin ei kai silloin voi kaveria laittaa pulaan ?
Tällöin suuri vastuu muutoksesta jää niille luottamismiehille,  jotka eivät kuulu ns. piiriin. Erityisesti tilanne on vaikea silloin kun lautakunnan puheenjohtaja on virkamiesten kaveria. Tällöin lautakunnan rivijäsenellä  ei varmasti ole helppo tehtävä alkaa tonkia väärinkäytöksiä, vaikka niin pitäisi tehdä.
Eli ongelma on se, että virkamies voi tehdä mitä haluaa ( A-M Salon kertoman mukaan esim. Päivike)
ja kukaan ei puutu asiaan. Ei esimies, ei luottamusmiehet ja homma jatkuu entisellään.

Nyt meillä on kaikilla mahdollisuus muuttaa vaasalainen hallintokulttuuri vastaamaan nykyaikaa. Ei siis lakaista näitä väärinkäytöksiä maton alle, vaan vaaditaan omia valitsemiamme luottamusmiehiä ottamaan vaasalaisten heille antama mandaatti takaisin. Helpointa muutoksen tekeminen on Seppo Ravon johdolla. Kaupunginhallituksella on asiaan korkein kansan valtuutus.

Kohti parempaa Vaasaa!
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1207 on: 10. 01. 2013 17:05 »
Seppo Rapo, Heimo Hokkanen, teidän tuoreimmista puheenvuoroistanne tuli mieleeni se vaalikoneen kysymys, että pitäisikö luottamushenkilöiden olla oikein  osaaikatyössä kaupunkilaisten palveluksessa.
Vastasin kyllä.
Luottamustoimen hyvä hoito on vähintäinkin puolipäivätyötä.
Jos luottamushenkilö olisi kaupungin palkkalistalla selkityisi ehkä sekin, kenen palveluksessa hän oikein on.
Luottamushenkilö on demokratian toimivuuden turvaamiseksi nimenomaan äänestäjiensä palveluksessa samoin kuin viranhaltijat ovat kaupunkilaisten palveluksessa. Kaupunkilaiset maksavat jo nyt  viranhaltijoiden palkat, mikseivät maksaisi luottamustoimen hoidostakin.
Silloin ei luottamustoimen hoitajan tarvitsisi nuoleskella virkamiesten saappaita, koska kumpikin porukka olisi samalla lähtöviivalla, mutta luottamushenkilöt selkeästi esimiesasemassa virkahenkilöihin nähden.


Jokaisen on syytä ymmärtää, että meillä luotamushenkilöillä on rajallinen aika käytettävissä asioiden hoitamiseen
Itse olen kokopäivätöissä energiaklusterissa. Jos minä olen töistä poissa ei minulle kukaan maksa palkkaa.
Olen ymmärtänyt, että tuleva kuntalaki edesauttaa sitä, että luottamusmiehet voivat saada aikaa tehtävien hoitamiseen.
Mikään ei estä että Vaasassa toteutetaan vaikka heti ns. Turunmalli jossa kh;n pj saa kohtuullisen korvauksen eli voi hoitaa tehtäviään kokopäivätoimisena, puolipäiväisenä tai miten vaan sovitaan.   


« Last Edit: 10. 01. 2013 17:05 by Seppo Rapo »
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1208 on: 10. 01. 2013 17:05 »
Pentti Suksi
Quote
Käydään kritiikkiä ja toivoisin  että virkamiehet ja päättäjät osallistuvat keskusteluun. Tehdään partempaa Vaasaa.

Juuri näin. A-M Salon aloittama keskustelu on nyt laajentunut luottamusmiesten ja virkamiesten herkkään suhteeseen.  Selkeä vaatimus on vallan palauttamisesta takaisin kansan valitsemile edustajille.

Vain avoin ja kriittinen keskustelu voi viedä kehitystä tähän suuntaan.  Siitä on tämä ketju hyvä esimerkki.  Kansalaiskeskustelussa on hyväksyttävä myös väärät tai puutteelliset tiedot. Aivan selvä vaatimus on tietysti se, että ne jotka tietävät asioiden oikean laidan myös siitä kertovat.

Joskus tuntuu siltä että vaikeminen tai väärien tietojen  hyväksyminen ovat keinoja taittaa kritiikilta kärki.  Väärien tietojen sallimisella pyritään osoittamaan koko keskustelu epäasialliseksi.

Vaasan tulevaisuutta ajatellen vain mahdollisiman laajapohjainen keskustelu voi viedä kehitystä eteenpäin.  Tässä on suuri haaste virkamiehille, uusille ja vanhoille  valtuutetuille sekä kaikille vaasalaisille.

Foorumin kannattaa rekisteröityä ja ottaa oma vastuu Vaasan kehittämisestä.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1209 on: 10. 01. 2013 18:06 »
Tapio Parkkari, muistelen jonkun muinisen valtiomiehen tai sotapäällikön sanoneen: Valtaa ei anneta, se otetaan. Vaasassa on monista historiallisista syistä johtuen käynyt niin, että täällä virkamiehet ovat ottaneet vallan.

Kehitys juontaa Vaasan palon jälkeiseen aikaan asti. Silloin vaikutusvaltaiset porvarit mielistelivät virkamiehiä saadakseen ensinnä uuden kaupungin rakentamisen alkuun ja  liiketoimien kannalta suotuisaan paikkaan (esim. kauppa ja laivanrakennus). Toisekseen omalle perheelle piti saada hyvä tontti uudesta kaupungista.

Meininki jatkui myöhemmin. Rewell Canter on virkamiesten ja porvarien yhteistyön voimannäyttö. Itse asiassa koko torin alue parkkiluolineen. Sama ei ole onnistunut Kondis-tiimiltä.
Virkakoneisto on koko nykyisen Vaasan ajan kerinyt itselleen valtaa niinkuin köysikieppiä, ja luottamusmiehet ovat antaneet asian tapahtua omia etujaan ajatellen.

Media on saatu hiljaiseksi siten, että esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtajana oli kauan valtalehden päätoimittaja. Eikös Pohjalaisen  toimitusjohtajan Päivi Sairon aviomies ole Halli Oy:n toimitusjohtaja? Halli Oy:n edut parkkiluolaston rakentamisessa ovat törmäyskurssilla Kondiksen parkkiluolahankkeiden kanssa. Pohjalainen ei juurikaan kirjoita Kondiksesta mitään.
 
SOK lienee suuri osakkeenomistaja Rewell Centerissä ja KPO on havitellut Kondiksen ideaa itselleen.  Kaupunkisuunnitteluvirasto on suopea torin alueen hankkeille ja edesauttaa niitä, mutta on pannut 10 vuotta onnistuneesti kapuloita Kondiksen rattaisiin, koska sen toimijat eivät kuulu Vaasan vanhaan eliittiin.

Aika selvä on tämä vanha valtarakenne ja perinne  Vaasassa. Katsokaapa vaan tarkemmin ja huomioikaa, kuka mitäkin tekee, puhuu ja edistää. Ja mitä vastustaa. 

Edistystä ei tapahdu ilman rakenteellista muutosta. Luottamusmiesten- ja naisten tulee ryhdistäytyä ja ottaa takaisin se valta, joka heiltä on vähitellen mennyt.  Tietenkin virkakunta pitää saavutetusta valta-asemasta  kiinni kynsin hampain. Ja on viimeaikoina nähty, että tulokkaat oppivat talon tavoille ällistyttävän nopeasti.

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1210 on: 10. 01. 2013 19:07 »
Anna-Maija,
analyysisi on aivan oikea.  Tosin siihen pitää ottaa mukaan ruotsinkielisen pääoman ja pääomasukujen taloudellinen ja henkinen valta.  Vaasassa ovat luottamusmiesten ja virkamiesten suhteet täysin vääristyneet mutta vain harva haluaa niitä muuttaa, koska järjestelmä sopii kaikille vallassaolojoille.

Seuraus tästä on että tavallinen  vaasalainen on menettänyt kaiken mielenkiintonsa kunnallista politikointia kohtaan.  "Miksi piitata, kun tekevät kuitenkin niin kuin parhaaksi näkevät", on yleinen ajattelutapa.

Järkyttävintä on että uusikin valtuutettu oppii talon tavat 2 viikossa. Tästä kertoo olematon kiinnostus tämän foorumin kansalaismielipiteitä kohtaan.

Halli Oy:n ja Rewell Centerin kytky Pohjalaiseen vaikuttaa ilman muuta.  Mutta niin vaikuttaa Schauman-säätiön ja Vasabladetin kytky myös siihen, mitä vaasalaisille kerrotaan. rkp:läiset sukusiitokset vaikuttavat vahvasti päätösten tekoon

Epäilyttävää on myös Vaasan kaupungin virkamiesten kuuluminen kuntapäättäjiin kuin kuntapäättäjien osallistuminen esim. korruptiolta haiskahtavaan KPO:n hallintoon.

Pienen etsinnän jälkeen näitä löytyy pilvin pimein.  Sanotaan nyt vielä vaikka muutaman johtavan virkamieahen kuuluminen useihin erilaisiin johtokuntiin, joista  muinainen
ZZ Pitkämäki oli malliesimerkki.

Tälläinen kaupungin johtavien virkamiesten ja talouselämän johdon yhteinen tiekartta vapaamuurarit, lionsit, oddfellowi ja monet muut eliitin hiekkalaatikot mukaan lukiaen olisikin hiuksianostatavaa lukemista jos joku selaisen viitsisi tehdä.
« Last Edit: 10. 01. 2013 19:07 by Tapio Parkkari »
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1211 on: 10. 01. 2013 19:07 »
Kuten Tapio kertoo viimeisessä lauseessaan. Mutta lisäisin siihen myös: ja uusi virkamies oppii yhdessä viikossa....
Miksi muuten uusi toimialajohtaja laittaa pään pensaaseen? Ja en tarkoita tällä Kentalaa.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1212 on: 11. 01. 2013 04:04 »
Vaasalainen kunnanvaltuutettu Risto Helin pyysi pelastuslaitokselta kantaa A-M Salon tässä ketjussa esille nostamaan rak. Insinööri Risto Päivikkeen toimiin kauppiksen hätäpoistumisteiden suhteenm. Helin lähetti vastauksen minulle julkaistavaksi ja kommentteja varten.  Kommentoin vastausta hiukan myöhemmin.

Vastaus
Selvittelin asiaa rakennuslupa-asiakirjoista, palotarkastuspöytäkirjoista ja keskustelemalla palotarkastusinsinööri Thomas Nyqvist:n kanssa. Tekstissä on ilmeisesti vuosivirhe, koska ”mediaopetustiloja ” on E-osassa vuonna 2008 myönnetyssä rakennusluvassa jossa rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut osittaisia lopputarkastuksia vuonna 2009.
 
Rakennuslupa-asioissa toimivaltainen viranomainen on Vaasan rakennusvalvonta. Rakennusvalvonnalla ja pelastuslaitoksella on hyvä yhteistyö, ja rakennusvalvonta on kutsunut pelastuslaitokselta edustaja rakennuskatselmusmiesten kokoukseen, jossa rakennus- ja toimenpideluvat käsitellään ennen päätöksentekoa.

Tämä on hyvä asia sillä silloin lupaviranomainen voi hyödyntää pelastusviranomaisen asiantuntemus turvallisuusasioissa.  Usein pelastusviranomainen  neuvoo suoraan myös suunnittelijaa paloturvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä – kuten myös tässä projektissa on tehty.

Periaatteemme saneerauskohteissa on, että varsinkin poistumisturvallisuuteen liittyvät puutteet on korjattava saneeraustyön yhteydessä. Pelastusviranomainen on kirjoittanut lausunnon rakennusvalvontaviranomaiselle myös tästä projektissa.
Lausunnossa huomautetaan mm. E-siiven uloskäytävistä. Rakennusluvassa ei kuitenkaan ole edellytetty, että pelastusviranomaisen lausunnossa mainittu uloskäytävän puuttuminen pitäisi korjata tämän rakennusluvan toimenpiteenä, vaan tilanne on sama kuin edellisessä lainvoimaisessa rakennusluvassa.
 
Pelastusviranomainen on suorittanut yleisen palotarkastuksen kohteessa vuonna 2011 ja seuraava tarkastus on vuorossa 2013. Vuoden 2011 tarkastuspöytäkirjassa ei ole mainintaa puuttuvista varateistä. Rakennuksen turvallisuusjärjestelyt määritellään rakennusluvassa ja yleisessä palotarkastuksessa valvotaan, että turvallisuusjärjestelyt pysyvät rakennusluvan mukaisina.
 
Informoin kohteen tarkastajaa tästä asiasta ja pyydän, että hän seuraavassa yleisessä palotarkastuksessa erityisesti katsoo, että rakennuslupapiirustuksissa näkyvät varatiet, jotka kuitenkin ovat piirustuksien mukaisen muutosalueen ulkopuolella, on käyttökelpoiset.  
 
Terveisin!
Jörgen Lang
johtava palotarkastaja     
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1213 on: 11. 01. 2013 11:11 »
Tapio Parkkarille ja Risto Helinille:

Hyvä, että Jörgen Lang vastasi.
 
Olen lähettänyt Langille  meilin, koska hän ei ehkä ole saanut  Talotoimen taholta tietoa kaikista Kauppiksen remontin vaiheista, mitä tulee henkilöturvallisuuteen. Näyttää siltä, että ei rakennusvalvontaviranomainenkaan tiennyt etukäteen, mitä Kauppiksella oli todella tehty tai jätetty tekemättä rakennusluvan myöntämisen jälkeen.
 
Palaan asiaan heti, kun olen saanut Langilta vastauksen.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1214 on: 11. 01. 2013 11:11 »
Nyt alkaa tulla oikea nuotti ja siitä soittamaan. Kansalaiskeskustelu päättäjien ja viranomaisten kesken on tuottamassa ensimmäistä tulosta. Olen peräänkuuluttanut vuosia hyvää hallintotapaa
ja kansalaisille päin avointa hallintoa. Asiallinen kritiikki tuottaa näemmä tulosta, ehkäpä ensimmäisen kerran. Aina tulee virkamiesten muistaa, että virka ei ole itsetarkoitus, kuin mitä se on ollut historian kuluessa. Virkamies on aina kuntalaisten palveluksessa ja tekee työtä kotikaupunkinsa hyväksi.

Täällä joku toi esille sen, että luottamushenkilön ja virkamiehen välit ovat liian hyvät. Näin se ei saisi olla, että luottamushenkilöiden päätöksenteko hämärtyy. Luottamusmiehen ja virkamiehen välillä on oltava tietty ero. En tarkoita mitään vihamielisyyttä. Minä tarkoitan sillä sitä, että luottamushenkilö on itsenäinen päätöksenteossa eikä anna itseään liiaksi virkamiesten johtaa.
On uskallettava olla erimieltä, se lopputulemana tarkoittaa sitä, että asioita valmistellaan huolellisemmin ja otetaan huomioon ei näkökohtia. Syntyy perusteltuja ja oikean näköisiä päätöksiä.

Valitettavasti meillä on ollut pitkään se ilmapiiri, kun luottamushenkilöt lusmuilevat päätöksen teossa siirtämällä valtaa virkamiehille. Ilmapiiri on vanhoillistunut ja ummehtunut. Nyt odotan uudelta valtuustolta ja en ole ainut, että päättäjät tutkivat ennen päätöksen tekoa itsenäisesti
ja myös toimivat itsenäisesti ja avoimesti. Eli enemmän avointa päätöksen tekoa ja kuuntelemisen jaloa taitoa.

Kiitos kaikille kirjoittajille, tämä on ollut sitä oikeaa kritiikkiä ja keskustelutaitoa. Tästä voi rakentua jotain uutta. Kansalaisyhteiskuntaan menemistä.

Pentti Suksi

Offline mielensapahoittaja

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 31
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1215 on: 11. 01. 2013 12:12 »
Pentti Suksen mielipiteeseen on helppo yhtyä.  Yksi asia minua hieman närästää ja se on se kun viranomainen selittää toisten viranomaisen tekemisiä puhtaaksi. (vaikka se totta olisikin) Hyvin usein puhtaaksi pesussa paistaa lävitse kaveruus tai jokin muu yhteinen tekijä.

Olisin siis valmis jättämään koko alkuasetelman silleen ja keskittymään tämän topicin otsikkoon eli virkamiesmoraaliin.

Millaista virkamiesmoraalia on, että virkamies joka aivan selvästi käy täällä, mutta ei puutu ja korjaa selkeästi havaitsemiaan virheitä. Se voidaan tulkita vain niin että tällainen v-mies toivoo että foorumi tekisi sellaisen mokan että sen toiminta loppuisi siihen.

Esimerkiksi Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannaksella on oma twitterprofiili ja hän myös kirjoittaa ja vastaa saamiinsa twiitteihin. 

Mikseivät herrat Joakim Strand, Tomas Häyry ja Seppo Rapo ja muut keskeiset vaikuttajat voisi vastata oman kaupunkinsa asukkaiden esittämiin kysymyksiin.  Olisiko siitä jotain haittaa?

Väitän että maailma kehittyy juuri tähän suuntaan.  Isojenkin herrojen on laskeuduttava tavallisten maan matosten joukkoon.  Olisi todella lämmittävää jos valtuuston puheenjohtaja tai kaupunkinjohtaja vastaisi henkilökohtaisesti juuri minun esittämääni kysymykseen.

Nyt pojat tarkkana.  Tässä oli kysymys.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1216 on: 11. 01. 2013 12:12 »
Siirretty turvallisuus ja riskienkartoitus Vaasassa ketjuun
ylläpito
« Last Edit: 11. 01. 2013 13:01 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1217 on: 11. 01. 2013 13:01 »
Mielensapahoittaja on oikeassa. Kaikki tekevät virheitä, mutta suomalainen tai pohjalainen tai mikä lie perisynti korostuu usein virkamiehissä. Mitään virheitä ei myönnetä, ei ainakaan oma-aloitteisesti ja virkamiehet seisovat toinen toistensa takana. Ei ihme, että kansalainen tuntee itsensä avuttomaksi ja turhautuu demokratiaan, kun poliitikot vain taputtelevat virkamiehiä olalle.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1218 on: 11. 01. 2013 13:01 »
Siirretty turvallisuus ja riskienkartoitus Vaasassa ketjuun
ylläpito
« Last Edit: 11. 01. 2013 13:01 by vaasalainen »

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1219 on: 11. 01. 2013 20:08 »

Mikseivät herrat Joakim Strand, Tomas Häyry ja Seppo Rapo ja muut keskeiset vaikuttajat voisi vastata oman kaupunkinsa asukkaiden esittämiin kysymyksiin.  Olisiko siitä jotain haittaa?


Olen vastannut kaikkiin s-postilla tulleisiin kysymyksiin sekä fb:n kautta tulleisiin kysymyksiin, samoin vastaan tällä palstalla oleviin omalla nimellään kirjoittavien kysymyksiin jos huomaan ne. Samoin ihmiset soittavat aika paljon, yleensä soitan takasin jos en voi vastata soittohekellä.
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1220 on: 12. 01. 2013 17:05 »
Pitäisiköhän Vaasassakin tutkia, ketkä kaikista virkamiehistä, korkeista luottamusmiehistä ja alueen yrittäjistä (erityisesti rakennusalan) istuvat samassa pöydässä vapaa-ajallaan?

http://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/mot-setvii-vapaamuurareiden-kytkoksia-1.1318506?localLinksEnabled=false
"Veljesmuurareita ja mestarimuurareita velvoitetaan auttamaan vain toisia veljesmuurareita tai mestarimuurareita"?

Muokattu:

eli tuoltahan löytyy jotain:
http://vaparit.blogspot.fi/2008/10/vapaamuurarit-eli-vaparit.html
Risto Päivike näyttää olleen silloin mukana, jos sillä on jotain merkitystä
« Last Edit: 12. 01. 2013 17:05 by make »
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline Risto Helin

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2167
  • View Profile
  • Olen Suomalainen
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1221 on: 12. 01. 2013 18:06 »
Eipä nuo muurarien rivit olleet muutama vuosi takaperin kovinkaan yhtenäiset, valtuustossa pyöriteltiin asiaa jossa eräs vaasalainen pitkänlinjan muurari ei saanut omiltaan tukea. Pettymyksestään myös mainitsi minulle, ja onhan noita kaikenlaisia muita seuroja esim. urheilun puolelta joita voisi samanlailla arvioida.
veritas odium parit.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1222 on: 12. 01. 2013 18:06 »
make
Quote
Pitäisiköhän Vaasassakin tutkia, ketkä kaikista virkamiehistä, korkeista luottamusmiehistä ja alueen yrittäjistä (erityisesti rakennusalan) istuvat samassa pöydässä vapaa-ajallaan?
l

Tottakai pitäisi.  Joku ohjelmoija voisi vapaa-aikanaan laatia helpon tai peräti visuaalisen ristiintaulukointiohjelman, jota käyttäjät voisivat täyttää.  Eli Yhden ihmisen kaikki kytkyt näkyisivät kartttana.  Tieto on lähes aina julkista, ja vaikka ei olisikaan. 

Tälläinen kartta näyttäisi nopeasti kaikki kytkyt ja antaisi ihmisille mahdollisuuden arvioida ko. henkilön luotetavuuden ja jääviyden tason.

Esim Jenkeissä on tällainen nimeltä They Rule:
http://theyrule.net/about
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1223 on: 12. 01. 2013 19:07 »
Ja jos taulukointi olisi tehty oikein hyvin, niin se voisi tämän lisäksi pisteyttää eri yhteydet eri tasoisilla pisteillä ja lopputulemana kovat pisteet kertoisivat jo aikamoisesta jääviydestä. Esim. Vapaamuurarit 10 pistettä, Lions 8, Rotary 8, Kuoro 6, hirviseura 4, moottoriveneseura 4, purjehdus 4, golf 3 jne jne...
Eli mitä pienempi porukka ja vaikeampi päästä, sitä isommat pisteet.

Lisäys:
Ja samanaikainen jäsenyys menneisyydessä voisi antaa alle viisi vuotta vanhoille puolet pisteistä, ja vielä yli 5v kolmasosan, sillä kyllähän nuo yhteydet säilyy pidemmän aikaa.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1224 on: 12. 01. 2013 19:07 »
Ylläpito on saanut henkilökohtaisen, varsin suorasukaisen viestin, jonka sisältönä on, että kaupungin parkkipaikkarakentamisessa on mahdollisuus korruptioon.

Peliä
Vaasassa tämä  parkkipaikkavelvoitteiden nimellä kulkeva peli käydään hurjalla vauhdilla ja tässä pelissä istuvat avainasemassa "kaavoittajan" rengit, hallintojohtajat parkkipaikoista hyötyjät jne.

Vaasassa peli pelataan niin, että rakentaja tai maan omistaja ei ole Vaasan kaupunki, vaan määrätyt suosiossa olevat tahot , kuten toriparkki jne.

http://www.soininvaara.fi/2013/01/12/nain-asunnoista-saadaan-kalliita/

Katso teatterikorttelin parkkivelvoitteet ja vapaaksiosto-kuviot

http://yle.fi/uutiset/vaasan_kaupungin_pysakointiongelmiin_tulossa_helpotusta/6421767

Käytännössä siis kaupunki kerää rahat (piilevä takaus) esim. toripankin puolesta.

Uskooko todella vielä joku sinisilmäinen, että nämä virkamiehet tekevät tämän vain sen takia …….. ”että aina on tehty niin” ja ”se on ihan normaalia toimintaa”. 

Tämä aihe on täysin tabu ja tästä perusmädästä ei saa puhua, ei ainakaan nimellä.

Ei allekirjoitusta

Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1225 on: 12. 01. 2013 19:07 »
Tuohan on selvää, että ei teatteriparkkiin ketään autoansa vie, eli tappiollista olisi rakentaa sinne isoa parkkiluolastoa. Pitkässä juoksussa voi olla toisin. Velvoite siis maksatetaan tässä tapauksessa kaupunkilaisilla, jos kerran Peab ei sitä maksa. Ja hyötyjänä mm. Toriparkki ja mahdollisesti Peab. Ymmärsinkö oikein?
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1226 on: 13. 01. 2013 06:06 »
Myös toinen meili viittaa koplingin mahdollisuuteen.  Lähettäjä liitti meiliinsä Taloussanomien jutun 12.01, 2013 ”Naapurin autopaikka käy sinulle todella kalliiksi”.

Jutussa todetaan mm:

”Autopaikan rakentaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia, ja kustannuksista vastaat sinä, osakkeenomistaja – oli sinulla autoa tai ei. Ilman autopaikkaa uuden asunnon neliöhinta olisi satasia halvempi. Miksei paikasta maksa vain sen käyttäjä?
Yhden autopaikan rakentaminen voi maksaa jopa 80 000 euroa, sanoo rakennusyhtiö YIT:n asuntorakentamisen liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita. ”

Linkki:
http://www.taloussanomat.fi/autot/2013/01/12/naapurin-autopaikka-kay-sinulle-todella-kalliiksi/2013538/304
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Tapio Parkkari

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 875
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1227 on: 13. 01. 2013 06:06 »
Koplauksen mahdollisuus kiinnostaa, sillä ylläpito on saanut foorumin sisäisen posti kautta seuraavan:

"Entä sähkö- ja vesiliittymämaksut, vastaavatko ne oikeita kustannuksia vai ovatko ne piilosiirtoja muilta kuluttajilta rakennuttajalle?

Eli kaavoitusmaksu pitäisi käyttää niihin kuluihin, mutta meneekin keskushallinnolle, jolloin sähkönsiirto ja veden käyttäjille tulee kustannuspaine.

Tämä ei saa edetä... jotain satun tietämään. Eli taas kerran kysymys läpinäkyvyydestä.

Lähettäjän nimi tai nimimerkki.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1228 on: 13. 01. 2013 12:12 »
Odd Fellow -historiaa

”Keskiajalla Englannissa syntyi käsityökiltoja edistämään ja harjoittamaan tiettyjä ammatteja ja elinkeinoja.
Yhteiskunnan sosiaalisen lainsäädännön puute johti siihen, että killat ja ammattikunnat ottivat tehtäväkseen auttaa jäseniään ja heidän perheitään työttömyys-, sairaus- ja kuolintapauksissa.
Vähitellen käsityökiltojen alkuperäinen merkitys heikkeni ja jäljelle jäi se toiminnan osuus, joka perustui yhteenkuuluvaisuuteen ja sisäiseen avunantoon. Tämä kehitys on vaikuttanut siihen yhdistys- ja veljeskuntatoimintaan, jolle on tunnusomaista eettisten oppien ja käytännön avustustoiminnan harjoittaminen. Odd Fellow -Veljeskunnan juuret ovat todennäköisesti tässä yhteiskuntakehityksessä.

Suomen ensimmäinen loosi, Wasa, perustettiin Vaasassa vuonna 1925.
Euroopan Suurloosi, The Grand Lodge of Europe I.O.O.F., on perustettu 16.6.2007, jolloin ensimmäiset virkamiehet asetettiin virkoihinsa. Ensimmäinen Grand Sire oli Hans Pedersen Tanskasta.
Emme ole luoneet Euroopan Suurloosia eristääksemme itsemme muusta Odd Fellow -maailmasta, olemme luoneet sen, että se voi yhdessä kaikkien sisarten ja veljien kanssa saada aikaan muutoksen maailmassa." - Hans Pedersen.”

Odd Fellow Lastenrahastosäätiön asiantuntijaryhmässä on Vaasasta Stig Bergkulla (12 ZachariasTopelius ),lääketieteen lisensiaatti ja on työssä en tiedä onko enää Vaasan keskussairaalassa.

”Odd Fellow -aate:
Vanhat käskyt kokoussalimme seinällä soveltuvat mielestämme myös tähän päivään. Meidän tulee:
Käydä tervehtimässä sairaita
Auttaa hädänalaisia
Haudata kuolleet
Kasvattaa orvot


Eli siinä ovat heidän aatteet myös tänään. Vapaamuurarit eivät siis kehitä julkista hyvinvointivaltiota looseissaan. Mutta toisaalta he näyttävät olevan johtavissa viroissa Vaasassakin.
Jakavatko he siis viroissaan vain armoa sairaille, hädänalaisille, kuolleille ja kasvattavat orpoja?

Herrat siis jakavat armoa köyhille, sairaille tai muuten oikeudettomuudessa eläväville kapitalistisen yhteiskunnan kansalaisille. Heidän toiminta on siis juuripäinvastaista kuin on työväenliikkeen julkinen hyvinvointivaltion rakentaminen.
Salaseuroilla ei tätä nykyistä yhteiskuntajärjestelmää, työttömyyttä ja köyhyyttä voi poistaa. Vaan juuri päinvastoi, niillä pidetään yllä rahanvaltaa tässä maassa ja eriarvoisuutta.

http://www.loosi.info/Lastenrahasto/
http://www.henrikloosi.net/OFhistoriaa.htm

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1229 on: 13. 01. 2013 18:06 »
Ihmisillä on tietysti kokoontumisen vapaus, mutta silloin kun verkostoja käytetään väärin oikeudettoman edun saamiseen, niin pitäisi virkavallan puuttua asiaan. Enimmäkseen tässä siis nykyaikana voi olla kysymys virkamiehen, poliitikon ja yritysjohtajan omien etujen valvonnasta ajaen muiden kansalaisten ja yritysten etujen yli.
Esimerkkinä vaikkapa siis tämä Kondis hanke, joka on yrittäjän hanke. Toisi töitä jne. Jotta Kondis hanke ei toteutuisi, onko Kondis hankkeen yrittäjän etuja tallottu jollain tavalla. Ehkäpä virkamiesten ei olisi hyvä olla osallisina tälläisissä, kuten Risto Päivike on.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline Insinööri

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 122
 • Karl Marx työläistentyö on yhteiskunnan selkäranka
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1230 on: 14. 01. 2013 15:03 »
Vapaamuurarit ovat eriasia kuin julkiset järjestöt tai puolueet

Elinkeinotoiminnoissa olevien virkamiesten ja miksi ei myös näissä vapaamuurarien toiminnoissa
olevat yhteydet voivat haitata julkisia tehtäviä.

Yleensäkkin olisi syytä miettiä virkamiesmoraalinkin kannalta sitä, että julkisissaviroissa toimivat henkilöt ovat mukana vapaamuurarijärjestöissä. Vielä sekin kun vapaamuuraritkin toimivat, jopa natsimielisissä järjestöissä.

Vaasan virkamiesjohdon ja Osuuskauppa KPO:n lahjusepäily on varmaankin vielä kaikkien muistissa.

Julkisissa viroissa toimivien ei ole syytä olla mukana erilaisissa salaseuroissa, joiden tavoitteet ovat poliittisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia.
Kuten vapaamuurareidenkin, ”että he voivat yhdessä kaikkien sisarten ja veljien kanssa saada aikaan muutoksen maailmassa.”

Toisaalta kun selaa heidän asioitaan, he kiistävät poliittiset ja yhteiskunnalliset tavoitteet.

Ja heidän aate miten se vaikuttaa näihin virkamiehiin?

”E... V... Vapaamuurariveli, sinä, jonka paikka on pylväskäytävässä, ajattelet ehkä usein katsellessasi palvelevia veljiä, heidän nöyrästi koettaessaan täyttää tehtäviään looshissa: "Miksi en minä saa mitään tointa? Voisinhan minäkin jotain tehdä, että en tarvitsisi olla tässä ’tyhjäntoimittajana?’ — Jos näin ajattelet, osoitat vain, ettet ole huomannut tehtävää, joka sinulle annettiin looshiin päästessäsi ja saadessasi paikkasi pylväskäytävässä. Sinut oli asetettu kiveksi temppelimuuriin, temppeliin, joka on Jumalalle pyhitetty. Ja sinun tehtävänäsi on tarkastaa, että kivi on hyvää ainesta, että se on täsmällisesti mitattu, hyvin hakattu ja kiillotettu ja että se on lujasti paikalleen asetettu, sillä vain siinä tapauksessa on temppelin perusta luja. — Tämä on sinun työtäsi. — Temppeli on juuri niin luja kuin siinä oleva heikoin kivi, muista tämä. Veli, sinun tehtäväsi on sen tähden aivan yhtä tärkeä, kuin niiden veljien, jotka tekevät nähtävää palvelustyötä, sillä sinähän olet kokonaisuuden kantava, tukeva piste.”

Mutta kun ihminen on yhteiskunnallinen olento on selvää, että vapaamuurarien aatte virkamiehiin vaikuttaa käytännön työssään.  Kuten nyt vaikka koululaitoksen puolella ja olihan siinä vapaamuurarien listalla myös pääomapiirien johtohenkilöitäkin. Joten hyväveliverkostollekkin on aineksia.

http://www.teosofia.net/


Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1231 on: 14. 01. 2013 16:04 »
Vaikka insinööri on talousosaamisessaan heikoilla, niin tässä asiassa olen samaa mieltä. Yhteistyötä ja keskustelua pitää syntyä, mutta ei siten, että päätökset tehdään pienissä ympyröissä talloen muiden kansalaisten ja yritysten oikeuksia. Virkamiehen osallistuminen tälläiseen toimintaan heittää aina vähintäänkin epäilyksen varjon virkamiehen toiminnalle.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1232 on: 15. 01. 2013 07:07 »
Ottamatta kantaa siihen onko harjoitusjäähalli hyvä tai huono, mutta kyllä virkamiehen pitäisi seurata päättäjien tekemiä päätöksiä vai onko talousjohtaja Jan Finnekin nyt ottanut/yrittää ottaa haltuunsa vallan mikä ei hänelle kuulu. Kyllä virkamiehen pitäisi kuunnella kansan valitsemien luottamusmiesten ääntä.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1233 on: 15. 01. 2013 07:07 »
Make, ettei vaan osa luottamushenkilöstöä vehkeilisi virkamiesten kanssa jäähalliasiassa(kin)?

Korviini on viimeaikoina tullut hyvin ällistyttäviä tietoja, joiden mukaan jopa korkeassa asemassa olevat luottamusmiehet veljeilevät viranhaltijoiden kanssa tavalla, joka ei ole kaupungin kokonaisedun mukaista.

Offline Marko Heinonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 755
 • Gender: Male
 • Marko Heinonen
  • View Profile
  • Email
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1234 on: 15. 01. 2013 08:08 »
Moi make ja Anna-Maija. Pari sanaa tuohon jäähalliin, jota sekoitettiin tänään Pohjalaisessa entisestään.

Alkuperäinen tarkoitus oli, että hallin toteuttaa Kuntayhtymä, eli Vaasa + Mustasaari, ja siihen saadaan myös valtiontukea.
Vaasa teki päätöksen jo viime vuonna että se antaa oman osuutensa 1,8 milj. kuntayhtymälle. Näin myös viime vuonna tehtiin.
Mustasaari teki myöhemmin päätöksen, että ei lähde hanketta rahoittamaan. Samoin valtionosuutta ei Ministeriön alustavalta esityslistalta löydy.

Vaasa oli siis maksanut oman osuutensa, mutta hanketta ei voinut toteuttaa kun osa rahoituksesta puuttui.

Näin ollen tuo puuttuvan 1,2 milj. päätti vaasa maksaa lisää, että hanke saadaan toteutettua. Vaasa siis maksaa koko laajennuksen yksin.

Tuo kolmen miljoonan kustannusasrvio on tullut tarjosupyynnön mukaan tehdyistä tarjouksista, joita kuntayhtymä käsitteli viime vuonna.

Tämän päivän Pohjalainen kirjoitti asiasta, joka oli karannut jo niin kauas alkuperäisestä väittelystä, että jätän korjaamatta.
Alunperin korjasin vain oleellisia asiavirheitä, ja sitä, mistä eri kohteista ja summista tuo lisälainan tarve TA-esitykseen tuli.

Hallin aiempi rahoitus näkyy muuten TA-esityksessä kohdassa AIEMPI RAHOITUS, joten on ihmeellistä, että joku on voinut olla huomaamatta.
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1235 on: 15. 01. 2013 09:09 »
Mitä Jan Finne sitten Pohjalaisen nettiversion mukaan ihmettelee? Talousjohtajana hänen pitäisi siis toteuttaa eikä jäädä ihmettelemään. Oletan, että politiikkojen tehtävänä on hoitaa mahdollinen ihmettely.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1236 on: 21. 01. 2013 18:06 »
Muualla maailmassa tälläisistä 80 Miljoonan erheistä laitettaisiin kyllä toisiin tehtäviin

http://www.taloussanomat.fi/liikenne/2009/03/19/autoverovirkamies-en-tehnyt-80-miljoonan-laskua/20097406/12

Mutta eihän Suomessa virkamiestä saa mitenkään vastuuseen pelleilyistään.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1237 on: 22. 01. 2013 05:05 »
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist

Anna-Maija Salo

 • Guest
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1238 on: 22. 01. 2013 09:09 »
Make, olen oppinut tuntemaan useita rappareita. Haluaisin sanoa, että kaikki rapparit eivät ole roistoja. (vrt, vanha sanonta: "Kaikki parturit eivät ole.... jne..."). Valitettavasti vaan rupusakki leimaa koko joukon. Rapparien joukoissa on myös joka suhteessa moitteettomia ja hyviä tyyppejä. Jos kohta on näitä ketkujakin. Molempia voisin luetella, mutta olkoon  nyt tällä kertaa.

Anna-Maija

Offline make

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1882
 • “Intolerance is a species of violence" M Gandhi
  • View Profile
Vs: Virkamiesmoraali
« Reply #1239 on: 22. 01. 2013 11:11 »
Anna-Maija,
aivan varmasti suurin osa onkin henkilöinä ja muutenkin hyviä ihmisiä. Mutta tästä päästäänkin taas siihen avoimeen päätöksentekoon ja kysymykseen pitäisikö virkamiesten olla ns. suljettujen seurojen jäseniä ollenkaan. Hämärtyykö päätöksenteko ja motiivit epähuomiossa. Hyvä veli verkostoja on aina, mutta ne eivät saa johtaa toisten yksilöiden tai yritysten syrjintään.
“People who prefer to believe the worst of others will breed war and religious persecutions while the world lasts.”
― Dorothy L. Sayers, The Letters of Dorothy L. Sayers: 1899-1936: The Making of a Detective Novelist