Home / Kolumnit /
Kansanedustajaehdokas Matias Mäkynen – Susanna Koski ja ay-liike

Kansanedustajaehdokas Matias Mäkynen – Susanna Koski ja ay-liike

Susanna Koski näyttää taas vieraantuneisuutensa työttömien ja palkansaajien arjesta kolumnissaan Pohjalaisessa. Koski latelee vanhat teesinsä siitä, miten ay-liike aiheuttaa ihmisten työttömyyden ja ansiosidonnainen päiväraha saa ihmiset oloneuvostelemaan. Koski myös kirjoittaa ristiriitaisesti, että ay-liike ei välitä työttömistä, mutta on kuitenkin neuvotellut näille liian hyvät edut.

Yhtenä ammattiyhdistysliikkeen kahdesta miljoonasta jäsenestä ihmettelen Kosken puheita. Ammattiliitot koostuvat jäsenistään, jotka tekevät päätökset demokraattisesti ja asettavat tavoitteensa työelämän kehittämisestä yhdessä oli sitten kysymys työajan lyhentämisestä tai eläkeiän nostamisen vastustamisesta.

Myös vastuullisuutensa ay-liike on osoittanut moneen kertaan. Viimeksi työllisyys- ja kasvusopimusta tehtäessä ay-liike “kiristi” 20 euron korotuksen kuukausipalkkoihin eli käytännössä luopui palkankorotuksista. Samalla parannettiin työttömien asemaa kehittämällä työttömyysturvaa 300 euron suojaosalla ja omavastuuajan lyhentämisellä viiteen päivään.

Suuri osa työsuhteen ehdoista ylityökorvauksista pekkaspäiviin on neuvoteltu työnantajien kanssa mm. työn tuottavuuden parantumisen myötä. Tehdystä työstä kuuluu saada korvaus ja ylityölisät, lomaraha tai muut sovitut korvaukset ovat osa työntekijän vuosiansiota.

Erityisesti Koski arvostelee ansiosidonnaista työttömyyskorvausta ja sen 500 päivää. Ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella työnsä menettänyt voi säilyttää elintasonsa edes jotenkuten. Ansiosidonnainen päiväraha on parhaimmillaan noin 60 prosenttia palkasta ja siitäkin on maksettava verot.

Työttömien asettaminen toisiaan vastaan ja Kosken tai Maria Tolppasen puheet, joissa työttömiä syytetään “narkkareiksi”, laiskoiksi tai järjestelmän hyväksikäyttäjiksi kertovat tietämättömyydestä. Työttömyyskorvaukset eivät takaa kenellekään elintasoa, jolla voisi oloneuvostella rauhassa.

Työtä on aina haettava, mutta suurin ongelma on työpaikkojen puute. Varsinkin ikääntyneenä, pitkän työuran yhdessä työpaikassa tehneenä ja vähän koulutettuna irtisanottuna on vaikea löytää uutta työtä. Toiset pystyvät palaamaan työelämään koulutuksen tai kuntoutuksen kautta ja näitä paikkoja on aina oltava riittävästi tarjolla.

Vaasan perhe- ja sosiaalityön johtaja Erkki Penttisen mukaan kaksi kolmesta 500 päivää työttömänä olleesta ei työllisty edes kuntoutuksen avulla. Tällöin kysymyksessä ei ole laiskuus tai nauttiminen työttömyydestä, vaan erilaiset ongelmat päihteistä mielenterveys- ja elämänhallinnan ongelmiin.

Susanna Koski on ehtinyt nimittää ammattiyhdistysliikettä mafiaksi ja kiristäjiksi. Suomen yleissitova työehtosopimusjärjestelmä ja korkea järjestäytymisaste niin työnantaja- kuin työntekijäpuolella tuovat ennakoitavuutta ja vakautta työmarkkinoille. Ilman yleissitovuutta ei myöskään työrauhaa voitaisi taata nykyisellä tasolla. Laittomuuksista on aina asetettava rangaistus, mutta yhtä lailla tulisi rangaista työnantajia, jotka rikkovat työehtosopimuksia. Varsinkin alipalkkaus tulisi kriminalisoida.

Tutustuminen Wärtsilästä irtisanottujen ja kaupungilla tai ELY-keskuksessa yt-neuvotteluja käyvien työntekijöiden tilanteeseen voisi antaa Susanna Koskellekin kuvan siitä, kuinka tärkeää työ ja työpaikat ovat ihmisille ja ay-liikkeelle.

Matias Mäkynen (sd.)
Palvelualojen ammattiliiton jäsen Eduskuntavaaliehdokas Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa