Author Topic: Kuntien tulevaisuuden näkymät  (Read 258631 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline kamaroudari1

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1000 on: 16. 03. 2008 19:07 »
On se nyt vähän kamalaa, mutta kun minä luin sen Mustasaaren ehdotuksen, niin sain se käsityksen ettei Vaasaa huolita mukaan yhteiseen seutulautakuntaan. Kaikki muut siinä olis ja yhden paikan sai aina alkavasta 10 000 asukkaasta. Toisin sanoen Mustasaari 2 ja muut yhden.

Harmikseni on minun Mustasaarelaisena todettava, että johtotroikkamme viikottain keksii ideoita, ja antaa lausuntoja joissa paistaa yhteistyövastenmielisyys Vaasan kanssa.
Onkohan tällasessa kysymyksessä oma etu, ryhmän etu vai seutukunnan etu?

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1001 on: 16. 03. 2008 20:08 »
Kiitos mielipiteestä Kamaroudari.


Mustasaari on aivan hauskan muotoinen kunta:Hyvää illanjatkoa. :)

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1002 on: 16. 03. 2008 21:09 »
Vaasa on nyt 11:nneksi suurin kaupunki.  Tuollalailla se nousisi kai pykälän.  Tiedä sitten kun noita kaupunkeja nousee kuin sieniä sateella. 

Taitaa Vaasa olla tällä hetkellä noin sijalla 15... Ja sijoitus tippuu kovaa tahtia ellei (naapurikuntien) silmät aukea. Ohi on ryykimässä moni jo liitospäätöksen tehnyt kaupunkiseutu. Jopa Seinäjoki ohittanee Vaasan väkiluvussa mitaten muutaman vuoden sisällä.

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1003 on: 17. 03. 2008 08:08 »
Vapaaehtoista kuntaliitosta ei tule...

Kysymys on vallasta, mutta onhan totuuden nimessä kysymys myös rahasta. Porkkanarahat kun ovat kokonaisuudessaan (vain) noin 12 milj. euroa, niin ei tietenkään naapureita kiinnosta.

Sillä tämän alueen työssäkäyntikunnat nauttivat PELKÄSTÄÄN VUOSITTAIN kunnallisverokertymänä Vaasassa sijaitsevista työpaikosta yli 30 milj. euroa. Turun kaupunginjohtaja on lähtenyt viemään asiaa eteenpäin, sillä Åbo häviää vuosittain 52 milj. euroa. (Porkkanat muuttuivat sielläkin pähkinöiksi.)

Kaupunginjohtaja Markku Lumio puhui eilisessä lehdessä asiasta. Hän olisi tyytyväinen mikäli työpaikkoja tarjoavaa ja infrastruktuuria rakentanutta kuntaa hyvitettäisiin 30% työntekijän omaan asuinkuntaansa viemästä kunnallisverosta. Kylläkai Lumio tarkoitti juuri toisinpäin, eli 70%? Tai miksei kaikki?!! Kyllä alkaisi tulla kuntaliitoksia. (Työssäkäyntialueen kokoisesta kunnastahan piti puhua, eikä vain suosia naapureita.)

Nyt järjestelmä kannustaa olemaan liittymättä. Kyllä infran rakentanutta kuntaa tulisi nimenomaan kannustaa, ei rangaista. Mikäli tässä asiassa halutaan pitää epätasapainoa, niin sen tulee nimenomaan olla työssäkäyntikunnan eduksi. Porkkanarahat ei siis houkuta, siivestäminen kun tuottaa paljon enemmän.

Pakkoliitos, tack.

....................................................................................................

Toinen asia mitä en tahdo ymmärtää. Mielestäni pääkaupunkiseudun tulisi antaa muulle Suomelle mallia. Ja pakkoliittää Pornaiset, Siuntiot, Nurmijärvet, Kauniaiset, Espoot ja Vantaat, Helsinkiin. No ehkä Pornaisen voi toki liittää myös Porvooseen. On erikoista että tätä keskustelua ei käydä oikein ollenkaan pääkaupunkiseudulla. Ainakaan se keskustelu ei kuulu tänne saakka.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1004 on: 17. 03. 2008 15:03 »
Lainaus Analyyssi

Quote
Sillä tämän alueen työssäkäyntikunnat nauttivat PELKÄSTÄÄN VUOSITTAIN kunnallisverokertymänä Vaasassa sijaitsevista työpaikosta yli 30 milj. euroa.


Jo nuorena M. Luther tunsi erityistä kiinnostusta hengellisiin asioihin pohtien ... sanoin: "Kun raha kirstuhun kilahtaa, niin sielu taivaaseen vilahtaa". ...

Martti Luther kirjoitti kerran, että ihmisen elämä on kiusausten täyttämää nuoruudesta Luther sanoi realistisesti: ”Viholliseni ovat minulle hyödyllisempiä kuin ...

... Joko huolet, tai sitten niin hyvin juoksevat raha-asiat, ...

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1005 on: 17. 03. 2008 19:07 »
Tänään Pohjalaisessa pieni uutinen, jota ei heti huomannutkaan.

Vaasassa pannaan vauhtia kuntaliitoksiin puhumalla, mutta suljetussa tilassa yleisöltä ja medialta.
Vaasan kaupunki on tilaisuuden järjestäjä. Tänään on ollut jo puhetilaisuus Ruotsinkielisten kuntien edustajille ja huomenna tiistainan on sitten suomenkielisten vuoro.

Valtaeliitti yrittää näin panna vauhtia kuntakuprulle. Näin vielä kun tilaisuus on suljettu, ei pääse poliittiset erilaisuudetkaan esiin, vaan liitoshanke pysyy viranomaistoimintana. Varmaankin tässä myös haetaan sitä vanhaa konsenssusta puolueiden ja viranomaistoiminnan välille.

Että ei käy niin kuin kävi RG-linen osalta Vaasan valtuustossa, kun konsensus ei pitänytkään loppuun asti.

Pohjalaisen pienessä uutisessa oli, että käytäisiin läpi kuntarakenteen vaihtoehtoja, mutta kun niitä  vaihtoehtoja ei näytä valtaeliitillä olevan.

Kova näyttä olevan hätä saada kuntia sulautettua yhteen. Onko Lumio tässä kokoomuslaisena oikeisto hallituksen asialla?

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1006 on: 17. 03. 2008 20:08 »
Lainaus Reino Kolmonen

Quote
Vaasassa pannaan vauhtia kuntaliitoksiin puhumalla, mutta suljetussa tilassa yleisöltä ja medialta.

Jahas vai salassa aletaan asioita tekemään muka paremmin kuin julkisesti kansan edessä.Nyt kyllä alkaa haiskahtaa tämä juttu hiukan oudolle.Salaisia kassakaappi sopimuksia????

Jompi kumpi ryhmä nyt myydään joko hurrit tai finnistupit, uudistan jälleen aiemmin sanomani eli kunnalisvaalien yhteydessä on suoritettava kuntalais äänestys liitoksista.

Tällaista asiaa ei voi virkamiehet päättää, olkoon asiat muuten miten hyvänsä.

Offline Synteessi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 131
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1007 on: 17. 03. 2008 21:09 »
On erikoista että tätä keskustelua ei käydä oikein ollenkaan pääkaupunkiseudulla. Ainakaan se keskustelu ei kuulu tänne saakka.

Vastahan ministerit Vapaavuoren johdolla julistivat, että pääkaupunkiseudun kuntaliitosmahdollisuudet tulee selvittää. Espoon (kokoomuslainen) virkamies- ja naisjohto älähti saman tien, että mitään selvityksiä ei tarvita, että heiltä menee työpaikat jos kuntia aletaan yhdistelemään.

Siellä kyse onkin enemmän vallasta kuin muusta. Ensinnäkin yhteistyötä tehdään kuntien välillä varsin tiiviisti jo nyt. Toisekseen kyse on kuitenkin varsin suurista kunnista, joten palvelutuotantoon sun muuhun liitoksella ei olisi paljoakaan vaikutusta. Hallintoa voitaisiin sen sijaan karsia...

Miten vain, mitään paineita kuntaliitokselle ei pääkaupunkiseudulla ole. Siellä menee lujaa ilman yhdistymisiäkin. Pääkaupunkiseudun kuntaliitos on enemmän kansallinen intressi kuin alueellinen.

foliohattu

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1008 on: 17. 03. 2008 22:10 »
Espoon (kokoomuslainen) virkamies- ja naisjohto älähti saman tien, että mitään selvityksiä ei tarvita, että heiltä menee työpaikat jos kuntia aletaan yhdistelemään.

Bingo!

Offline ilmarinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 223
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1009 on: 18. 03. 2008 07:07 »
Täällä samat tyypit huutaa peräsuoli pitkällä "mantraa" kuntaliitoksesta.

Tulee räksyttävä lintukoira mieleen, eikä siinä tarvitse olla asiaa, kun karvaturri saa melkoisen metelin ilmoille ja meteli tulee tauotta.

Foliohattu, Analyysi, Lamminmäki jne. yrittäkää kehittää jotain uutta liitosta puoltavaa esitystä. Eihän asia ole edennyt näillä eväillä tähänkään saakka. Miksi asia muuttuisi? Matalasta ovesta kulkiessa voi päänsä lyödä yhden kerran karmiin, mutta toinen kerta on jo osoitus perinnöllisestä geenivirheestä.
« Last Edit: 18. 03. 2008 08:08 by ilmarinen »

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1010 on: 18. 03. 2008 08:08 »
Ilmarinen, siinä paraskin puhuja. Mitä räksyttämiseen tulee, niin siinä meillä mestari. Ilman mitään asiasisältöä, pelkkää marinaa, marinan perään.

Mitäs muuten jos mentäisiin asiakeskusteluun, kun tuo sun avauksesi ei sitä ollut... niin, uskotko että kuntaliitos tulee? Sitähän Sinulta ei ole kukaan kysynyt. On vain kysytty mitä mieltä siitä olet. Niin, tuleeko kuntaliitos? Tuleeko vapaaehtoisesti vai pakkoliitos? Ja mitähän kuntia siinä on mukana? Ja ketäs jää ulkopuolelle ja miksi?

(Viimeisin Mustasaaren esityshän on sellainen, että työssäkäyntialueen kahdeksan kuntaa yhtyisi, mutta jättäisi Vaasan ulkopuolelle. :) Eikö Mustasaari tajua mitään? Vaasahan liitettäisiin siihen valtiovallan toimesta pakkoliitoksella. Siis kyllä siitä lähdetään, että kuntaliitoksessa yksi kunnista on Vaasa. Ottakaahan nyt järki käteen!! Katsokaa tätä kokonaisuutta ulkopuolisen silmillä, etäältä... Ehkä jotain uutta näette.)
« Last Edit: 18. 03. 2008 08:08 by Analyyssi »

Offline Synteessi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 131
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1011 on: 18. 03. 2008 08:08 »
Eihän asia ole edennyt näillä eväillä tähänkään saakka. Miksi asia muuttuisi? Matalasta ovesta kulkiessa voi päänsä lyödä yhden kerran karmiin, mutta toinen kerta on jo osoitus perinnöllisestä geenivirheestä.

Vaasa on edennyt asiassa liian päättämättömästi. On annettu maaseudun kyläpäälliköille liikaa siimaa. Varsinkin Mustasaari nauttii nykyisestä tilanteesta, Vaasan kyvyttömyydestä saada liitosta aikaan, ja mitä kauemmin Vaasa jahkailee ilman päätöksiä, sitä paremmaksi käy Mustasaaren asema.

Ainut oikea teko Vaasan johdolta olisikin unohtaa Mustasaari. Ottaa kyytiin ne ketä tulee, ostaa loput, kunhan hinta on kohtuullinen, ja ilmoittaa valtioneuvostoon, että Vaasan seudulta yhdistyvät ne ja ne kunnat. Jos ja kun yhdistymishaluisia kuntia on, yhteisten rajojen puute yms. ei tule olemaan ongelma. Ongelma se ei ole siksi, että siihen löytyy ratkaisu. Maamme poliittinen johto käy kuumana kuntaliitosten puolesta ja määrää osan Mustasaaresta uuteen suurkuntaan, säätää uuden lain, tai tulkitsee nykyisiä siten, että kuntaliitos on mahdollinen.

Asiasta on suotta tehty liian vaikea. Se että haetaan saman tien lopullista ratkaisua antaa liian hyvät kortit vastarannankiiskille.

Offline ilmarinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 223
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1012 on: 18. 03. 2008 09:09 »
Olen kertonut kantani kuntaliitoksessa mutta ellei henkilö ota vastaan muita ajatuksia kuin omiaan niin keskusteluksi ei sitä voi nimittää.

Te lähdette siitä, että teidän ajatuksenne on hyväksyttävä ja piste. Mitä keskustelua se on? Neuvottelut ovat aivan toinen asia, kuin sanelu. Pitää ehdottomasti kartoittaa naapurikuntien ajatukset ja ratkaista ne osa-alueet joissa yhteisymmärrys on saavutettavissa. Lopussa keskitytään niihin ongelmakohtiin tarmolla ja eri työryhmissä niin eiköhän niitä ratkaisujakin ala tulla.

Lopulta Mustasaarikin on lähestyttävissä yhteistyön merkeissä ja tarpeeksi laajan ja kumpaakin osapuolta hyödyttävä yhteisen toimintamallin luominen on ratkaisu umpisolmuun.

Ei tuollainen teidän lietsoma ja nöyrtymistä painottava strategia ole ratkaisu Vaasan ongelmiin.

Unohdetaan hetkeksi meidän Vaasalaisten tuntema pienuuden kauhuskenaario ja annetaan Seinäjoen mennä edelle, jos on mennäkseen.

 

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1013 on: 18. 03. 2008 10:10 »
Ilmarinen, kiitos. Nyt tuli Sinultakin jo asiaa.

Nythän ongelma on se, että Mustasaari ei lyö korttejaan pöytään. Se on ilmoittanut Vaasalle halunsa olla itsenäinen. Piste. Tuollaisen kanssa on käytännössä aivan mahdotonta neuvotella. Muiden kanssa se vetää eri roolia. Mustasaari kääntää kaikki kivet ja niitä kiviä käännellään nyt ahkerasti. Olkaa huoletta, kyllä Vaasakin sitä tekee.

Se Vaasan (ja ilman muuta omaakin) kantaa vaikeuttaa, kun se on juuri Mustasaari, jonka kanssa kuntaliitos olisi saatava onnistumaan. Mutta voidaan sen yli (ehkä) hypätäkin, vaikka minä en niin tekisi. Se vaan on niin, että ainakin Vaasa ja Mustasaari on saatava liittymään.

Synteessi on siinä aivan oikeassa, että muille (varsinkin Mustasaari) on annettu liikaa siimaa. Nyt Mustasaari kuljettaa Vaasaa (ja koko aluetta) aivan mielensä mukaan. Sitähän moni on ihmetellyt, miksi ei keskitytä yhteen kuntaan kerrallaan ja tehdä sopimukset kunnittain.

Eilen on ollut kuntien kesken (Vaasan toimesta) informaatiotilaisuus ja tänään on toinen. Kulisseissa on sovittu jo paljonkin asioita. Mitä siellä on jo sovittu, sitä me emme tiedä. Pidän kuitenkin sitä selvänä, että jotain valmistakin jo on. Nyt alkaisi olla aika ne paljastaa.

Mutta on tässä yksi mielenkiintoinen uusikin näkökohta. Voisihan Vaasa jäädä ulkopuolelle ja odottaa, mihin alueeseen valtiovalta sitten Vaasan aikanaan pakkoliitoksella liittäisi. Veikkaan sitä aluetta, jossa Mustasaari sattuisi olemaan mukana. :) Ei tässä mitään hätää ole...

...kun kerran naapurikunnatkaan eivät valtion porkkanarahoja halua.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1014 on: 18. 03. 2008 11:11 »Mustasaari pullistelee kuin se olisi jokin metropoli, suurkaupunki ja joka valtiovallankin silmin mukamas olisi jotain valtavaa, eihän tuo suhteutettuna ole kuin joku rupinen keskisuomessa oleva kylä pahanen pikkaisen maata ympärillä......

Iltalypsy kutsuu jälleen.....

« Last Edit: 18. 03. 2008 11:11 by EX-Vaasalainen »

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1015 on: 18. 03. 2008 12:12 »
Luin päivän lehden tässä välissä ja täytyy sanoa, että tulin erittäin hyvälle tuulelle!! Erityisesti Mustasaaren kunnan kommentit piristivät!! Kaikissa kommenteissa oli rakentavaa positiivista sanomaa.

Näyttää siltä, että välillä olleen nihkeän ilmapiirin takana on OIKEITA asioita, joista Mustasaarikin on kiinnostunut. Mustasaari avasi näilla viimeisillä kommenteillaan (ainakin minun silmissäni) oven kuntaliitokselle hieman raolleen. Tätä se ei ole ennen tehnyt. Ilmapiiri on rakentava. "Nyt on pantava historiankirjat kiinni, niin että päästään kynnyksen yli eteenpäin." Tack Korsholm.

Nordmanin esiintyminen radiossa juuri äsken oli erittäin asiallinen. Eikä hän ole koppava ollut missään vaiheessa aikaisemminkaan. Sopiva ja asiallinen henkilö viemään neuvotteluita eteenpäin. Vaikka neuvotteluissa on vaikeitakin paikkoja ja oikeita sudenkuoppia, niin on hyvä kun keskustelu on saatu auki.

Yllättävän useissa naapurikuntien kommenteissa näytti olevan oikeaa halua viedä asioita eteenpäin. Kuinka pitkälle, sen jo lähiviikot näyttää. (Nyt kun asiat ovat tapetilla, nyt niitä pitää viedä aktiivisesti eteenpäin.)

Niin kauan kuin olen tätä keskustelua seurannut, niin vakuuttunut minä nyt olen, että kuntaliitos tulee ja tulee vielä ennen sorsastuskauden alkua. Nyt on tekemisen meininki!!

Hyvää päivänjatkoa. :)  Ha en bra dag!! :)

Loppukevennyksenä hieman laadukasta oopperaa:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2007/09/ha-en-bra-dag.html

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1016 on: 18. 03. 2008 14:02 »Mustasaari pullistelee kuin se olisi jokin metropoli, suurkaupunki ja joka valtiovallankin silmin mukamas olisi jotain valtavaa, eihän tuo suhteutettuna ole kuin joku rupinen keskisuomessa oleva kylä pahanen pikkaisen maata ympärillä......
Nimut Mustasaarihan on ikivanha metropoli, toisin kuin joku nousukasmainen Vaasa, jolla on vain mitättömät 150 vuotta historiaa, jos noinkin lyhyttä aikaa voi edes historiaksi kutsua :=)


Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1017 on: 18. 03. 2008 15:03 »
Huominen on tulevaisuutta, eilinen on historiaa.


Pelekuuna

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1018 on: 18. 03. 2008 16:04 »
Pajala ja Kolari aikovat tehdä kuntaliitoksen. Eipähän oo ainakaan kielimuuri esteenä :)

Offline ramiska

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 600
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1019 on: 18. 03. 2008 17:05 »
Päivän lehdestä sai lukea, että nyt alkavat yrityksetkin (=työpaikat) karata sitten Mustasaareen, koska Vaasalla ei ole enää tarjota tonttimaata yritystoiminnalle. Sitähän meidän kaupunkimme tarvitsee, jos aikoo hengissä pysyä...

Offline ilmarinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 223
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1020 on: 18. 03. 2008 18:06 »
Päivän lehdestä sai lukea, että nyt alkavat yrityksetkin (=työpaikat) karata sitten Mustasaareen, koska Vaasalla ei ole enää tarjota tonttimaata yritystoiminnalle. Sitähän meidän kaupunkimme tarvitsee, jos aikoo hengissä pysyä...

Helsingissä saman verran maata kuin Vaasassa ja lähes sama väestömäärä?

Olisiko sivistyksessä aukko, kun perustiedoissakin puutteita ramiskalla. Ei Vaasassa tule vielä maasta pulaa 3-400000 asukkaan lisäyksessä. Henkinen pula yllättää paljon aikaisemmin.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1021 on: 18. 03. 2008 18:06 »
Lainaus herkkoo


Quote
Nimut Mustasaarihan on ikivanha metropoli, toisin kuin joku nousukasmainen Vaasa, jolla on vain mitättömät 150 vuotta historiaa, jos noinkin lyhyttä aikaa voi edes historiaksi kutsua :=)

Lähde Wikipendia

Kaarle IX perusti 'Mustasaaren' kaupungin 2. lokakuuta 1606 vanhalle kauppa- ja satamapaikalle Mustasaaren kirkonkylään, nykyiseen Vanhaan Vaasaan. Vaasa sai nykyisen nimensä ja vaakunansa Vaasan hallitsijasuvun mukaan vuonna 1611.

Siinä herkoolle historian tuntemusta,Vaasaa ja Mustasaarta voisi verrata hyvin Suomeen ja Viroon historian valossa.....eli
ne jotka ei aikoinaan osanneet uida jäivät Viroon kun tuli hiukka kiire
Vaasalaiset taas muutti rantapaikkaa ja mustikset meni rajan taa.. ja ovat siellä vieläkin... Å samma bo svärje ;)


« Last Edit: 18. 03. 2008 18:06 by EX-Vaasalainen »

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1022 on: 18. 03. 2008 19:07 »
Lainaus herkkoo


Quote
Nimut Mustasaarihan on ikivanha metropoli, toisin kuin joku nousukasmainen Vaasa, jolla on vain mitättömät 150 vuotta historiaa, jos noinkin lyhyttä aikaa voi edes historiaksi kutsua :=)

Lähde Wikipendia

Kaarle IX perusti 'Mustasaaren' kaupungin 2. lokakuuta 1606 vanhalle kauppa- ja satamapaikalle Mustasaaren kirkonkylään, nykyiseen Vanhaan Vaasaan. Vaasa sai nykyisen nimensä ja vaakunansa Vaasan hallitsijasuvun mukaan vuonna 1611.

Siinä herkoolle historian tuntemusta,Vaasaa ja Mustasaarta voisi verrata hyvin Suomeen ja Viroon historian valossa.....eli
ne jotka ei aikoinaan osanneet uida jäivät Viroon kun tuli hiukka kiire
Vaasalaiset taas muutti rantapaikkaa ja mustikset meni rajan taa.. ja ovat siellä vieläkin... Å samma bo svärje ;)
Nojoo mut wikipediassa lukee myäs että "1862 kaupunki siirrettiin (n. 7 km) nykyiselle paikalleen luoteeseen lähemmäs merta (leveysaste N63° 06', pituusaste E21° 37') Klemetsön niemelle. Vuosina 1855–1917 Vaasan virallinen nimi oli Nikolaistad (Nikolainkaupunki) edesmenneen suuriruhtinaan, Nikolai I:n, mukaan."

Nykyisen Vaasan historia alkaa tuosta vuodesta 1862, keskustan vanhimmatkin rakennukset ovat tuota vuosilukua nuorempia.

Eli imago arvossa jotain entisen Peräseinäjoen ja Jalasjärven kohdilla siis :=)Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1023 on: 18. 03. 2008 20:08 »
Niinpä. Helsingin pinta-alasta on maata 186,34 km² ja Vaasan pinta-alasta on maata 188,76 km². Mielenkiintoinen tieto. Ollaan siis Helsingin kanssa saman kokoisia, mutta Helsingissä on asukkaita 9,8 kertaa enemmän. Vaasassa on suhteessa enemmän yrityksiä, kouluja, harrastepaikkoja ja kulttuuritarjontaa kuin Helsingissä, mutta silti mielenkiintoinen tieto.

Eikä Helsinki ole lähellekään mikään Manhattan, vaikkakin kantakaupunki on kilometrien matkalta hyvin tiivis ja kompakti. Eli sielläkin mahtuu vielä liikkumaan, mutta rakentamiseen tilaa ei kuitenkaan enää ole. Vaasaan halutaan ilmeisesti jättää kaupungin alueelle isojakin metsiä ja puistoja. Mm. Öjbergin" aarniometsäalue" syö tätä Vaasan maa-aluetta kovasti.

Vaasassahan on kaavoitettu (liiankin) väljästi, mutta onko niin että kaavoitusta terävöittämällä asukkaat kyllä mahtuisivat, mutta yritykset ja autot eivät enää oikein tahdo mahtua. Hyvät liiketontit alkavat olla loppu, mutta naapureilta vielä löytyisi tilaa pääteiden varsilta? En tiedä. Saa joku muu vastata, jolla on enemmän tietoa.

Miten jollain voi olla asuntokäyttöön (tai mihin käyttöön vain) oleva tontti rakentamatta kymmeniä vuosia?? Kertakaikkiaan aivan käsittämätön juttu. Koko kaupungin alueet tulisi kaavoittaa lain mukaiseen järjestykseen nopeasti. Kaupungin tulisi kuitenkin jo sitä ennen antaa uudet sitovat määräykset (kaavotettujen alueiden) vanhojen tonttien omistajille.

Heidän tulisi aloittaa rakentaminen viiden vuoden sisällä ja käyttää tällöin esim vähintään 30% rakennusoikeudesta. Kokonaismäärästä vähintään 70% tulisi sitten rakentaa loppuun seuraavan viiden vuoden aikana. Aikaa annettaisiin siis yhteensä 10 vuotta. (Jotain tälläistä.. Sillä nythän moni tontin omistaja vain odottaa arvonnousua. Miten tälläinen voidaan sallia?!!)

Tai sitten tontin omistaja voisi myydä tontin ja rakennusoikeuden tulisi uuden omistajan määräajan aikana täyttää. Muutoin kaupunki lunastaa tontin itselleen. Tyhjien tonttien omistajille alkaisi tulla kiire. Eli kun esim. kolme vuotta määräajasta olisi kulunut, olisi rakentamisen alkamiselle aikaa enää pari vuotta aikaa. Tätä olen ihmetellyt, sillä tyhjiä kerrostalo- omakoti- ja liiketontteja on silmämääräisesti todellakin siellä sun täällä, jopa keskustan alueella.

(Miksihän muuten Mustasaari rakentaa aivan Vaasan rajaan kiinni, kun tilaa olisi kauempanakin aivan valtavasti? Vaasan rajalta on muuten Mustasaaren keskustaan vajaa kilomeetri. Nämä olivat vain aiheettomia välihuomautuksia.)

Vaikuttaa siltä, että Ramiska ja Ilmarinen ovat aika lailla oikeassa. Varmasti joku tietävämpi vastaa tähän. Minä veikkaan ongelman syyksi siis näitä metsiksi jätettyjä alueita, hyvien liiketonttien loppumista ja liikenneväylien täyttymistä lähivuosina. Mene ja tiedä.

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1024 on: 18. 03. 2008 20:08 »
Katsomalla Google Earth satelliittikuvia näkee kuinka paljon tiheämpään Helsinki on rakennettu. Sen lisäksi siellä on kantakaupungin talot suuria 6 kerroksisia tai enemmänkin. Kysymys on haluammeko me samaa ?

Ei kiitos.

Offline Synteessi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 131
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1025 on: 18. 03. 2008 21:09 »
Eikä Helsinki ole lähellekään mikään Manhattan, vaikkakin kantakaupunki on kilometrien matkalta hyvin tiivis ja kompakti. Eli sielläkin mahtuu vielä liikkumaan, mutta rakentamiseen tilaa ei kuitenkaan enää ole.

Helsingissä tulee Jätkäsaareen asunnot 15 000 ihmiselle ja yleiskaavassa taitaa olla tällä hetkellä tilaa vajaalle miljoonalle asukkaalle. Kantakaupunkiin ei tosin Jätkäsaarta lukuunottamatta paljoa mahdu, siinä olet oikeassa. Toisaalta sitten taas Vaasassa on esim. Vaskiluoto rakentamatta kokonaan, samoin Rehun alue ja Klemettilä ylipäänsä. Hietalahdessa on paljon tilaa asuinkäyttöön, yrityksillekin, jos niin halutaan ja sitä vapautuu raviradan siirron myötä yhä lisää. Jos täällä kaavoitettaisiin kuten Helsingissä, tilaa olisi kantakaupungin alueellakin vielä parille sadalle tuhannelle asukkaalle. Mutta kun ei kaavoiteta. Kaavoitetaan niin kuin Vaasassa ja raviradan alueelle saadaan mahtumaan 1500 ihmistä.

Vaasassahan on kaavoitettu (liiankin) väljästi, mutta onko niin että kaavoitusta terävöittämällä asukkaat kyllä mahtuisivat, mutta yritykset ja autot eivät enää oikein tahdo mahtua. Hyvät liiketontit alkavat olla loppu, mutta naapureilta vielä löytyisi tilaa pääteiden varsilta? En tiedä. Saa joku muu vastata, jolla on enemmän tietoa.

Parhaat kauppapaikat ovat siellä missä ihmiset liikkuvat. Ihmiset taas liikkuvat eniten siellä missä asuvat. Mitä enemmän ihmisiä asuu neliökilometrillä, sitä enemmän ihmisiä liikkuu kyseisellä neliökilometrillä. Parhaat kauppapaikat ovat siellä, missä ihmisiä asuu tiheiten. Parhaat palvelut ovat siellä missä ihmisiä asuu tiheiten.

Miksi liiketilaa pitäisi löytyä pelloilta? Eivät ihmiset siellä liiku, paitsi maanviljelijät ehkä.

Suurempi ongelma Vaasan kaavoituksessa kuin tilan puute on se, ettei tilaa saada tehokkaasti käyttöön. Mitä väljemmin kaavoitetaan, sitä kalliimmaksi se tulee ja jossain vaiheessa se muuttuu kannattamattomaksi. Jos hehtaarille kaavoitetaan kymmenen pientalotonttia (~1000 neliötä), niin rakennetaan hehtaarille kunnallistekniikka ja saadaan tuloja kymmenestä tontista ja niiden asukkaista. Jos kaavoitetaan hehtaarille 20 pientalotonttia, niin rakennetaan edelleen hehtaarille kunnallistekniikka, mutta saadaan tuloja 20:stä tontista ja niiden asukkaista.

Purolan uuden kaavan keskimääräinen pientalotonttikoko oli yli 1000 neliötä. Siinä on puolet liikaa, kun ottaa huomioon etäisyyden kaupungin keskustaan.

Niin miksei kaavoiteta ihmisiä tiheämpään? Maalaiset ovat tottuneet elämään väljästi.

Offline Synteessi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 131
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1026 on: 18. 03. 2008 21:09 »
Katsomalla Google Earth satelliittikuvia näkee kuinka paljon tiheämpään Helsinki on rakennettu. Sen lisäksi siellä on kantakaupungin talot suuria 6 kerroksisia tai enemmänkin. Kysymys on haluammeko me samaa ?

Isoissa taloissa ei ole mitään vikaa jos ne ovat laadukkaita ja kauniita. Kauneus on katsojan silmässä ja laadun takaa se, ettei kalliille maalle kannata rakentaa paskaa. Vrt. Vaasa, jossa keskustan nurkkia täytetään edelleen halvalla elementtibulkilla. Viimeiset laadukkaat kerrostalot tänne on taidettu rakentaa aikana, jolloin pankit pystyttivät palatsejaan.

10. polven vasabo

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1027 on: 18. 03. 2008 22:10 »
Isoissa taloissa ei ole mitään vikaa jos ne ovat laadukkaita ja kauniita. Kauneus on katsojan silmässä ja laadun takaa se, ettei kalliille maalle kannata rakentaa paskaa. Vrt. Vaasa, jossa keskustan nurkkia täytetään edelleen halvalla elementtibulkilla. Viimeiset laadukkaat kerrostalot tänne on taidettu rakentaa aikana, jolloin pankit pystyttivät palatsejaan.
Noniin. VIHDOINKIN järkipuhetta täällä. Asiaa ei voisi paremmin kiteyttää. Jotain meni vikaan Suomen rakennuskulttuurissa tossa. II maailmansodan jälkeen. Siihen asti talot näytti vielä siltä, että arkkitehti oli ollut suunnittelemassa ja laadustakin voitiin puhua samassa lauseessa rakentamisen kanssa.

Tässä(kin) kaupungissa kaikki rakentaminen sotii järkeä, taloudellisuutta ja ekologisuutta vastaan. Kaupungista on suunniteltu kaavoitettavaksi kohta joka neilömetri. Mereenkin (jorpakkoon) suunnitellaan asuntoja. Mitä ihmettä? Keskustassakin on tosiaan rakentamattomia tontteja vaikka Seinäjoelle jakaa. Mansikkasaari on heitteillä, taloja lojuu tyhjillään ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Sitten ne talot, jotka rakennetaan, rakennetaan tehottomasti kauas keskustasta, hajanaisiksi alueiksi, että esim kunnallistekniikan ja palveluiden tuottaminen maksaa aivan poskettomasti. Tai jos rakennetaan keskustaan, niin rakennetaan sitten mahdollisimman halvalla ja rumaa. Halpa on harvoin hyvää. Nykyään tehdään putkiremontteja jopa 2 vuotta vanhoihin taloihin, toisissa ne on kestäneet lähes 100 vuottakin. Vesi sataa sisään ja hometta on joka saumassa. Missä vika?

Kaiken kukkuraksi lähes kaikki kaupat ja liiketilat kaavoitetaan jonnekkin hornan tuuttiin, ihan kuin varmistaaksemme sen, että keskustaan ei todellakaan tarvitse tulla. Sopii suomalaiseen elämäntyyliin vissiin. Töiden jälkeen ihmiset ja sosiaalisuus ahdistaa niin paljon, että ainoa, kenelle kiinnostaa jutella on kossupullo.


Noniin... menipäs taas paatokseksi. Mutta ainoa päivä vuodessa, kun tämä paikka näyttää oikealta kaupungilta on taiteiden yö. Silloin on ihmiset liikkeellä ja elämää keskustassa. Jos nämä ihmiset saataisiin edes välillä ohjattua keskustaan asioimaan ja viettämään aikaansa, olisi Vaasan keskustan liike-elämä ja ylipäänsä viihtyisyys aivan eri tasolla. Paras asia, millä tähän voidaan vaikuttaa on Synteessinkin mainitsema tiheämpi rakentaminen - keskustan lähelle. Keskustassa on vaikka kuinka paljon tilaa vielä rakentaa laadukasta ja nätin näköistä rakennuskantaa. Liikekeskustaa ei tarvitse siirtää Kivihakaan ja antaa keskustan näivettyä. Kauppoja mahtuu keskustaankin. ÄH. Musta alkaa tuntumaan, että tää kaupunki on vaan niin toivoton tapaus... turhauttavaa....
« Last Edit: 18. 03. 2008 22:10 by 10. polven vasabo »

10. polven vasabo

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1028 on: 18. 03. 2008 22:10 »
Niin joo... ja mitä hittoa tolla Kirkkopuistikolla tyhjillään lojuvalla koulurakennuksellakin meinataan tehdä? Käsittämätöntä touhua tää.

10. polven vasabo

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1029 on: 18. 03. 2008 22:10 »
Summa summarum. Vaasan tulevaisuuden näkymät ei kovin lupaavilta näytä, jos tällä menolla jatketaan.

Kiitos ja anteeksi.

10. polven vasabo

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1030 on: 18. 03. 2008 22:10 »
Katsomalla Google Earth satelliittikuvia näkee kuinka paljon tiheämpään Helsinki on rakennettu. Sen lisäksi siellä on kantakaupungin talot suuria 6 kerroksisia tai enemmänkin. Kysymys on haluammeko me samaa ?

Ei kiitos.
Kyllä, me haluamme samaa. Ainakin keskustaan.

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1031 on: 18. 03. 2008 22:10 »
Helsingissä on rakennettu upeita Jugend-kortteleita keskustaan.

Vaasaan ehdittiin rakentaa vain muutama yksittäinen upea Jugend-talo sinne tänne ennen kuin tuli sodat ja rahat loppui. Sääli.

10. polven vasabo

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1032 on: 18. 03. 2008 23:11 »
Helsingissä on rakennettu upeita Jugend-kortteleita keskustaan.

Vaasaan ehdittiin rakentaa vain muutama yksittäinen upea Jugend-talo sinne tänne ennen kuin tuli sodat ja rahat loppui. Sääli.
Sepä se :(

Offline ramiska

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 600
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1033 on: 19. 03. 2008 07:07 »
Helsingissä saman verran maata kuin Vaasassa ja lähes sama väestömäärä?

Olisiko sivistyksessä aukko, kun perustiedoissakin puutteita ramiskalla. Ei Vaasassa tule vielä maasta pulaa 3-400000 asukkaan lisäyksessä. Henkinen pula yllättää paljon aikaisemmin.

En ota kantaa sinun tai minun sivistyksen tasoon, koska siitä ei ollut kysymys. Kysymys ei myöskään ollut maan määrästä tai väestömäärästä.

Voit osoittaa näsäviisat kommenttisi pohjalaisen toimittajalle ja Maskulle, joka siirtyy Mustasaaren puolelle, koska Vaasasta ei liiketonttia löytynyt. Näin kirjoittaa pohjalainen. Saatta tietenkin olla, että Maskulla oli turhan kovat kriteerit, mutta näen tässä lumipalloefektin alun, mikä Vaasa ei tee nopeasti jotain.

Maata ja merta riittää, siitä ei ollut kysymys. Jos luet tarkkaan tuon viestini, niin huomaat varmaan mistä puhuin.

Ps. Mitä muuten tarkoitat "perustiedoilla" ja mistä kuvittelet tietäväsi minun puutoksistani? :)
Pss. Tonttimaa yritystoiminnalle on yhtä kuin liiketontti.


Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1034 on: 19. 03. 2008 09:09 »
Saaristossa on tilaa vaikka hurumycket.

Puusaari on isompi kuin Palosaari.

Kaupungin mailta Gerbyssä olisi helppo tehdä silta Kynsiluotoon (sekin kaupungin maata) ja siitä sitten ei kun tietä eteenpäin. Olen vuoren varma (kuin nimeni on suomeksi Vuori) että saaristossa asuinalue saisi valtavan kysynnän aikaiseksi kun sinne sellainen tulee. Ja sehän sinne tulee ennemmin tai myöhemmin. Sentti kerrallaan sano eräässä artikkelissakin Jorma Panu joka työkseen näitä miettii.

Eikä tuollainen silta maksaisi kuin 2 miljoonaa euroa. Pikkuraha, Lumiokin mietti tänään lehdessä että pitäisi ottaa lisää lainaa johonkin, kun sitä on niin vähän.


Offline ramiska

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 600
  • View Profile
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1035 on: 19. 03. 2008 10:10 »
Jos saaristoon halajaa, niin täytyy ensin hoitaa alta pois Naturat, maailmanperintöalueet ja herrojen mökit. Veikkaan että tuo jälkimmäinen tuottaa eniten tuskaa.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1036 on: 20. 03. 2008 18:06 »

Noniin... menipäs taas paatokseksi. Mutta ainoa päivä vuodessa, kun tämä paikka näyttää oikealta kaupungilta on taiteiden yö. Silloin on ihmiset liikkeellä ja elämää keskustassa. Jos nämä ihmiset saataisiin edes välillä ohjattua keskustaan asioimaan ja viettämään aikaansa, olisi Vaasan keskustan liike-elämä ja ylipäänsä viihtyisyys aivan eri tasolla. Paras asia, millä tähän voidaan vaikuttaa on Synteessinkin mainitsema tiheämpi rakentaminen - keskustan lähelle. Keskustassa on vaikka kuinka paljon tilaa vielä rakentaa laadukasta ja nätin näköistä rakennuskantaa. Liikekeskustaa ei tarvitse siirtää Kivihakaan ja antaa keskustan näivettyä. Kauppoja mahtuu keskustaankin. ÄH. Musta alkaa tuntumaan, että tää kaupunki on vaan niin toivoton tapaus... turhauttavaa....


Sehän se tuntuu Vaasassa ongelma olevan kun ei tunnuta tietävän minkälaista kauppaliike politiikkaa pitäisi harjoittaa, kun muualla rakennettiin ostoskeskuksia tuli Vaasa armottomasti jo liian myöhässä Kivihaka projekteillaan...

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1037 on: 20. 03. 2008 18:06 »
Olis ny sunkin Herkkoo paikallansa tuntia vähän tätä Vaasan historiaa, meinaan ton Kivihaan osalta. Sen meinas ensin kaavootus arkkitehrit pilata vaatimalla kakskerroksisia teollisuus rakennuksia, jois olis julkisivut savuklasia.

Saatin sitten veivattua tällättyä Hartmannin autoliike sinne Kivihakahan ja siitä alkoo vimmattu tonttien varaus. Jokahinen kynnelle kykenevä varastohallia havitteleva, silloon 80 luvun loppupuolella varas tonttia ittenlensä. Tontiista oikeen tapeltihin niin kun Laihian nuorisoseuralla vanhanajan häis.

Mutta sitten iski lama ja kaikki rakentaminen jäätyy siihen paikkahan, Meidän Vaasalaasten onneksi. Seuraavaa aaltoa sitten oroteltihin tänne 2000 luvun puolelle ja alkoo taas vimmattu kilipajuoksu Kivihaan tontiista. Eikä loppua näytä tulevan. Meinaan notta sen verran tihiään siellä kaivinkonehet uutta tonttia raivaa. Menöö näköjähän meikälääseen lapsuuren seikkailutanterehetkin kauppojen alle.

Tuu kuule Herkkoo tänne ostoksille! Täältä saa halavalla. Ei pärjää hinnoos teiräkylän kaupat. Panevat siellä pian lapun luukulle ja tuleevat Vaasan kaupiahiksi, niin kun Nurmoon poijaat ennen Vaasan poliisiksi.

« Last Edit: 20. 03. 2008 18:06 by Heikki Lamminmäki »

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1038 on: 21. 03. 2008 11:11 »
Lainaus Reino Kolmonen

Quote
Vaasassa pannaan vauhtia kuntaliitoksiin puhumalla, mutta suljetussa tilassa yleisöltä ja medialta.

Jahas vai salassa aletaan asioita tekemään muka paremmin kuin julkisesti kansan edessä.Nyt kyllä alkaa haiskahtaa tämä juttu hiukan oudolle.Salaisia kassakaappi sopimuksia????

Jompi kumpi ryhmä nyt myydään joko hurrit tai finnistupit, uudistan jälleen aiemmin sanomani eli kunnalisvaalien yhteydessä on suoritettava kuntalais äänestys liitoksista.

Tällaista asiaa ei voi virkamiehet päättää, olkoon asiat muuten miten hyvänsä.


Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio selitteli kutsun lähettämistä Pohjalaisessa tänään. Suur-vaasaa ajavilla on kova kiire ja ylimielinen asenne reuna-alueiden kuntiin. Lähettivät tiedotusvälineille viestin, että tilaisuus, johon oli reuna-alueiden kuntia kutsuttu on suljettu tiedotusvälineiltä ja yleisöltä.
Nyt sitten Lumio selittää, että se oli heidän kömmähdys, ei tunnu uskottavalta. Vielä kun tilaisuudessa olivat Vasabladetin ja Pohjalaisen toimittajat. Pohjalaisessa olikin hyvin esillä suurvaasaa ajavien sanoma tilaisuudesta


« Last Edit: 21. 03. 2008 11:11 by Reino Kolmonen »

Analyyssi

 • Guest
Re: Kuntien tulevaisuuden näkymät
« Reply #1039 on: 25. 03. 2008 13:01 »
Rakennemuutos…

Nyt en enää (toistaiseksi) puhu uimahallin, teattereiden ja muiden palvelujen siivestämisestä, sillä tällä alueella on paljon isommat ongelmat edessään. Pysähtykää hetkeksi miettimään.

Nykyään puhutaan muutoksesta, jopa niin, että pysyvää on ainoastaan muutos. Olemme ehkä luulleet, että muutoksien suurin vauhti olisi jo ohitettu. Mutta, todellinen muutos ja isoimmat muutokset ovat vasta edessäpäin. Niitä ei myöskään pystytä jättämään tekemättä.

Kuntien ja valtion instanssien kokonaismäärä ja työntekijöiden kokonaismäärä on tässä se avainkysymys. Mistä luulette kuntien määrän vähentämisen (ja läänien lakkauttamisen) taustalla olevan kysymys? Kyllä, Suomi Oy/Ab ajetaan alas, mutta harkitusti. Nyt on aika ottaa tyhjät pois, varsinkin kun siihen on pakkotilanne olemassa. Määräys työssäkäyntialueen kokoiseen kuntaan on tullut ylempää ja siihen ovat järkisyyt takana. (Valitettavasti vapaaehtoisuudet liitokset eivät riitä, eli pakkoliitoksiakin tulee kuulumaan kuvaan.)

Oliko se niin, että tämä työssäkäyntialue tarvitsee jo lähivuosina noin kymmenen tuhatta uutta työntekijää lisää?!! Koko Suomi tarvitsee kymmenen vuoden sisään satoja tuhansia!! Mistä ne otetaan?? Siinäpä kysymys ja siihen vastaus ei olekaan yksinkertainen...

Valtion ja kuntien palveluksessa olevasta väestä on saatava yksityiselle ja mielellään vientiteollisuudelle mahdollisimman suuri siirtymä. Edellä mainituista kahdesta syystä:

1. Työntekijät ovat loppumassa, eläköitymässä. Vaasassa saavutetaan tänä kesänä historiallinen tilanne, kun työntekijämäärä kääntyy negatiiviseksi. Töitä on siis enemmän, kuin työntekijöitä.

2. Suomalaiset päättäjät arvioivat, että suomalaiset ovat suomalaisiin yrityksiin parhaita työntekijöitä. Varsinkin pätevimmille paikoille. (Suomalaiset kuitenkin loppuvat ensimmäisenä.)

Maailma pienenee entisestään. Vaasa alkaa jo olla kolmikielinen kaupunki. Muutos on pysyvää. Väriä katukuvaan siis tarvitaan. Vaasa tarvitsee naapureitaan, naapurit Vaasaa. Kaikki me tarvitsemme ulkomaalaisia. Ongelma työntekijöistä ja tästä alueesta on yhteinen. Nyt on kiire, sillä kortit jaetaan nyt. Olemme sellaisen ongelman portilla, jossa todellakin nopeat syövät hitaat!! On pakko ottaa härkää sarvista. Nu är det pråttom!!

On puhuttu paljon mm. siitä, että Vaasan kaupungin noin 6.000 hengen työntekijämäärä on aivan liian suuri. (Se kuitenkin tuottaa.) Ilmeisesti puolet pienempään määrään oltaisiin tyytyväisiä. Myös muilta kunnilta pystyttäisiin vähentämään väkeä. Sitä väkeä tarvittaisiin eniten yksityisen vientiteollisuuden palvelukseen.

Säästämisessä pitää kuitenkin aina miettiä sitä, että jos säästetään euro, niin menetetäänkö samalla toista kautta kaksi euroa? Kuntien yhteistyötä ja isoja kuntayhtymiä (isoa kuntaliitosta) tarvitaan myös, jotta saadaan tänne sirkushuveja… Kyllä, kyllä me tarvitsemme tälle alueella kaikenlaisia sirkushuveja, urheilupaikkoja, Bowlandiaa, stadioneita, romanttisia puistoja, maauimalaa, jne. Kaikkea mikä houkuttelee tänne väkeä ulkomaita myöten ja pitää nykyisen väen ja mm. opiskelijat täällä pysyvästi.

Tällä hetkellä käynnissä oleva rakennemuutos on kokonaisuudessaan kuitenkin positiivinen. Suomella menee hyvin!! Tämä kuntaliitoskin on tehtävä. Tällä alueella on tekemisen meininki, vienti vetää!! Hoidetaan nämä ongelmat yhdessä pois, jotta meillä olisi huomenna asiat vielä paremmin. Nyt Lutherit, Siren-Aurat, Lumiot, Kouhit, Herkkoot, Ilmariset, Ramiskat, Original Wiikit... aletaan yhdessä töihin. Odotan uutista isosta kuntaliitoksesta ennen sorsastuskauden alkua!!

Vaasan päättäjien jääräpäisyyttä ja joustamattomuutta on arvosteltu. Mutta juuri näiden asioiden kanssa Vaasa on paininut ja näitä miettinyt. Naapurimme eivät näitä ole miettineet, heidän koko tarmonsa kun näyttää menevän siihen, miten he säilyisivät itsenäisinä. Ja se taas takaa sen, että meillä menee kaikilla huomenna varmuudella huonommin.