Author Topic: Pähkähullu idea tai sitten ei  (Read 178016 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #760 on: 14. 04. 2011 18:06 »
Merenkurkun siika on hyvinkin tunnettu tuote täkäläisissä ravintoloissa. Lounasravintola Panoraman entinen kokki Bertel Lindvik mainosti aina kalaansa tällä nimellä. Kyseinen herra on kokkina kalaspesialisti. Käsittääkseni hän halusi sillä nimenomaan teroittaa sitä, että kala on logistisesti tuotettu läheltä. Monen muunkin tämän alueen ravintolan listalta löytyy Merenkurkun siika. Silakka on kyllä ihan eri asia ja Sundom liite on tosiaan tunnetumpi.

Tapio Osala on muuten tehnyt valtuustoaloitteen lähikalan käytöstä Vaasan kaupungin keittiöissä tuolla Merenkurkun-nimellä.

http://gamma.nic.fi/~tapioo/kirjolohi.htm

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #761 on: 15. 04. 2011 08:08 »
vaasalaisia.info foorumissa on jo muutaman päivän keskusteltu Vaasan omasta pikaruoka-ideasta. Tähän mennessä kehitellyt ideat voisi puristaa kevätrulla-levystä taitettuun nyttin, jonka sisällä on nakki tai kalaa. Mutta olisihan sen pitänyt arvata: ”Ei mitään uutta auringon alla”.  Torin varrella toriravintolan avannut Mikko Voutilainen on tarjonnut jo huhtikun lopusta samaan ideaan pohjautuvia pororullia.

Lue blogin juttu:
http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/2460-Saaristorulla-Vaasasta.html
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #762 on: 15. 04. 2011 09:09 »
Oikein hyvä.  Rullaan oli siis jo lisätty poronlihaa.  Se voisi olla ihan eksoottista ulkomaalaisille mutta se perusjuttu eli nakki puuttuu.  Monet eivät syö kalaa. 

Mitenkähän MIkon saisi lisäämään kehittelemäni nakkirullan eli "Nakkarin" myyntiin, sillä se on aines jonka jokainen tuntee ja voisi olla helpoin tarjota.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #763 on: 15. 04. 2011 09:09 »
Minusta nyt olisi tärkeintä että mahdollisimman moni kävisi maistelemassa porullaa ja kommeantoisi Mikolle syötävää ja antaisi oman ideansa ja kirjoittaisi idean myös tänne.

Itse söin kolme rullaa chilikastikkeella ja hyvältä maistui.  Se mitä jäin kaipaamaan oli kokonainen ateria, jossa olisi rullien lisäksi jotain muuta, esim. salaattia tai raastetta tai....
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Mikko Voutilainen

  • Kokelas
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #764 on: 15. 04. 2011 10:10 »
Nakissa vain olisi sellainen vaikeus valmistettaessa, että kun ne ovat aika suurelta osin "jauhoista" niin eivät sovi rasvakeittimellä valmisteltavaksi. Sen vuoksi siinä rullassa täytyy olla lihamassaa. Itse käytän siinä poroa siitä saa pikanttia makua. Poronliha on aika voimakasmakuista, joten se tulee lisäksi. Poro taas vaatii seurakseen porsaanlihaa. Niimpä oikea sekoitus takaa onnistuneen lopputuloksen. Eikä ole pakko käyttää ilmaisia mausteita. Ne mitkä käy poron kanssa sopivat hyvin. Riistanlihaa voi myös käyttää ja se on raaka-aineenakin valmistuskustannuksiltaan sopivampi. Tuo kevätkäärylistä tuttu "nahka" on siitä kätevä että se on valmis ja sen siihen raaka-aineen käärittynä voi valmistuksen tehdä rasvakeittimessä, uunissa tai vaikka pannulla.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #765 on: 15. 04. 2011 11:11 »
Se vain totuutena, ettei pororulla ole koskaan kuulunut vaasalaiseen ruokakulttuuriin. Se on vierasperäinen ruoka.

Nyt minä kysyn oikein vakavasti:

Mikä siinä on vikana ettei Vaasalainen herkku Sundomin savusilakka ei kelpaa. Se on niin aito vaaslainen tuote kuin olla voi. Se on herkuttelvien herrojen herkku Helsingissä. Valmis tuote. Ei tarvitse tuotteistaa, senkun alkaa tehdä ja siihen voi panna lisukkeita maun mukaan jos se ei pelkästään tyydytä. Minä kuin vaimoni tunnetaan keittiömestari Bertel Linvik erittäin hyvin, olihan hän esimiehenä vaimolleni hoteeli Centralissa.
Tunnen ennestään pororullan, se lappalaisten ruoka. Miksi mennä merta edemmäs kalaan? Siis savusilakka  käärittynä lättyyn on enemmän kuin lähiruokaa, ainoastaan jauhot on kotoisin Ranskasta tai Puolasta.

Kokeilkaa nyt  todella lähiruokaa, ei se ole lähiruokaa että sisälmys on Lapista ja Kuori kiinasta. Olen monasti todennut sen, että alle 50 vuotiaat ei tiedä mitä on hyvä ruoka. Näin sitten romukoppaan vaasalainen lähituote.

Pentti Suksi

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #766 on: 15. 04. 2011 11:11 »
Onko vaasalaisen ideana hakea uusi tuote, josta tulisi suosittu tällä alueella ? Alla olevan jutun tapaan.

http://www.hs.fi/ruoka/artikkeli/Tampereella+sy%C3%B6d%C3%A4%C3%A4n+l%C3%A4hes+puolet+Suomen+kanansiivist%C3%A4+/1135265202839

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #767 on: 15. 04. 2011 11:11 »
Aivan loistava linkki Jormalta.  Jutussa on monta perusasiaa, jotka pitää otta huomioon myös Vaasassa.  Tuohon Pentin "kuoret Kiinasta" heittoon sanoisin että varmasti mikä muu taikina tahansa, jonka on helppo kääriä vaikka savusilakan ympärille käy.  Mutta käykö paistaminen upporasvassa ja milta upporasvassa paistettu böcklinki maistuu?

Mitä taikinoita on olemassa.  Voutilainen sanoi että "joulutorttutaikina" on aivan liian rasvainen.  Taco leipä taas murenee.

Siis monta asiaa on vielä hämärän peitossa. Mutta kannattaa kokeailla ja kertoa tuloksista myös täällä.

Kehitysideoita:
http://voisilmapelia.blogspot.com/2008/11/pannarimania.html
« Last Edit: 15. 04. 2011 11:11 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #768 on: 15. 04. 2011 11:11 »
No pentele.  Ellu Vaasasta tietää reseptit kevät rullalle:

http://ellunreseptit.vuodatus.net/blog/2386125
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #769 on: 15. 04. 2011 12:12 »
Palautan tämän meiliin, että tässä me niitä teemme kiinlaisittain ja tietysti syömme.

Video.  Etnisessä keittiössä.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi videon.


Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #770 on: 15. 04. 2011 16:04 »
Letut pitää keittää upporasvassa? Oletteko te koskaan ollut kauhanvarressa kun viimeksi peruskoulun köksän tunnilla? Mitä hemmetin vaasalaisuutta siinä on, että poronlihaa kääritään kiinalaiseen kevätrullan päällykseen?

Kuinka monta poroa asustelee Vaasan metsissä? Nyt kokeiltiin Lamminmäen Heikin, vaimoni teki ja minä paistoin letut. Se on todella helppotöinen homma. Ei savusilakkaa voi yhdistää torttutaikinaan joka makea. Letuista pitää sokeri ja suolaa maun mukaan. Vaimoni, joka on ollut Central maineekkassa keittiössä tunnetun keittiömestarin Bertil Lindvikin johdolla työssä, varmasti ruuan. Hän tietää mikä ruokalaji sopii mihinkäkin ruokaan.

Savusilakkaa saa vasta ensiviikolla ja se ruotsista tuotuun silakkaan Sundomissa. Näin on EU-direktiivit
tasppanut kalaustuselinkeinon.

Sitten perinteinen vaasalainen  jota harrasti säätyläiset on lehmän utareet. Niitä piti olla Vaasan torilla aina myytävänä, rahvas sitä ei syönyt. Onko kenelläkään perinneruokakirjaa, minulla on hyllyssäni.
Siitä myöhemmin.


Pentti Suksi

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #771 on: 15. 04. 2011 16:04 »
Joskus suolaisen ja makean yhdistäminen onnistuu mutt vain kohtuumakean, pitäisköhän hommata semmonen rasvakeitin niin voisi päästää mielikuvituksen laukkaamaan. Vaasalaisessa ruuassa pitää olla jotain jonka voi yhdistää Vaasaan ja oma lemppari on ahven kaloistamme ja sitä on aina saatavilla.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #772 on: 15. 04. 2011 17:05 »
Letut pitää keittää upporasvassa? Oletteko te koskaan ollut kauhanvarressa kun viimeksi peruskoulun köksän tunnilla? Mitä hemmetin vaasalaisuutta siinä on, että poronlihaa kääritään kiinalaiseen kevätrullan päällykseen?

Uhummm.

Aivan mahtavaa.  Luulen, että tavitsemme jälleen Pentin tietämystä kuten monessa muussakin asiassa. 

Tästä taidetaan saada uusi video. 

Kiitos Pentti.  Palaan asiaan.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Heikki Lamminmäki

  • Guest
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #773 on: 15. 04. 2011 17:05 »
Jos kerran etsitään Vaasa kaupungille omaleimaista ruokaa, niin kyllä raaka-aineiden pitää olla ainakin vaasanseudulla tuotettuja ja täältä saatavia.  Seurataan nyt vaan Pentin näkemyksiä ja kokemuksia rakentavassa henkessä.

Kyllä hyvä ruoka nauttiansa löytää!

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #774 on: 15. 04. 2011 17:05 »
Oonmä nähnyt poron Vaasassa, joulun alla raukka kitui jonkun marketin edessä. Ehkä entinen Ekamarket, en muista kuin kärsineen poron tilanteesta. Pantiin varmaan lihoiksi eikä viety takaisin muille poroille kertomaan kuinka hienoa täällä on, tulis porot itekseen markettien eteen.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #775 on: 15. 04. 2011 18:06 »
Ryhtiä veljet ja toverit. 

Eikö tämä asia pitäisi edetä asiantutijatietä.  Eli kuinka moni on käynyt maistelemassa Mikon pororullaa kappatorilla ja keskustellut asiasta Mikon kanssa. 

Jos haluamme vaasatuotteen niin sen pitää antaa asiantuntijan eli grillinpitäjien ja keittiöammattilaisten kehitettäväksi.

Muuten tuloksena on lehmänutarerulla.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #776 on: 15. 04. 2011 19:07 »
Olen aikaisemminkin sanonut, mutta tulkoon Parkkarille erikseen sanotuksi, että vaimoni on ruoka-alan asiantuntija, ollut hotelli Centralin palveluksessa  ja työskennellyt Bertil Lindvikin johdolla.. Grilli on hieman eri kuin maan kuulu siihen aikaan  Central hotellin keittiö. Onhan vaimoni kelvannut kokkaamaan aikoinaan presidentteille kuin kuninkaallisillekin. Siihen ei grillinpitäjän ansioilla yllä. Toiseksi se porokääryle voi ja on aivan hyvää sinulle, mutta mikä vaasalaista perinneruokaa??

rasvattu ajatus

  • Guest
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #777 on: 15. 04. 2011 19:07 »
Appuraa sen olla pitää. Mut jengi ei diggaa ettii fisusta sokia, nykyaikana kaikki pitää olla niin tuotettua. semmonen fish & chips vaasan tyyliin vois toimia. Voisko nauriista tehä perunan sijaan? silakka vois olla vaihtoehto ja savustettunakin. Yksinkertanen toimii. Tai site kalakukon pikkuveli joku ahventasku tms silakkapiirakka. saakos niitä lörtsyjä kalatäytteellä?

Harri Niskanen

  • Guest
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #778 on: 15. 04. 2011 19:07 »
Rieska on tavallisesti ohutta, nostattamatonta leipää, joka tehdään ilman hiivaa tai hapatusta ohrasta, kaurasta tai perunasta, joihin yleensä lisätään vehnää sitkon aikaansaamiseksi. Näin kertoo Wikipedia. Eri maakunnissa on erilaisia rieskoja ja monet pitävät oman alueensa rieskaa ainoana oikeana.
Wikipedian esimerkeissä erilaisista rieskoista ei mainita mitään pohjalaisesta rieskasta, ehkä sellainenkin on ja ellei ole niin tehdään sellainen.

Heittoni on tässä: Ohuen ohut leipä, Vaasan rieska, jonka voi kääriä rullalle, sinne väliin savukalasalaattia (Sundoms böckling) ja lisukkeeksi valkosipulinen kermaviilikastike.

Pyydän saada huomauttaa, että kaupunkimiljöössä mikä tahansa ruoka voi muuttua juuri sille tietylle urbaaniväelle perinneruuaksi.Tapakulttuuri, se mitä kansa haluaa suosia, muokkaa kaupungin ruokatottumukset, myös kioskeilla. Jos ihmiset alkavat suosia vaikkapa kiinalaisia kevätrullia, niin ei aikaakaan kun lehdistökin alkaa huomauttaa, että Vaasa on kiinalaisista kevätrullistaan tuttu kaupunki.
Helsingissä oli aikanaan Porilainen se ainut ja oikea snagariruoka. Paahtoleivän välissä paksu lauantaimakkarasiivu, mukaan sinappia, ketsuppia ja sipulia, vaihtoehtoisesti valkosipulia. Ja se oli siinä.
 

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #779 on: 15. 04. 2011 20:08 »
Merenkurkun siika on hyvinkin tunnettu tuote täkäläisissä ravintoloissa. Lounasravintola Panoraman entinen kokki Bertel Lindvik mainosti aina kalaansa tällä nimellä. Kyseinen herra on kokkina kalaspesialisti. Käsittääkseni hän halusi sillä nimenomaan teroittaa sitä, että kala on logistisesti tuotettu läheltä. Monen muunkin tämän alueen ravintolan listalta löytyy Merenkurkun siika. Silakka on kyllä ihan eri asia ja Sundom liite on tosiaan tunnetumpi.

Tapio Osala on muuten tehnyt valtuustoaloitteen lähikalan käytöstä Vaasan kaupungin keittiöissä tuolla Merenkurkun-nimellä.

http://gamma.nic.fi/~tapioo/kirjolohi.htm

Bertel Lindvik oli aikoinaan Centralin keittömestari, silloin kun se vielä oli vaasalaisomistuksessa. Hän ehti olla Havsfågelia (nyk. Berny) perustamassa ennen Panoraaman perustamistaan. Nykyään Bertel on eläkkeellä mutta tekee tilauskeikkoja Bulleråsiin. http://www.bulleras.fi/
Pitäessäni toriravintolaa ja pitopalvelua sain Berteliltä reseptin oivalliseen kalaruokaan. Perusraaka-aine oli Bergön savusiika (on eroa kuinka siika on savustettu - oikea tapa on savustaa ilman suomuja, Bergön tapaan). Sipulia, creme fraichea, mustapippuria, suolaa. Niistä sitten Bertelin "salaisilla" keinoilla tehdään täyte joka kääritään Crepesiksi eli suomeksi lätyn sisään.
Itse laitoin täytteen muurinpohjalätyn (joka siis on vähän muuta kuin muurinpohjapannun pohjalla paistettu tavallinen lätty) sisään. Kerran Kalastuksen päivänä (kun siellä niitä olin paistamassa) sitten Bertel testasi luomukseni "Crepes Romainesta". Bertel hyväksyi, piti onnistuneena.

Juhlaruoka, vaativampaankin makuun.

---
Tom Blom myy joka lauantai klo 10> tuoretta kalaa Kalarannassa ja on myynyt (aloitteestani, köhöm) jo keväästä 2005 lähtien. Suosittelen. http://gamma.nic.fi/~tapioo/fisk.html
Onhan siitä täälläkin ollut juttua...http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/731-Boeklinkiae-vai-boecklinkiae.html

« Last Edit: 15. 04. 2011 21:09 by Tapio Osala »

Offline Pentti Suksi

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2215
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #780 on: 15. 04. 2011 21:09 »
Olen yrittänyty  tuoda  ruokahistoriaa tänne. Kaksi kertaa olen yrittänyt, mutta näemmä sensurioitu.  Minä nyt pannaan itseni kahdeksi viikoksi tältä palstalta. Olen  kirjoittanut täysin asiallisesti. Samalla Centralin keittiöllä oli vaimoni Bertil Lindvikin aikana.  Mutta ei näemmä kelpaa. Niin olkoot.

Pentti Suksi

Offline Pertti Salo

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 140
    • View Profile
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #781 on: 15. 04. 2011 21:09 »
Ahven on hyvää.

Sundom Böckling on hyvää.

Mutta Vaasan saariston siika on paras.

Siika on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan nimikkokala.

Että siitä vaan siikaa jalostamaan...

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #782 on: 15. 04. 2011 22:10 »
Ahven on hyvää.

Sundom Böckling on hyvää.

Mutta Vaasan saariston siika on paras.

Siika on Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan nimikkokala.

Että siitä vaan siikaa jalostamaan...

Täältä tulee kannatusta ( Merenkurkun siika)  !

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #783 on: 16. 04. 2011 08:08 »
Penttki Suksea ei ole sensuroitu, eikä bannattu.  Mutta joka tapauksessa virkistävät kaksi viikoa.  Toistaiseksi minua miellyttää eniten Harri Niskasen huomiot:

"Heittoni on tässä: Ohuen ohut leipä, Vaasan rieska, jonka voi kääriä rullalle, sinne väliin savukalasalaattia (Sundoms böckling) ja lisukkeeksi valkosipulinen kermaviilikastike.

Pyydän saada huomauttaa, että kaupunkimiljöössä mikä tahansa ruoka voi muuttua juuri sille tietylle urbaaniväelle perinneruuaksi.Tapakulttuuri, se mitä kansa haluaa suosia, muokkaa kaupungin ruokatottumukset, myös kioskeilla.

Jos ihmiset alkavat suosia vaikkapa kiinalaisia kevätrullia, niin ei aikaakaan kun lehdistökin alkaa huomauttaa, että Vaasa on kiinalaisista kevätrullistaan tuttu kaupunki.

Helsingissä oli aikanaan Porilainen se ainut ja oikea snagariruoka. Paahtoleivän välissä paksu lauantaimakkarasiivu, mukaan sinappia, ketsuppia ja sipulia, vaihtoehtoisesti valkosipulia. Ja se oli siinä."

Kalakukon pikkuveli
Myös ajatus kalakukon "pikkuveljestä"  eli siis ahvenkukko miellyttää kovasti.  Olin jopa kerran suunnittelemassa vaasalaisen kotitalousopettajan kanssa "pullaa", jonka väliin kukkoaines tulisi.  Leivän kansi oli valkoisesta taikinasta ja pohja ruispohjaisesta taikinasta ja molemmat siis päällekäin.

Idea kaatui siihen että yksikään fiskari ei suostunut vapaaehtoisesti tulemaan mukaan suunnittelemaan tuotetta. Puutui siis raha.  Kateus saattaa tälläkin kertaa olla esteena vaasalaisen "kukon" kehittämiselle.

Vaasa piirakka
Olin myös aikoinaan raadissa  keittiömestareille järjestetyssä  kilpailussa, jonka tarkoituksena oli löytää vaasalainen/pohjalainen uutuustuote.  Kilpailun, jonka järjesti Irama Rewell, palkinto tuli piirakalle, jonka koostumuksen olen unohtanut, mutta joka löytyy  varmasti Pohjalaisesta vuodelta kivi ja kirves.

Eli vaasatuote voisi olla myös vuokapiirakka kunhan joku keksii millä se täytetään.  Tuote siisåpitäisi olla helppo muuttaa teolliseksi ja myös  vaikkapa grillissä valmistettavaksti/jaettavaksi.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Oksanen

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 226
  • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #784 on: 16. 04. 2011 09:09 »
Kyllä tuo Tapio Osalankin idea kannattaa ottaa mukaan vakavaan keskusteluun:

”Pitäessäni toriravintolaa ja pitopalvelua sain Berteliltä reseptin oivalliseen kalaruokaan. Perusraaka-aine oli Bergön savusiika (on eroa kuinka siika on savustettu - oikea tapa on savustaa ilman suomuja, Bergön tapaan). Sipulia, creme fraichea, mustapippuria, suolaa.
Niistä sitten Bertelin "salaisilla" keinoilla tehdään täyte joka kääritään Crepesiksi eli suomeksi lätyn sisään.
Itse laitoin täytteen muurinpohjalätyn (joka siis on vähän muuta kuin muurinpohjapannun pohjalla paistettu tavallinen lätty) sisään. Kerran Kalastuksen päivänä (kun siellä niitä olin paistamassa) sitten Bertel testasi luomukseni "Crepes Romainesta". Bertel hyväksyi, piti onnistuneena.”

Oli sisältö mitä tahansa niin sen tulisi olla sellainen jonka elintarvikkeiden valmistajat voisivat helposti muokata teollisuusprosessiin tai sitten teollisuus valmistaisi vain raaka-aineet ja tuote koottaisiin grillissä, ravintoloissa ja kotona.

Lopputulos ei saisi olla tahriva ja sen pitäisi tarjota, lautasella, tuokkosessa tai truutussa tai mukissa niin kuin nyt kuvan perusteella Vaasan kauppatorilla.

Harri Niskanen

  • Guest
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #785 on: 16. 04. 2011 09:09 »
Oikeaoppisen kalakukon tekeminen on työteliästä ja aikaa vievää puuhaa.
Heinävedellä naapurin emäntä teki pienistä ahvenista ja silavasta kalakukkoja, silloin kun muikkuja ei ollut saatavilla. Isoisä kalasteli näitä pikkuahvenia metsän keskellä olleesta lammesta ja vei taloon. Vastapalveluna emäntä lahjoitti meille kalakukkoja.
Mikkelissä ollessani nakkikioskilla sai ostaa myös kalakukkoja, sellaisia pieniä hampurilaisen kokoisia. Ne olivat paikallista pikaruokaa.
Eli pääruokalajista voi pienin tempuin tehdä pikaruokasovelluksen.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #786 on: 16. 04. 2011 10:10 »

Eli pääruokalajista voi pienin tempuin tehdä pikaruokasovelluksen.
Savusiikatäyte tehdään tuoreesta savusiiasta etukäteen, pannaan kylmään. Lätyn voi paistaa vaikka pikaruokalassa huitaista pari lusikallista täytettä lätylle, kääriä lätty, panna lätty voipaperinomaiseen "grillitaskuun", servetti mukaan ja parin euron terveellinen paikallinen pikaruoka-annos vaan odottaa nauttijaansa. Työläin vaihe on savusiian ruotojen putsaaminen (mutta sen voi ulkoistaa - minä tilasin ne kauppahallista pelkkinä lihoina). Sipulin murskauksessa on tehosekotin oiva apu.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #787 on: 16. 04. 2011 10:10 »
Mikä estää, ettei näitä rullia olisi kahta eri laatua. Päältä samannäköisiä ja perusnimikin sama. Toinen siikarulla Osalan tapaan maustettuna ja toinen Niskasen ehdottama Sundoms böckling eri mausteilla. Pääasia, että taikinarulla ja nimi olisi samanlainen.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #788 on: 16. 04. 2011 14:02 »
Jostain syystä juuri tämä aihe kiinnostaa kovasti. Ajatuksia vaivaa tällähetkellä eni
ten massa, joka tulee tuotteen sisälle; oli se sitten ahventa, siikaa, haukea!....
Löysin nopeasti netistä muutaman reseptin massasta, jota sovellan tässä:

Jauha kalat hienoksi mössöksi yleiskoneella. Sekoita joukkoon ranskankerma, hienonnettu sipuli, korppujauhot, kananmuna, jota saa olla reilusti, sitruunamehu, sokeri ja mausteet, esimerkiksi tillirouhe. Mausteiden määrät ohjeessa ovat viitteelliset, joten oman maun ja fiiliksen mukaan kannattaa jälleen toimia. Jos kalapullataikinassa oleva korppujauho turvotessaan tekee taikinasta niin kovan, että sitä on vaikea sekoittaa, lisää joukkoon vaikkapa kermaviiliä.

Tätä sitten vaikkapa kevätrullalevynyytin sisälle, crepseihin, rieskaleivän väliin tai jollain muulla tavoin jalostettuna-


Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #789 on: 16. 04. 2011 14:02 »
Silti pitäisi pitää mielessä valmistuksen helppous ja nopeus eli jonkin krillin pitäisi näitä pystyä tekee kuten hodarin ja jos siittä tulee suosittu niin muut kullä matkii, markkinanat toimii omilla laillansa.

Se ettei mistään saa kunnon hodaria on häpeä, vanha onkilahden esso on poikkeus mutta nekään ei tee sitä täysin oikein vaan sämpylä pitää painaa kuumaan puikkoon niin että paistuu sisältä rapeaksi ja lämmittää sen ja hapankaali kuuluu ehdottomasti valikoimiin.

Tässä mun mietteet tärkeästä asiasta ja takuulla kysyntää löytyisi etten mä sielä yksin ole syömässä.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #790 on: 16. 04. 2011 15:03 »
Silti pitäisi pitää mielessä valmistuksen helppous ja nopeus eli jonkin krillin pitäisi näitä pystyä tekee kuten hodarin ja jos siittä tulee suosittu niin muut kullä matkii, markkinanat toimii omilla laillansa.

Ei kai tätä ole tarkoituskaan kehittää kenellekään yksinoikeudeksi, vaan suosituksi tuleminen on kai tässä juuri se päämäärä. Jos tuote alkaa mennä kaupaksi, varmasti tuotetta aletaan matkimaan. Se olisi pelkästään hyvä ja näin siitä tulisi juuri se muuallakin tunnettu vaasalainen tuote.

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #791 on: 16. 04. 2011 15:03 »
Olisko täysin eka kerta kun olen Jorman kanssa täysin samaa mieltä, parasta tässä on ettei politiikkaa voi sotkea tähän.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #792 on: 16. 04. 2011 15:03 »
Joka päivä oppii jotain uutta.  Nyt on selvinnyt että kaupan on erilaisia taikinalevyjä, joita kaikkia voi käyttää sekä vuokapiirakan että nyyttien tai taitettujen takinataskujen tekemiseen-  Tällaisia ovat kevätrullalevyt, filotaikinalevyt eli struudelitakinalevyt ja erilaiset voitainalevyt, joita kaikkia saa hyvin varustelalusta marketista tai aasilaiseen ruokaan erikistuneista kaupopoista.

Tulen juuri messuilta Botniahallista ja siellä oli tarjolla kreikkalaista fetapiirakkaa.  Piirakka oli siis tuollaisessa taikinataskussa, joka muuten sopisi tuotteen nimeksi.  Tasku.

Mieleen tuli että voisiko fetan korvata vaikka pienilla leipäjuustopalasilla ja täyteeksi sitten vaikka poronlihaarouhetta.  (TAI JOTAIN MUUTA)  Olen nimittäin vakuuttunut että tuotteen sisällöllä ei niin väliä. Pääasia että se mielletään vaasalaiseksi alkuperältään.

Tässä  fetapiirakka muutettuna Kotijuustiopiirakaksi

Kotijuustopiirakka
1 paketti lehtitaikina levyjä
200 gr leipäjuustoa
1 kananmuna
pippuria
oreganoa
Poronlihamursketta

Muhenna fetajuusto haarukalla tahnaksi. Laita kananmuna, pippuri ja oregano sekä poronliharouhe joukkoon. Sekoita seos hyvin.

Leikkaa jokainen taikinalevy kahteen osaan ja laita täyte. Käännä kulmat vastakkain ja painele haarukalla kiinni kaksi avointa reunaa. Voitele. Paista 250 asteessa ruskeiksi


Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Jorma Kivimäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 2826
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #793 on: 16. 04. 2011 15:03 »
Olisko täysin eka kerta kun olen Jorman kanssa täysin samaa mieltä, parasta tässä on ettei politiikkaa voi sotkea tähän.

Kyllä politiikan tähän saa helposti sotkettua. Holkeri (kokoomus) oli kova silakan ystävä. Minun ehdoton suosikki on puolestaan siika - erityisesti savusiika. ;-)

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #794 on: 16. 04. 2011 16:04 »
No hyvä että jostain pientä erimielisyyttä vaikka savusiika maistuu mullekkin mutta affenta saa aina ja jopa itse onkimalla rannoilta joten kannatan sitä vaikken itse osaa fileoida kunnolla, siis niin ettei jää haaskia jotka kyllä kelpaan soppaan vaikka uudet potut ei kelpaa soppaan. Tästä on hyvä jatkaa ja jotain kalakukon vertaista keksitään varmast jos tahtoa riittää.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #795 on: 16. 04. 2011 18:06 »
Olisko täysin eka kerta kun olen Jorman kanssa täysin samaa mieltä, parasta tässä on ettei politiikkaa voi sotkea tähän.

Kyllä politiikan tähän saa helposti sotkettua. Holkeri (kokoomus) oli kova silakan ystävä. Minun ehdoton suosikki on puolestaan siika - erityisesti savusiika. ;-)
Tunnustaudun myös siian ystäväksi. Savusiika Bergön tapaan savustettuna on ykkönen. (Kanadasta lentokoneella tuotu, kasvatettu ja Hangossa savustettu, suomut päällä, pitäisi lailla kieltää - sellaista kerran myytiin Vaasassa!).
Kun isoa ahventa tulee kesäisin reippaasti ja kun olen oppinut sen nylkemään ja fileoimaan, niin onhan se nannaa sekin paistettuna!

Tuoreen siian paistan kokonaisena uunissa. Sisään ja päälle reippaasti suolaa, nahka kuivuu ja aukeaa kuin kirjan kansi. Perunamuusin ehtii just tehdä kun siika on valmis. Voisilmä muusiin perusvaasalainen herkkuruoka on valmis. (Kalan putsaus ruodoista lautasella vaatii vähän näppäryyttä, mutta kyllä sen opettelu kannattaa!)

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #796 on: 16. 04. 2011 19:07 »
Oikeastaan tähän keskusteluun voitaisiin ottaa vielä sana pasteija, niin lähes kaikki variaatiot ovat tulleet käsitellyiksi.  Se, mitä nyt tarvitaan on konkretia.  Mikko Voutilainen on luvannut aikataulunsa ja menekin mukaan osallistua kehittelyyn mutta Mikon varaan asiaa ei voi jättää.

Nyt pitäisi saada mukaan grilliyrittäjiä, jotka sopisivat yhdessä mitä tehdään ja kuinka.  Vaasalainen grillituote on mahdollinen  vain jos kaikki alan yrittäjät sopivat pelin säännöistä.  Tähän se saattaa kaatua.  Pienyrittäjien yleisin ongelma kun on kateus.

Tässä tapauksessa sitä ei pitäisi olla koska ideat on jaettu ja jaetaan kaikkien kiinnostuneiden käyttöön.  Mutta ensin on tietysti päätettävä millaista tuotetta lähdetään kehittämään.  uusia ideaoita syntyy varmasti vielä ja vanhojakin voidaan jalostaa.

Tieto tästä hankkeesta pitäisi levittää nyt mahdollisiman laajalle.  Olen kertonut tästä Pohjalaisen toimittajalle mutta luulen että se ei johda mihinkään, koska idea ei ole suntynyt Pohjalaisen toimituspäälliköiden kallossa.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Henry Eklund

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1871
  • Gender: Male
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #797 on: 16. 04. 2011 20:08 »
Tota grilli yhteistyötä on turha murehtia, heti ne hokaa jos jonot siirtyy muualle ja rupeavat kopiomaan, jonku kopio saattaa olla parempi ja taas muut tulee perässä. Vuodessa tuote on maineessa että ohiajavat pysähtyy ihan sen takia ja rekkakuskit kiroaa ku ei oo paikkaa pysähtyä. Näin se menee eikä tarvi ees mainostaa koska hyvä kello kuuluu kauaksi vaikkei sitä ees kovaa lyö.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #798 on: 22. 04. 2011 08:08 »
Vaasalaista pikaruokaa maistelemassa
pororullaa, pekoninakkirullaa ja merenkurkun kalarullaa

Kari Lajunen vei kaksi kiinalaista Vaasassa asuvaa opiskelijaa maistelemaan uudentyyppisiä keavätrullia kauppatorin toriravintolaan.myönteisestä kehityksestä lankeaa tietysti myös vaasalaisia.info foorumisSA käydyille keskusteluille.

Vihdoinkin tässä grillimakkaran jahodarreiden luvatuss maassa tapahtuu jotain ja vielä Vaasassa. Osa
Ravintolanpitäjä Mikko Voutilainen on kehittänyt kevään kuluessa vaasalaista pikaruokaa. Niinpä tarjolla on poronliharouhaeella ja maisteilla täytettyä rullaa, pekonimakkaralla ja mausteilla täytettyä rullaa ja ”merenkurkun kalalla” täyettyä rullaa.

Lue blogin juttu ja katso video:

http://www.vaasalaisia.info/index.php?/archives/2469-Vaasalainen-pikaaruoka.html


Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Pähkähullu idea tai sitten ei
« Reply #799 on: 22. 04. 2011 13:01 »
Pentti Suksi kommentoi pikaruokavideota blogissa:

Kommentit:
Idea on hyvä, mutta mikä siinä on vaasalaista? Yritin kirjoittaa vaasalaista ruokahistoriaa, mutta tietystä syystä ei onnistunut. Nyt on kysyttävä, ymmärsin, että kuori on kiinasta ja kevätrulla kiinalais- muodossa. Se on kiinalaista ruokaa, miksi sitä ei tehdä suomalaiseen kuoreen? Koska viimeksi Vaasan metsissä on vaeltanut poroja? Nyt puhutaan kiinalais-lappalaisruuasta. Ei vaasalaisesta. Sitten kiinalaisessa kevätrullassda nakki, on ilmajokelais-kiinalaista. Ei mitään tekemistä vaasalaisuuden kanssa.

Ruokahistoriassa on perusvaasalasinen ruoka verimakkara jonka tamperelaiset myyvät mustanamakkarana. Voishan sen palauttaa takaisin, minkä tamperelaiset ovat meiltä omineet. Minä esitin tämän kysymyksen keittiömestareille ja tultiin seuraavaan perivaasalaiseen ruokaan. Olen sen jo aikaisemmin esittänyt.

Kotimainen ruoka on ohukainen, se levitetään ja rullataan  sundomilaiseen
savukalaan (valmis brändituote) rullataan.  Vaaslaista perinne kun ohukaisen käärii mustaan makkaraan ja topottellaan sen puolukkasoseen kanssa.

Tässä on kymmeniä vaihtoehtoja jos haluaa siihen kiinalaiset täytteet. Sattumalta tapasin pohjanmaan keittiömestareita ja heidän mukaansa idea on hyvä. Sitten silakkakukko on vaasalainen ruoka.  Sitten esitti joku rieskaa. Se ei rullaudu ja on kainuulaista ruokaa. Meillä on vaasalaista ruokaperinnettä yllinkyllin
mutta nykyihminen ei tiedä mitä se on.

On hyvin mielenkiintoista tutustua paikalliseen ruokakulttuuriin. Tuon grillin ruoka ei edusta vaasalaista ruokaa vaan se on jokin sovelletus. Mikään ei estä suunnittelemasta omia ruokia ja voi olla hyviäkin, mutta vaasalaista ruokaa se ei ole.

Pentti Suksi
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.