Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen, ps – Vaasan sosiaalityöntekijät ulos

Maria Tolppanen, ps – Vaasan sosiaalityöntekijät ulos

Vaasan sosiaali- ja terveystoimesta piti säästää 39 henkilötyövuotta. Tämä ei toimialalle riittänyt. Määrä tuplattiin, henkilötyövuosia vähennettiin melkein 74.

Mitä ihmettä sosiaalijohtaja Jukka Kentala?

Nämä säästöt tehtiin viime vuonna, jolloin työttömyys kasvoi, lapsiperheköyhyys lisääntyi ja vanhusten hoito kärsi työntekijäpulasta.

Hupaisaa, että tilaston mukaan yhteydenotot sosiaaliasiamieheen vähenivät samaa tahtia, kuin sosiaali- ja terveyspuolen työntekijät.

Kertooko tilasto totuuden? Ei valitettavasti kerro. Vaikka ihmiset eivät olleet tyytyväisiä palveluihin, he eivät voineet valittaa, koska sosiaaliasiamieheen ei saanut yhteyttä. Alkuvuodesta 2014 puhelinaikoja oli vain parina päivänä viikossa ja välillä ei ollut ketään vastaamassa puhelimeen.

Todellisuus on sitä, että apua tarvitsevien määrä on kasvanut ja avun tarvitsijat joutuvat jonottamaan ja odottamaan asioiden käsittelyä liian kauan.

Tälle lienee syynsä. Sosiaali- ja terveystoimen työntekijät ovat useammin sairaspäivillä kuin muut kaupungin työntekijät. Tämä johtunee kiireestä, liian pienestä henkilökunnasta ja kenties huonosta työilmapiiristä.

Syynä voi olla myös sijaisten puute ja henkilökunnan koulutustaso. Kolme vuotta sitten rannikon sosiaalityöntekijöistä peräti 68 prosenttia oli epäpäteviä. Miten lienee Vaasassa nyt?

Vaasan sosiaali- ja terveystoimi on väärinpäin pyörivässä karusellissa. Eivät ongelmat hoidu, vaikka kaikki virat lakkautettaisiin ja vaikka sosiaaliasiamies laittaisi lapun luukulle.

Maria Tolppanen (ps.)

kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa