Home / Kolumnit /
Kari Lajunen – Pakolaisten hajasijoitus ehkäisee rasismia

Kari Lajunen – Pakolaisten hajasijoitus ehkäisee rasismia

Pakolaisten hajasijoitus ehkäisee rasismia

Pakolaisten hajasijoitusajatus alkaa valjeta myös rasismikortin heiluttajille. Tähän saakka ainakin yksi foorumimme lyhytviestikirjoittaja on tuominnut pakolaisten hajasijoitusajatuksen vuodesta toiseen ja pitääkin ajatusta rasistisena vaikka se on päinvastoin.  Kirjoittaja ihetteleekin että ”miksi joka kuntaan pitäisi ”omat maahanmuutto virkailijat (20-30kpl)?”

Tähän vastaan, että ei miksikään. Eihän siinä olisi mitään järkeä. Se on vain kirjoittajan
mielikuvituksen tuotetta, sillä maahanmuuttovirkailijat järjestäytyisivät tietysti
sitten kuin muutkin erityiselimet kuten sairaalat hätäkeskukset ym., mutta hajasijoitus järjestettäisiin tietysti suunnitelmallisesti eikä suinpäin kuten kirjoittaja jostain syystä uskoo.

FOORUMILAINAUS
Tässä alla riemastuttava lainaus joka on hyvä esimerkki huonosta esimerkistä miten asia rasismikortin takaa ymmärretään väärin.

”Siksi en kannata mitään pakotteita maahan saapuville pakolaisillekaan, vaan heidän tulee saada asettua itse paikkaan, jossa he arvelevat saavansa mahdollisuuksia.”

Tähän kummalliseen, mutta sinänsä aivan oikeaan ajatukseen vastaan, että pakolaisten hajasijoitusajatuksen yksi ajatus on nimenomaan poistaa pakotteita ja tarjota lisää vaihtoehtoja pakotteiden sijaan. Eivät pakolaiset nytkään saa itse päättää paikkaa minne asettua.

KOKO SUOMI MUUTAMAN PAIKKAKUNNAN SIJAAN
Hajasijoitusajatus antaisi heille koko Suomen nykyisen keskittämisen sijaan. He saisivat hajasijoituksen myötä toivoa sata kertaa useampaa paikkakuntaa kuin tähän asti.

Sitten kun heidän pakolaisstatus päättyy he voivat itse muuttaa minne haluavat kuten muutkin kansalaiset. Hajasijoitusajatus koskee vain pakolaisia.

Pakolaiset ovat ihmisiä siinä missä kuka tahansa. Jos otamme heitä vastaan meidän tulee myös huolehtia heistä. Tai sitten meidän ei tule ottaa. Pakolaisia on niin paljon ja Suomen osuus
on niin pieni, että vaikka Suomi pitäisi välivoden, se olisi vain hyttysenkakka Itämeressä.

Jokainen tietää, ettei saa otta kesäkissaa. Kesäkissa on sellainen joka otetaan kesäksi kesämökille ja sitten kun mökiltä lähdetään se jätetään sinne oman onnensa nojaan. Yleensä se kuolee kiduttavan nälkäkuoleman. Pakolaista ei saa pitää kesäkissana.

RIKOSTILASTOT
Moni miettii, että miksi ulkomaalaistaustaiset johtavat rikostilastoja. Asia on kuitenkin aivan yksinkertainen. Pakolaisia on aikanaan keskitetty ja heidät on jätetty oman onnensa nojaan.
Heille ei ehkä ole annettu mahdollisuutta kotoutua ja sopeutua uuteen ympäristöön joten heidän on tultava toimeen omilla säännöillä. He saattavat tulla paikasta jossa on kunnia raiskata lapsi.

He eivät edes ehkä tiedä, että se on täällä vakava rikos. He saattavat joutua alttiiksi
Suomessakin tunnettuun ilmiöön ”joukossa tyhmyys tiivistyy.” Tehtyään rikoksia he ovat
ymmällään siitä ettei kukaan kieltänyt.

HYVÄ KASVUALUSTA RASISMILLE
Tehtyään rikoksen esim. sen mikä tehtiin Vuorikadulla jossa kolme ulkomaalaistaustaista pysäyttivät ulkomaalaisia mahdollisesti rakastavan miehen ja tunkivat veitsen kurkulle ja ryöstivät hänen rahansa. Mitä siitä seurasi?

Siitä seurasi se, että he saivat vähäisen määrän rahaa ja tekivät noin 50 rasistia. Tästä ryöstetystä miehestä tuli aivan varmasti rasisti sekä 50% hänen lapsistaan ja 25% sukulaisistaan ja 25:stä muusta hänen lähipiirissään sekä 10% lapsenlapsista olisi otollista tulla rasisteja. Eli tämä

Vuorikadun ryöstö teki suurella todennäköisyydellä 50 rasistia.  Me jotka hyväksymme pakolaisten keskittämisen, olemme syypäitä tällaisiin seurauksiin sillä tällaista tapahtuu vain siellä minne pakolaisia on keskitetty.

Sensijaan jos heidät tai heidän vanhempansa olisi vastaaotettu väestökatoa poteviin paikkakuntiin, olisi heidän ollut helpompi kotoutua. Pienellä paikkakunnalla he joutuvat erityishuomion kohteeksi ja rikosten keksimiselle ei olisi aikaa eikä mahdollisuutta vaan heillä olisi hyvät mahdollisuudet kotoutua. Samoin heidän lapsensa kotoutuisivat paremmin suomalaisessa ympäristössä jossa ei olisi oman kulttuurin vaikutteita.

Sitten tämä on hyvä lainaus. ”Mitä hyötyä siitä olisi, jos kaikki työttömät hajasijoitettaisiin pienille paikkakunnille, joilla ei ole töitä, eikä kunnon mahdollisuuksia opiskeluun?.”

Tähän vastaan, että ei sitten mitään. Mutta en ole kenenkään kuullut sellaista tosissaan edes ehdottaneen.  Pakolaisten hajasijoitusajatuksen yksi pääasia on rasismin lieventäminen.  Sillä rasismi syntyy aina jostain.  Se ei synny ennakkoluuloista kuten usein kuulee vaan se syntyy aiheutuneista epäkohdista.

Ulkomaalaistaustaisten tekemistä ryöstöistä, murhista, vahingonteoista ym.  Yhteistä näille on se, että ne tehdään porukassa.  Kun pakolaiset hajasijoitetaan, ei synny porukoita ja kun ei synny porukoita ei synny porukan tekemiä pahantekoja ja kun ei synny pahantekoja niin
ei synny rasismia.

Sitten vielä toiselta kannalta.  Pakolainen lähtee kotimaastaan jotain pakoon.  Jos pakolaiset kootaan samaan paikkaan niin he saattavat kohdata niitä joita pakoon ovat lähteneet.  He joutuvat jälleen pelkäämään vaikka tulivat pelossa.  Ei ole oikein sijoittaa vainottuja ja vainoajia samaan paikkaan.

Minulla on paljon kokemuksia ulkomaalaisista.  Kanssakäyn heidän kanssaan päivittäin.  Haluan ulkomaalaisten parasta.  Siksi on tärkeätä, ettei lietsottaisi rasismia.  Ulkomaalaiset ovat hyvä voimavara kuten tuli.  Vanha sanonta onkin, että ”Tuli on hyvä renki mutta huono isäntä.”

Meille toitotetaan usein, että ”Suomi tarvitsee ulkomaalaisia täyttämään tulevaa työvoimapulaa.”  He jotka näin sanoivat saattoivat kärsivä juuri tuntuvan tappion eduskuntavaaleissa sillä harva tuota uskoo.  Moni tietää, että automaatio on vienyt työpaikkoja viimeiset 30-vuotta ja sen vauhti vain kiihtyy. 

Tulevaisuudessa meillä on enemmän työttömiä kuin koskaan sillä meillä on myös työttömiä pakolaisia omien työttömien lisäksi.  Mitkään merkit eivät viittaa siihe, että lähitulevaisuudessa 10v tulisi työvoimapula.

Vaikka en tähän usko niin jos sellainen kuitenkin tulisi niin meillä on useaksi vuodeksi reservissä valtava työttömien armeija joka lisäänty koko ajan ja sinä aikana kun he täyttävät auenneita työpaikkoja, voidaan ottaa ulkomaalaisia ja kouluttaa heidät.  Turha nyt on hätäillä sillä se on huono tie.
Kari Lajunen

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa